Nikotinfüggőség és leszokás

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban nikotintartalma - több más hatása mellet - függőséget okoz. A nikotinfüggőség a leggyakoribb szenvedélybetegség. Így jó, ha megismerkedünk a nikotin szervezetre való hatásával.

Mik azok a tényezők, amik hozzájárulnak a cigarettázásra való rászokáshoz?

Először is gyorsan felszívódva a tüdőből, elkerülve a májban történő lebontását a nikotin a mellékveséből adrenalint szabadít fel, emiatt szaporább lesz a pulzus, az erek összehúzódnak (a hasi erek is), a vérnyomás emelkedik. Ezek eredményeként az agy vérellátása növekszik, a szellemi és a koncentrálóképesség javul, pozitívan befolyásolja a munkateljesítményt.

Serkenti az emésztést, az adrenalin hatására nő a vér glükózszintje, ezáltal csökken az éhségérzet és az étvágy. Így megakadályozhatja az elhízást.

A nikotin az idegrendszerben található nikotinos acetilkolin receptorokhoz (receptor: egy fehérjemolekula a sejt felszínén) kötődik, azokat dopamin „boldogsághormon” kibocsátására készteti. Ilyen receptorok nagy számban vannak jelen a központi idegrendszernek azon a területén, mely felelős az öröm- és elégedettségérzés kialakulásáért. Amikor a nikotin ezekhez a receptorokhoz kapcsolódik, az idegsejtekből felszabaduló dopamin alakítja ki azt a jutalmazó-motiváló hatást, amiért az emberek dohányoznak.

Amikor kialakul a függőség

Hosszú távú dohányzásnál az említett kezdeti ”pozitívnak tűnő” hatások megfordulnak:

  • A nikotin okozta vérnyomás- és pulzusszám-emelkedés magas vérnyomást okoz.
  • A megnövekedett vércukorszint hosszú távon inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezet.
  • A nikotin összehúzza az ereket, károsodik az ér belső felszíne, és elindul az érelmeszesedés folyamata. A meszes erek rugalmatlansága is hozzájárul a magasvérnyomás-betegség kialakulásához, károsodik a vese, az alsó végtagokban keringési zavarok lépnek fel, a szív koszorúereinek elmeszesedése infarktushoz vezethet.
  • A nikotin hatására nő a vérlemezkék összecsapódásának és kitapadásának kockázata, azaz a vérrögképződés rizikója, a trombóziskészség a szervezetben.
  • A nikotin gyomorhurutot okoz, és rontja az emésztés hatásfokát.
  • A nikotin fájdalomcsillapító hatású, de a tartósan cigarettázók érzékenyebben reagálnak a fájdalomra.
  • A dohányos terhes anyáknál a nikotin mérgező hatása miatt gyakoribb a korai lepényleválás.
  • A nikotin a tüdőn keresztül 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. A hatására felszabaduló dopamin közvetlenül jutalmazza az idegrendszert és ezzel megerősíti a dohányzást. Ahogy az agyban csökken a nikotin mennyisége, úgy nő a dohányosban a sóvárgás az újabb adag után. Kialakult a függőség.
  • A nikotin kellemes hatása az agyban összekapcsolódik a cigarettázáshoz kapcsolódó ingerekkel, így például a cigaretta íze, látványa a reggeli kávééval stb... Így a környezeti ingerek rágyújtásra késztetik a dohányost. A lelki függőség kialakulásáért a dohányzással összefüggő körülmények is felelősek.
  • A tolerancia (egyre több cigaretta elszívása kell a kívánt hatás eléréséhez) jele, hogy mellékhatások nélkül tudnak elszívni annyi cigarettát, amennyi a kezdő cigarettázónál komoly mellékhatást okoz.
  • A fizikai függőség jelei: nyugtalanság, koncentráció gyengülése, levertség, evéskényszer, székrekedés.

És az említett hatásokat csak a nikotin okozza, még nem beszéltünk a kátrányról, a rákot okozó vegyületekről és a szén-monoxidról, ami szintén a cigarettázók szervezetébe jut.

Miért olyan nehéz leszokni?

Leszokáskor a fizikai elvonási tünetek több hétig tartanak, azonban a pszichés függőség hosszú hónapokig, sőt, évekig elhúzódhat. Ebben a folyamatban az első lépés, hogy a dohányzó belátja, életét már nem ő, hanem a nikotintól való függősége irányítja. A függőség mértéke mérhető (Fagerström-teszt). A következő lépés egy általános egészségi felmérés, mert sajnos a dohányzás ideje, az elszívott cigaretta mennyisége befolyásolja az alap egészségi állapotot, és a leszokás is nehezebb évtizedekig tartó erős dohányzás esetén. Bár van, aki magától le tudja tenni a cigarettát, és nem esik vissza, a legtöbb esetben a leszokás segítéséhez komplex ellátás szükséges (motivált páciens, orvosi és életmód-tanácsadás, és gyógyszeres terápia).

Milyen recept nélkül kapható készítmények segíthetik a leszokást?

A gyógyszertárban recept nélkül kapható készítmények közül kétfélét ismertetnék pár szóban. A nikotintartalmú rágógumi azoknak nyújt segítséget, akiknek a cigarettázással járó „tevékenység” hiányzik. Rágógumik esetében a nikotin szintje a vérben 30 perc alatt éri el a maximumát. Alkalmazni akkor kell, amikor erős a rágyújtási kényszer. Savas innivalókat (kóla, gyümölcslé) kerülni kell, mert ez csökkenti a hatást. A rágógumit lassan kell rágni, míg csípős íze nem lesz, majd pár percig az íny mellett kell pihentetni. Fontos betartani a rágás-pihentetés ritmusát, hogy egyszerre túl sok nikotin ne oldódjon ki a vivőanyagból. 3 hónapon keresztül célszerű fokozatosan, naponta egyre kevesebbet használni.

A másik, a nikotintartalmú transzdermális tapaszok, melyek 3 erősségben kaphatóak. Aki napi 10-15-nél több cigarettát szív el, az erősebb tapasszal kezdje a kezelést, ami 6 vagy 8 hétig tart, párhuzamosan nem szabad dohányozni. Majd a következő 2x2 héten eggyel kisebb hatóanyag-tartalmú készítményt kell alkalmazni. Kétfajta tapasz létezik. Az egyiket 16, a másikat 24 órán keresztül kell hordani. Ez utóbbi előnye, hogy csökkenti a reggeli nikotinéhséget. A dohányzástól eltérően a tapaszok a telítődési szint elérése után állandó szintet biztosítanak a vérben. Ha mégis valaki erős sóvárgást érez, alkalmazhat rágógumit is. A betegtájékoztatóban pontosan leírják, hány rágógumit lehet elhasználni a tapasz alkalmazása mellett.

Remélem, hogy ez a cikk megerősíti a cigarettázókat abban, hogy a cigarettázás elhagyása mekkora nyereség a szervezetüknek.

Tovább

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.