A passzív dohányzás migrénhez vezethet

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az erős passzív dohányzás súlyos fejfájással vagy migrénnel jár azoknál a felnőtteknél, akik soha nem dohányoztak. Az expozíció hatása a testtömegindextől (BMI) és a fizikai aktivitás szintjétől függően változik – mutat rá egy új tanulmány.

A kutatók 4560 negyvenhárom év átlagéletkorú amerikai résztvevő adatait elemezték az 1999-2004-es Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésből.

A résztvevők 60%-a nő volt, és minimum 20 évesek vagy annál idősebbek voltak, továbbá soha nem dohányoztak.

A migrénes fejfájás állapotát úgy határozták meg, hogy megkérdezték, hogy a résztvevők tapasztaltak-e súlyos fejfájást vagy migrént az elmúlt 3 hónapban.

A másodlagos dohányfüst expozíciót (passzív dohányzást) dohányfüstnek egyáltalán nem kitett (vérszérum kotininszint < 0,05 ng/ml, és otthon nem dohányzó), alacsony (0,05 ng/ml ≤ vérszérum kotininszint < 1 ng/ml) vagy erős (1 ng/ml ≤ vérszérum kotininszint ≤ 10 ng/ml) kategóriába sorolták.

Mi az a kotinin?

A kotinin színtelen vagy világosbarna szilárd anyag (olvadáspontja 40–42°C). A nikotin metabolitja (bomlásterméke) a szervezetben. Érdekesség, hogy a papaya (Carica papaya) levelében is megtalálható ez az alkaloid.

A meglepő eredmények

A passzív dohányzásnak kitettek közül összessen 919 résztvevőnek, azaz a kutatásban szereplők ötödének volt súlyos fejfájása vagy migrénje.

A demográfiai és életmódbeli tényezőkhöz (beleértve a gyógyszerhasználatot is) való hozzáigazítást követően az erős passzív dohányfüst expozíció erősen előre jelezte és nagy eséllyel járt együtt súlyos fejfájással vagy migrénnel.

Nem találtak viszont szignifikáns összefüggést az alacsony passzív dohányfüst expozíció és a súlyos fejfájás vagy migrén között.

Az ülőmunkát végzők esetén, vagy olyan résztvevőknél, akik hajlamosak voltak sok időt ülve tölteni, vagy mozgásszegény életmódot folytattak, valamint a 25-nél alacsonyabb BMI-vel rendelkezőknél szignifikáns összefüggést figyeltek meg a passzív dohányzás és a súlyos fejfájás vagy migrén között.

A tanulmány tehát kimutatta, hogy a súlyos passzív dohányfüst expozíció (szérum kotinin 1-10 ng/ml) szignifikáns pozitív összefüggést mutatott a súlyos fejfájással vagy migrénnel soha nem dohányzó felnőtteknél.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Figyelembe véve a vér kotininszintje és a súlyos fejfájás vagy migrén közötti lineáris dózis-válasz összefüggést, a kutatók azt írják: „Ezek az eredmények kiemelten alátámasztják a dohányzásnak való lehetséges kitettség erősebb szabályozásának szükségességét, különösen az otthonokban és nyilvános helyeken."

Tovább A passzív dohányzás káros következményei

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.