Migrén téma

A migrénnel összezárva - Jáksó László vallomása

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

- Mintha mindig fájt volna a fejem. Nyilván nem születésem óta, de nem emlékszem olyan korszakomra, amikor ne fájt volna. Gyerekkoromban körbetekertem benedvesített törölközővel és igyekeztem jó szorosra húzni. Kész csoda, hogy még van hajam –, mondja Jáksó László, akit a migrénnel kapcsolatos „tapasztalatairól” kérdeztük.

Stigmával is jár a migrén?

Medipress

Azon egyének, akik krónikus, visszatérő fejfájástól szenvednek, gyakran érzik úgy, hogy közvetlen környezetük elutasítja, kineveti, kiközösíti őket – állítják a Thomas Jefferson Kórház (Philadelphia) kutatói.

Migrénes roham: drámai kaland

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Közben este lett. Vagy ki tudja, este volt-e már. A fiatal nő teljesen estinek, sőt, éjszakainak érezte a sötétséget. Megnyugtatónak - ha egyáltalán bármiről azt tudta volna gondolni, érezni akkor, hogy megnyugtató. De legalább a sötétség mintha jót tett volna.

Veszélyes migrén - Kutatás

MTI

Egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat során, 6100 migrénben szenvedő felnőtt beteg 2 százalékának kórelőzményében szerepel a stroke. Az 5243 nem fejfájós felnőtt esetében ez a mutató 1,2 százalék volt.

A migrén az agy szoftverhibája

Magyar Fejfájás Társaság

A Magyar Fejfájás Társaság a napokban tartotta XVII. kongresszusát, melyen a szegedi Neurológiai Klinika munkacsoportjának kutatásai megerősítették, hogy a migrént a központi idegrendszer működészavara okozza.

Migrén: A kiismerhetetlen kór

MTI

Mi is az a migrén? Mitől tör rá áldozatára váratlanul? Kovács Éva, életmód-tanácsadó válaszol.

Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

MTI

A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától .

Mikor érkezik a következő roham?

Medipress

A migrénesek 20 százaléka, kb. 3 napos intervallumon belül tudta meghatározni, mikor jelentkezhetnek náluk a migrénes tünetek újra, ugyanakkor a napszakot, amikor a migrén lesújt a válaszadók 47 százaléka volt helyesen meghatározni.

Új eszközzel a migrén ellen

Medipress

Egy új készülék lehet a jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatívája – az eszköz működésének alapját mágneses impulzusok képezik.

A migrén és a fény kapcsolata - Kutatás

MTI

A visszatérő rohamokban jelentkező, többnyire féloldali fejfájás előfordulása, a teljes népességre vonatkoztatva 8-12 százalék, ezen belül leggyakoribb a 20-50 közötti nők körében, ebben a csoportban 20-25 százalékot is eléri a gyakorisága.