• A dohányzás és a Parkinson-kór összefüggései

    Szerző: WEBBeteg - Neurology 2010

    Nem az elszívott cigaretták száma, hanem a dohányzással eltöltött évek száma hozható összefüggésbe a Parkinson-kórral. Egy tanulmányban, amelyben azt vizsgálták, hogy a dohányzás csökkenti-e a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, úgy találták, hogy a kapcsolat inkább a dohányzás időtartamától, mint az elszívott cigaretták számától függ.

    Korábbi vizsgálatok alapján úgy vélték, hogy dohányzók esetében fele olyan valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, mint a nemdohányzóknál. Hogy utánajárjanak ennek a rejtélynek, a kutatók egymástól függetlenül vizsgálták a dohányzás időtartamát és intenzitását, és úgy vélik, hogy a dohányzással eltöltött évek száma ebből a szempontból fontosabb, mint a cigaretták száma.

    Hirdetés

    Az eredmény megkérdőjelezi a dohányzás klinikailag kedvező hatását a Parkinson-kór kezelésében – nyilatkozta a Medscape Neurology-nak Honglei Chen kutatásvezető (Nemzeti Környezeti Egészségtudományi Kutató Intézet, Triangle Park, Észak Karolina). A kutatásban résztvevők megjegyezték, hogy "indokolt lenne a háttérben levő kémiai anyagok és mechanizmusok feltárása".

    Senki ne szokjon rá a megelőzés céljából

    „Hangsúlyozni szeretném, hogy a dohányzásnak számos ártalmas mellékhatása van népegészségügyi szempontból és senki ne szokjon rá a dohányzásra a Parkinson-kór megelőzése céljából”- jelentette ki Dr. Chen. A közlemény márciusban jelent meg a Neurology-ban, és korábban már online közölték.

    Mit kell tudni a Parkinson-kórról?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak. 
    Bővebben a Parkinson-kór tüneteiről és kialakulásának okairól>>

    Egy, a témához kapcsolodó cikkben Dr. Beate Ritz és  Dr. Shannon Rhodes PhD. (Kalifornia Egyetem, Los Angeles) megelégedésüket  fejezték ki a kutatók kreatív megközelítését illetően, miszerint  a dohányzás időtartamát és az elszívott  cigaretták számát elkülönítetve vizsgálták. A kutatók 305 468 résztvevőt vizsgáltak a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH), Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége (AARP)  csoportjaiban. Ebben a csoportban 1662 ember szenvedett Parkinson-kórban. Megerősítették, hogy a dohányzás és a Parkinson-kór kialakulása összefüggésben állnak egymással. A többváltozós esélyhányados 0.78 volt a korábban dohányzó, de már leszokottaknál és 0.56 a jelenleg is dohányzóknál. A stratifikált elemzés kimutatta, hogy a dohányzás időtartama alacsonyabb kockázatot jelent Parkinson-kór kialakulásával kapcsolatosan, mint a (tartós) dohányzás intenzitása. (P (tendencia)=0.001). A már leszokott dohányosok között a kockázat a Parkinson-kór kialakulására minden mutató tekintetében alacsonyabb volt, mint  a többet dohányzóknál.

    Ezzel ellentétben, tartós dohányzás  mellett a naponta elszívott cigaretták száma nem volt kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulási valószínűségével.

    A szerkesztők, Dr. Ritz és Dr. Rhodes hangsúlyozzák, hogy a tanulmány nem mutatott ki összefüggést a Parkinson-kór kialakulásának kockázata és a naponta elszívott cigaretták száma között - semmilyen dohányzási időtartam esetén. Azt a korábbi megfigyelést is megerősítették, hogy a Parkinson-kóros betegek között kevesebb a dohányos, és aki dohányzik, az rövidebb ideje teszi ezt, és hamarabb leszokik, mint azok a kontroll személyek, akik ugyanolyan életkorban kezdtek dohányozni.

    A dohányzás és a Parkinson-kór közötti összefüggés

    Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében.
    Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás>>

    "Ez a kettősség rávilágít egy kulcsfontosságú kérdésre a kutatásban: az észlelt rizikó- (vagy protektív) faktorok ténylegesen szerepet játszanak-e  a betegség kialakulásában, vagy inkább csak bizonyos, ismeretlen tényező , - mint a ’parkinsonos személyiség’, vagy a genetikai okok – mellett vagy azokkal együtt fordulnak elő? ”Mostanra - írják -  befejeztük az ’obszervációs’ vizsgálatokat, azok tervezésének, kivitelezésének és értelmezésüknek valamennyi korlátjával együtt”. Azonban az a tapasztalat, hogy inkább a dohányzás időtartama protektív, semmint annak az intenzitása - további kutatásokat és vizsgálatokat igényel  Parkinsonos állatmodelleken és további klinikai vizsgálatokban is, mindaddig, amíg a biztonságos protektív komponenseket és megbízható biomarkereket azonosítani tudják a preklinikus Parkinson-kórban - tették hozzá. „A dohányzás és a Parkinson-kór kapcsolata gondolkodásra serkentő és klinikailag fontos marad még mindig, az 50 éves humán kutatás után is" - jegyezték meg a szerkesztők.

    Meddig "kellene" a megelőzés érdekében dohányozni?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Közel 30 évig tartó dohányzás csökkenthetné a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Nemigen éri meg. A Medscape Neurology megkérte Dr. Marc Wasserman, neurológust (Phoenix, Arizona), hogy kommentálja az eredményeket. A következőket mondta: "ez olyan vizsgálat, aminek hallatán a neurológusok titokban kicsit megborzongnak” - utalván arra, hogy a dohányzás valamilyen módon csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Dr. Wasserman szerint a vizsgálat eredménye „arra utal, hogy a dohányzás időtartama - és nem  az aktuálisan elszívott cigarettamennyiség - csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Másképpen szólva, közel 30 évig kellene dohányozni ahhoz, hogy csökkenjen a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ez nemigen éri meg, mivel 30 évi dohányzás jóval nagyobb valószínűséggel okozhatja a sokkal gyakoribb és sokszor halálos kimenetelű tüdőrákot, mint amellyel megelőzhető lenne a viszonylag ritkább és jól kezelhető Parkinson-kór.” Érdekes módon - teszi hozzá Dr. Wasserman - „ha a tanulmány megállapításai helyesek, akkor ez azt is feltételezi, hogy a nikotin tapasz vagy nikotint helyettesítők valószínűleg nem fogják csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Körülbelül 25 évig kellene ilyen szert alkalmazni, hogy csökkenjen a rizikó.”

    Frissítés: További kutatások azt támasztották alá, hogy nem a cigarettában lévő nikotin, hanem annak valamely más vegyülete állítható kapcsolatba a Parkinson-kór rizikócsökkentő hatásával. Bővebben: Kávé és dohányzás - Búcsú a Parkinson-kórtól?

    (Neurology 2010 74:878-884.)

    Módosítva: 2018.11.05 16:55, Megjelenés: 2010.09.24 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Monitor előtti munka

    Monitor előtti munka

    Halmosi Edina

    Mire érdemes odafigyelnie szemei egészségének megőrzése érdekében?

    Down-szindróma

    Down-szindróma

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek

    Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett.

    Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

    A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.