Stroke-ot okozhat az aurával járó migrén?

szerző: B. M. , szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2014.05.16.

Azon fiatal nők esetében, akinél aurával járó migrénes fejfájás jelentkezik, kétszer nagyobb a valószínűsége a stroke kialakulásának – állítják a kutatók.

Az aura olyan észlelhető érzékelési vagy vizuális zavar, amely a migrénes roham kitörése előtt jelentkezik. A migrénes fejfájás az emberek 10-20 százalékát érinti, és a nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a kockázat még nagyobb azon nők esetében, akik 45 évnél fiatalabbak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek – mondják a szakértők.

A British Medical Journal című szakmai folyóirat szerint a kutatók a legutóbb végzett 10 tanulmányból 9 esetében bizonyították azt, hogy a migrén, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között van összefüggés.

Egy 2004-ben elvégzett átfogó tanulmány eredményei szerint a migrénben szenvedő pácienseknél kétszer nagyobb a valószínűsége a sztrók kialakulásának, az újabb tanulmányok azonban arról tanúskodnak, hogy ez a kockázat azokra a betegekre korlátozódik, akik aurával járó migrénben szenvednek.

Az Egyesült Államokbeli, a francia és a német kutatók nem találtak összefüggést a migrén és a szívroham között, azt azonban megállapították, hogy az angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom) kialakulásának kockázata 30 %-kal nagyobb azok esetében, akiknek migrénes rohamaik vannak.

Markus Schurks, a kutatás vezetője ekképp nyilatkozott: „A populáción végzett tanulmányok eredményei szerint a migrénben szenvedő betegek több mint egyharmada tapasztal aurákat a fejfájás során.

Gondoljon bele, ha a fiatal nők több mint 40 százaléka szenved a migréntől, az jelentős hatással van a populáció egészségi állapotára.

Nemi hormonok

A kutatók ajánlása szerint azoknak a fiatal nőknek, akinek aurával járó migrénes rohamaik vannak, le kellene szokniuk a dohányzásról, és abba kellene hagyniuk az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szedését.

A legutóbbi állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy az ösztrogén magas dózisban aurákat idéz elő az állatokban, ami azt jelenti, hogy a nemi hormonok hatással vannak az érrendszerre. Ennek bizonyítására azonban még több kutatás szükséges.

A migrénben szenvedő nőknek mindenesetre csökkenteniük kell a kockázatokat – javasolt lenne átváltaniuk az ösztrogénmentes fogamzásgátlók szedésére, les kellene szokniuk a dohányzásról, és gyakrabban kellene felkeresniük háziorvosukat.

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Migrén: már gyermekkorban is

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb...

Migrénje van? Ezeket az ételeket...

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy...

Triptánok a migrénes rohamok...

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A migrénes rohamok kezelésére...

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és...

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ....

Fájdalomcsillapító is okozhat...

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett...

Mi segíthet a krónikus migrén...

Egy tanulmány szerint a lidokain érzéstelenítő szer intravénás beadása segíthet enyhíteni a fájdalmat a nehezen kezelhető krónikus migrénben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.