A dohányzás és a Parkinson-kór összefüggései

WEBBeteg
frissítve: 2018.11.05.

Nem az elszívott cigaretták száma, hanem a dohányzással eltöltött évek száma hozható összefüggésbe a Parkinson-kórral. Egy tanulmányban, amelyben azt vizsgálták, hogy a dohányzás csökkenti-e a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, úgy találták, hogy a kapcsolat inkább a dohányzás időtartamától, mint az elszívott cigaretták számától függ.

Korábbi vizsgálatok alapján úgy vélték, hogy dohányzók esetében fele olyan valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, mint a nemdohányzóknál. Hogy utánajárjanak ennek a rejtélynek, a kutatók egymástól függetlenül vizsgálták a dohányzás időtartamát és intenzitását, és úgy vélik, hogy a dohányzással eltöltött évek száma ebből a szempontból fontosabb, mint a cigaretták száma.

Az eredmény megkérdőjelezi a dohányzás klinikailag kedvező hatását a Parkinson-kór kezelésében – nyilatkozta a Medscape Neurology-nak Honglei Chen kutatásvezető (Nemzeti Környezeti Egészségtudományi Kutató Intézet, Triangle Park, Észak Karolina). A kutatásban résztvevők megjegyezték, hogy "indokolt lenne a háttérben levő kémiai anyagok és mechanizmusok feltárása".

Senki ne szokjon rá a megelőzés céljából

„Hangsúlyozni szeretném, hogy a dohányzásnak számos ártalmas mellékhatása van népegészségügyi szempontból és senki ne szokjon rá a dohányzásra a Parkinson-kór megelőzése céljából”- jelentette ki Dr. Chen. A közlemény márciusban jelent meg a Neurology-ban, és korábban már online közölték.

Mit kell tudni a Parkinson-kórról?

A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.
Bővebben a Parkinson-kórról

Egy, a témához kapcsolodó cikkben Dr. Beate Ritz és Dr. Shannon Rhodes PhD. (Kalifornia Egyetem, Los Angeles) megelégedésüket fejezték ki a kutatók kreatív megközelítését illetően, miszerint a dohányzás időtartamát és az elszívott cigaretták számát elkülönítetve vizsgálták. A kutatók 305 468 résztvevőt vizsgáltak a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH), Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége (AARP) csoportjaiban. Ebben a csoportban 1662 ember szenvedett Parkinson-kórban. Megerősítették, hogy a dohányzás és a Parkinson-kór kialakulása összefüggésben állnak egymással. A többváltozós esélyhányados 0.78 volt a korábban dohányzó, de már leszokottaknál és 0.56 a jelenleg is dohányzóknál. A stratifikált elemzés kimutatta, hogy a dohányzás időtartama alacsonyabb kockázatot jelent Parkinson-kór kialakulásával kapcsolatosan, mint a (tartós) dohányzás intenzitása. (P (tendencia)=0.001). A már leszokott dohányosok között a kockázat a Parkinson-kór kialakulására minden mutató tekintetében alacsonyabb volt, mint a többet dohányzóknál.

Ezzel ellentétben, tartós dohányzás mellett a naponta elszívott cigaretták száma nem volt kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulási valószínűségével.

A szerkesztők, Dr. Ritz és Dr. Rhodes hangsúlyozzák, hogy a tanulmány nem mutatott ki összefüggést a Parkinson-kór kialakulásának kockázata és a naponta elszívott cigaretták száma között - semmilyen dohányzási időtartam esetén. Azt a korábbi megfigyelést is megerősítették, hogy a Parkinson-kóros betegek között kevesebb a dohányos, és aki dohányzik, az rövidebb ideje teszi ezt, és hamarabb leszokik, mint azok a kontroll személyek, akik ugyanolyan életkorban kezdtek dohányozni.

A dohányzás és a Parkinson-kór közötti összefüggés

Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében.
Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás>>

"Ez a kettősség rávilágít egy kulcsfontosságú kérdésre a kutatásban: az észlelt rizikó- (vagy protektív) faktorok ténylegesen szerepet játszanak-e a betegség kialakulásában, vagy inkább csak bizonyos, ismeretlen tényező , - mint a ’parkinsonos személyiség’, vagy a genetikai okok – mellett vagy azokkal együtt fordulnak elő? ”Mostanra - írják - befejeztük az ’obszervációs’ vizsgálatokat, azok tervezésének, kivitelezésének és értelmezésüknek valamennyi korlátjával együtt”. Azonban az a tapasztalat, hogy inkább a dohányzás időtartama protektív, semmint annak az intenzitása - további kutatásokat és vizsgálatokat igényel Parkinsonos állatmodelleken és további klinikai vizsgálatokban is, mindaddig, amíg a biztonságos protektív komponenseket és megbízható biomarkereket azonosítani tudják a preklinikus Parkinson-kórban - tették hozzá. „A dohányzás és a Parkinson-kór kapcsolata gondolkodásra serkentő és klinikailag fontos marad még mindig, az 50 éves humán kutatás után is" - jegyezték meg a szerkesztők.

Meddig "kellene" a megelőzés érdekében dohányozni?

Közel 30 évig tartó dohányzás csökkenthetné a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Nemigen éri meg. A Medscape Neurology megkérte Dr. Marc Wasserman, neurológust (Phoenix, Arizona), hogy kommentálja az eredményeket. A következőket mondta: "ez olyan vizsgálat, aminek hallatán a neurológusok titokban kicsit megborzongnak” - utalván arra, hogy a dohányzás valamilyen módon csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Dr. Wasserman szerint a vizsgálat eredménye „arra utal, hogy a dohányzás időtartama - és nem az aktuálisan elszívott cigarettamennyiség - csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Másképpen szólva, közel 30 évig kellene dohányozni ahhoz, hogy csökkenjen a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ez nemigen éri meg, mivel 30 évi dohányzás jóval nagyobb valószínűséggel okozhatja a sokkal gyakoribb és sokszor halálos kimenetelű tüdőrákot, mint amellyel megelőzhető lenne a viszonylag ritkább és jól kezelhető Parkinson-kór.” Érdekes módon - teszi hozzá Dr. Wasserman - „ha a tanulmány megállapításai helyesek, akkor ez azt is feltételezi, hogy a nikotin tapasz vagy nikotint helyettesítők valószínűleg nem fogják csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Körülbelül 25 évig kellene ilyen szert alkalmazni, hogy csökkenjen a rizikó.”

Frissítés: További kutatások azt támasztották alá, hogy nem a cigarettában lévő nikotin, hanem annak valamely más vegyülete állítható kapcsolatba a Parkinson-kór rizikócsökkentő hatásával. Bővebben: Kávé és dohányzás - Búcsú a Parkinson-kórtól?

(Neurology 2010 74:878-884.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az...

Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik...

Dohányzás - káros szenvedély, de hogyan mondjunk le róla?

A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és...

Dohányzás és gyógyulási idő

A nyilvánvaló egészségkárosító hatás mellett sorra derülnek ki további apróságok a dohányzás negatív hatásairól. A legújabb felfedezés: aki...

Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.