Nikotinfüggőség és leszokás

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2022.01.02.

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban nikotintartalma - több más hatása mellet - függőséget okoz. A nikotinfüggőség a leggyakoribb szenvedélybetegség. Így jó, ha megismerkedünk a nikotin szervezetre való hatásával.

Mik azok a tényezők, amik hozzájárulnak a cigarettázásra való rászokáshoz?

Először is gyorsan felszívódva a tüdőből, elkerülve a májban történő lebontását a nikotin a mellékveséből adrenalint szabadít fel, emiatt szaporább lesz a pulzus, az erek összehúzódnak (a hasi erek is), a vérnyomás emelkedik. Ezek eredményeként az agy vérellátása növekszik, a szellemi és a koncentrálóképesség javul, pozitívan befolyásolja a munkateljesítményt.

Serkenti az emésztést, az adrenalin hatására nő a vér glükózszintje, ezáltal csökken az éhségérzet és az étvágy. Így megakadályozhatja az elhízást.

A nikotin az idegrendszerben található nikotinos acetilkolin receptorokhoz (receptor: egy fehérjemolekula a sejt felszínén) kötődik, azokat dopamin „boldogsághormon” kibocsátására készteti. Ilyen receptorok nagy számban vannak jelen a központi idegrendszernek azon a területén, mely felelős az öröm- és elégedettségérzés kialakulásáért. Amikor a nikotin ezekhez a receptorokhoz kapcsolódik, az idegsejtekből felszabaduló dopamin alakítja ki azt a jutalmazó-motiváló hatást, amiért az emberek dohányoznak.

Amikor kialakul a függőség

Hosszú távú dohányzásnál az említett kezdeti ”pozitívnak tűnő” hatások megfordulnak:

 • A nikotin okozta vérnyomás- és pulzusszám-emelkedés magas vérnyomást okoz.
 • A megnövekedett vércukorszint hosszú távon inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezet.
 • A nikotin összehúzza az ereket, károsodik az ér belső felszíne, és elindul az érelmeszesedés folyamata. A meszes erek rugalmatlansága is hozzájárul a magasvérnyomás-betegség kialakulásához, károsodik a vese, az alsó végtagokban keringési zavarok lépnek fel, a szív koszorúereinek elmeszesedése infarktushoz vezethet.
 • A nikotin hatására nő a vérlemezkék összecsapódásának és kitapadásának kockázata, azaz a vérrögképződés rizikója, a trombóziskészség a szervezetben.
 • A nikotin gyomorhurutot okoz, és rontja az emésztés hatásfokát.
 • A nikotin fájdalomcsillapító hatású, de a tartósan cigarettázók érzékenyebben reagálnak a fájdalomra.
 • A dohányos terhes anyáknál a nikotin mérgező hatása miatt gyakoribb a korai lepényleválás.
 • A nikotin a tüdőn keresztül 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. A hatására felszabaduló dopamin közvetlenül jutalmazza az idegrendszert és ezzel megerősíti a dohányzást. Ahogy az agyban csökken a nikotin mennyisége, úgy nő a dohányosban a sóvárgás az újabb adag után. Kialakult a függőség.
 • A nikotin kellemes hatása az agyban összekapcsolódik a cigarettázáshoz kapcsolódó ingerekkel, így például a cigaretta íze, látványa a reggeli kávééval stb... Így a környezeti ingerek rágyújtásra késztetik a dohányost. A lelki függőség kialakulásáért a dohányzással összefüggő körülmények is felelősek.
 • A tolerancia (egyre több cigaretta elszívása kell a kívánt hatás eléréséhez) jele, hogy mellékhatások nélkül tudnak elszívni annyi cigarettát, amennyi a kezdő cigarettázónál komoly mellékhatást okoz.
 • A fizikai függőség jelei: nyugtalanság, koncentráció gyengülése, levertség, evéskényszer, székrekedés.

És az említett hatásokat csak a nikotin okozza, még nem beszéltünk a kátrányról, a rákot okozó vegyületekről és a szén-monoxidról, ami szintén a cigarettázók szervezetébe jut.

Miért olyan nehéz leszokni?

Leszokáskor a fizikai elvonási tünetek több hétig tartanak, azonban a pszichés függőség hosszú hónapokig, sőt, évekig elhúzódhat. Ebben a folyamatban az első lépés, hogy a dohányzó belátja, életét már nem ő, hanem a nikotintól való függősége irányítja. A függőség mértéke mérhető (Fagerström-teszt). A következő lépés egy általános egészségi felmérés, mert sajnos a dohányzás ideje, az elszívott cigaretta mennyisége befolyásolja az alap egészségi állapotot, és a leszokás is nehezebb évtizedekig tartó erős dohányzás esetén. Bár van, aki magától le tudja tenni a cigarettát, és nem esik vissza, a legtöbb esetben a leszokás segítéséhez komplex ellátás szükséges (motivált páciens, orvosi és életmód-tanácsadás, és gyógyszeres terápia).

Milyen recept nélkül kapható készítmények segíthetik a leszokást?

A gyógyszertárban recept nélkül kapható készítmények közül kétfélét ismertetnék pár szóban. A nikotintartalmú rágógumi azoknak nyújt segítséget, akiknek a cigarettázással járó „tevékenység” hiányzik. Rágógumik esetében a nikotin szintje a vérben 30 perc alatt éri el a maximumát. Alkalmazni akkor kell, amikor erős a rágyújtási kényszer. Savas innivalókat (kóla, gyümölcslé) kerülni kell, mert ez csökkenti a hatást. A rágógumit lassan kell rágni, míg csípős íze nem lesz, majd pár percig az íny mellett kell pihentetni. Fontos betartani a rágás-pihentetés ritmusát, hogy egyszerre túl sok nikotin ne oldódjon ki a vivőanyagból. 3 hónapon keresztül célszerű fokozatosan, naponta egyre kevesebbet használni.

A másik, a nikotintartalmú transzdermális tapaszok, melyek 3 erősségben kaphatóak. Aki napi 10-15-nél több cigarettát szív el, az erősebb tapasszal kezdje a kezelést, ami 6 vagy 8 hétig tart, párhuzamosan nem szabad dohányozni. Majd a következő 2x2 héten eggyel kisebb hatóanyag-tartalmú készítményt kell alkalmazni. Kétfajta tapasz létezik. Az egyiket 16, a másikat 24 órán keresztül kell hordani. Ez utóbbi előnye, hogy csökkenti a reggeli nikotinéhséget. A dohányzástól eltérően a tapaszok a telítődési szint elérése után állandó szintet biztosítanak a vérben. Ha mégis valaki erős sóvárgást érez, alkalmazhat rágógumit is. A betegtájékoztatóban pontosan leírják, hány rágógumit lehet elhasználni a tapasz alkalmazása mellett.

Remélem, hogy ez a cikk megerősíti a cigarettázókat abban, hogy a cigarettázás elhagyása mekkora nyereség a szervezetüknek.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A pandémia óta megemelkedett a...

Számottevően emelkedett a dohányzók száma Németországban a koronavírus-járvány kezdete óta - derül ki a németországi dohányosok szokásait...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Dohányzás és nikotinfüggőség...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Leszokás a dohányzásról - Milyen...

A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

Dohányzás: módszerek a leszokáshoz...

A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik...

A dohányzó szülők gyerekei...

Egy kanadai kutatás eredménye szerint a dohányzó szülők, akik a passzív dohányzás ártalmainak teszik ki gyermekeiket, ezzel akaratukon kívül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.