Stroke-ot okozhat az aurával járó migrén?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Azon fiatal nők esetében, akinél aurával járó migrénes fejfájás jelentkezik, kétszer nagyobb a valószínűsége a stroke kialakulásának – állítják a kutatók.

Az aura olyan észlelhető érzékelési vagy vizuális zavar, amely a migrénes roham kitörése előtt jelentkezik. A migrénes fejfájás az emberek 10-20 százalékát érinti, és a nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a kockázat még nagyobb azon nők esetében, akik 45 évnél fiatalabbak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek – mondják a szakértők.

A British Medical Journal című szakmai folyóirat szerint a kutatók a legutóbb végzett 10 tanulmányból 9 esetében bizonyították azt, hogy a migrén, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között van összefüggés.

Egy 2004-ben elvégzett átfogó tanulmány eredményei szerint a migrénben szenvedő pácienseknél kétszer nagyobb a valószínűsége a sztrók kialakulásának, az újabb tanulmányok azonban arról tanúskodnak, hogy ez a kockázat azokra a betegekre korlátozódik, akik aurával járó migrénben szenvednek.

Az Egyesült Államokbeli, a francia és a német kutatók nem találtak összefüggést a migrén és a szívroham között, azt azonban megállapították, hogy az angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom) kialakulásának kockázata 30 %-kal nagyobb azok esetében, akiknek migrénes rohamaik vannak.

Markus Schurks, a kutatás vezetője ekképp nyilatkozott: „A populáción végzett tanulmányok eredményei szerint a migrénben szenvedő betegek több mint egyharmada tapasztal aurákat a fejfájás során.

Gondoljon bele, ha a fiatal nők több mint 40 százaléka szenved a migréntől, az jelentős hatással van a populáció egészségi állapotára.

Nemi hormonok

A kutatók ajánlása szerint azoknak a fiatal nőknek, akinek aurával járó migrénes rohamaik vannak, le kellene szokniuk a dohányzásról, és abba kellene hagyniuk az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szedését.

A legutóbbi állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy az ösztrogén magas dózisban aurákat idéz elő az állatokban, ami azt jelenti, hogy a nemi hormonok hatással vannak az érrendszerre. Ennek bizonyítására azonban még több kutatás szükséges.

A migrénben szenvedő nőknek mindenesetre csökkenteniük kell a kockázatokat – javasolt lenne átváltaniuk az ösztrogénmentes fogamzásgátlók szedésére, les kellene szokniuk a dohányzásról, és gyakrabban kellene felkeresniük háziorvosukat.

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes...

A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse...

A migrén terápiája - Gyógyszerek...

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és...

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

A migrén a nyaralás során sem...

A megelőző 12 hónap során migrénben szenvedő emberek 86 százaléka tapasztalt migrénes rohamot a nyaralása alatt. Öt megkérdezettből egy ember...

A migrén okai

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a...

A fejtetői fejfájás okai

A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért...

Migrén: már gyermekkorban is

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.