Hirdetés
   • Stroke-ot okozhat az aurával járó migrén?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Azon fiatal nők esetében, akinél aurával járó migrénes fejfájás jelentkezik, kétszer nagyobb a valószínűsége a stroke kialakulásának – állítják a kutatók.

    Az aura olyan észlelhető érzékelési vagy vizuális zavar, amely a migrénes roham kitörése előtt jelentkezik. A migrénes fejfájás az emberek 10-20 százalékát érinti, és a nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

    Hirdetés

    A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a kockázat még nagyobb azon nők esetében, akik 45 évnél fiatalabbak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek – mondják a szakértők.

    A British Medical Journal című szakmai folyóirat szerint a kutatók a legutóbb végzett 10 tanulmányból 9 esetében bizonyították azt, hogy a migrén, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között van összefüggés.

    Egy 2004-ben elvégzett átfogó tanulmány eredményei szerint a migrénben szenvedő pácienseknél kétszer nagyobb a valószínűsége a sztrók kialakulásának, az újabb tanulmányok azonban arról tanúskodnak, hogy ez a kockázat azokra a betegekre korlátozódik, akik aurával járó migrénben szenvednek.

    Az Egyesült Államokbeli, a francia és a német kutatók nem találtak összefüggést a migrén és a szívroham között, azt azonban megállapították, hogy az angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom) kialakulásának kockázata 30 %-kal nagyobb azok esetében, akiknek migrénes rohamaik vannak.

    Markus Schurks, a kutatás vezetője ekképp nyilatkozott: „A populáción végzett tanulmányok eredményei szerint a migrénben szenvedő betegek több mint egyharmada tapasztal aurákat a fejfájás során.

    Gondoljon bele, ha a fiatal nők több mint 40 százaléka szenved a migréntől, az jelentős hatással van a populáció egészségi állapotára.

    Nemi hormonok

    A kutatók ajánlása szerint azoknak a fiatal nőknek, akinek aurával járó migrénes rohamaik vannak, le kellene szokniuk a dohányzásról, és abba kellene hagyniuk az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szedését.

    A legutóbbi állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy az ösztrogén magas dózisban aurákat idéz elő az állatokban, ami azt jelenti, hogy a nemi hormonok hatással vannak az érrendszerre. Ennek bizonyítására azonban még több kutatás szükséges.

    A migrénben szenvedő nőknek mindenesetre csökkenteniük kell a kockázatokat – javasolt lenne átváltaniuk az ösztrogénmentes fogamzásgátlók szedésére, les kellene szokniuk a dohányzásról, és gyakrabban kellene felkeresniük háziorvosukat.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2014.05.16 02:51, Megjelenés: 2014.05.16 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az arc zsibbadása

    Az arc zsibbadása

    Dr. Kerekes Éva

    Érdemes neurológushoz fordulni, aki kideríti a zsibbadás okát.

    Helyes lázmérés

    Helyes lázmérés

    Cs. K., fordító

    Cikkünkből többet megtudhat a modern lázmérési módszerekről.

    A fájdalomérzékelés alapjai

    Szervezetünk érzékelő rendszere folyamatosan tájékoztat minket külső és belső környezetünk állapotáról. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a különböző változásokra reagálni tudjunk. A fájdalomérzékelés alapvető biológiai haszna az, hogy felhívja a figyelmünket a testünket érő káros behatásokra, melyek a legtöbb esetben szöveti károsodást (seb, csonttörés stb.) okoznak.

    Mit vigyen magával a migrénes beteg az első vizitre?

    Az első vizit meghatározó a migrénes beteg kezelése során. Cikkünkből kiderül, melyek azok a fontos dolgok, amelyeket érdemes magával vinnie erre az alkalomra.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    Hogyan kezelhető a migrén?

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.