• Stroke-ot okozhat az aurával járó migrén?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Azon fiatal nők esetében, akinél aurával járó migrénes fejfájás jelentkezik, kétszer nagyobb a valószínűsége a stroke kialakulásának – állítják a kutatók.

    Az aura olyan észlelhető érzékelési vagy vizuális zavar, amely a migrénes roham kitörése előtt jelentkezik. A migrénes fejfájás az emberek 10-20 százalékát érinti, és a nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

    Hirdetés

    A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a kockázat még nagyobb azon nők esetében, akik 45 évnél fiatalabbak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek – mondják a szakértők.

    A British Medical Journal című szakmai folyóirat szerint a kutatók a legutóbb végzett 10 tanulmányból 9 esetében bizonyították azt, hogy a migrén, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között van összefüggés.

    Egy 2004-ben elvégzett átfogó tanulmány eredményei szerint a migrénben szenvedő pácienseknél kétszer nagyobb a valószínűsége a sztrók kialakulásának, az újabb tanulmányok azonban arról tanúskodnak, hogy ez a kockázat azokra a betegekre korlátozódik, akik aurával járó migrénben szenvednek.

    Az Egyesült Államokbeli, a francia és a német kutatók nem találtak összefüggést a migrén és a szívroham között, azt azonban megállapították, hogy az angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom) kialakulásának kockázata 30 %-kal nagyobb azok esetében, akiknek migrénes rohamaik vannak.

    Markus Schurks, a kutatás vezetője ekképp nyilatkozott: „A populáción végzett tanulmányok eredményei szerint a migrénben szenvedő betegek több mint egyharmada tapasztal aurákat a fejfájás során.

    Gondoljon bele, ha a fiatal nők több mint 40 százaléka szenved a migréntől, az jelentős hatással van a populáció egészségi állapotára.

    Nemi hormonok

    A kutatók ajánlása szerint azoknak a fiatal nőknek, akinek aurával járó migrénes rohamaik vannak, le kellene szokniuk a dohányzásról, és abba kellene hagyniuk az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szedését.

    A legutóbbi állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy az ösztrogén magas dózisban aurákat idéz elő az állatokban, ami azt jelenti, hogy a nemi hormonok hatással vannak az érrendszerre. Ennek bizonyítására azonban még több kutatás szükséges.

    A migrénben szenvedő nőknek mindenesetre csökkenteniük kell a kockázatokat – javasolt lenne átváltaniuk az ösztrogénmentes fogamzásgátlók szedésére, les kellene szokniuk a dohányzásról, és gyakrabban kellene felkeresniük háziorvosukat.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2014.05.16 02:51, Megjelenés: 2014.05.16 02:51
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

    A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA