• Migrén: A műtéti beavatkozás segíthet?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A kínzó migrénes fejfájás, több mint 30 millió amerikai ember életét keseríti meg. Egy új tanulmány során, 79 olyan migrénes fejfájással küzdő pácienst vizsgáltak, legalább öt éven keresztül, akiknél műtéti eljárással kezelték a gyötrő fejfájást.

    Az eredmények ígéretesnek bizonyultak, ugyanis azon betegeknél, akiknél sebészeti eljárást alkalmaztak a migrén kezelésére, a fájdalom megszűnt.

    Hirdetés

    A műtéti beavatkozásokat követően, a 79 páciensből 10 esetében volt szükség további operációkra, a kiújult fájdalom kezelésére. Ezt a 10 beteget nem vették figyelembe a végső elemzések során.

    A műtétre adott pozitív válasz, a maradék 69 páciensből 61 (88 %) esetében, a későbbiek során is megmaradt. A migrénes fájdalom 20 betegnél (29 %) teljesen megszűnt, 41 beteg esetében (59 %) szignifikánsan csökkent, és csupán 8 páciensnél (11 %) figyeltek meg enyhe javulást, vagy változatlan állapotot.

    Az új eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a sebészeti beavatkozás segítségével, sikeresen megszűntethető, vagy csökkenthető a migrénes fejfájás gyakorisága, időtartama, és intenzitása.

    Egy másik vizsgálat is hasonló eredményeket hozott. A második kutatás vezetője, Dr. Bahman Guyuron ekképp nyilatkozott: „A műtét reményt adhat a gyötrő fájdalom kezelésére.”

    Dr. Guyuron megfigyelte, hogy a migrénes fájdalom megszűnt azoknál a betegeknél, akik a sebészeti beavatkozáson átestek.

    Mi történik a beavatkozás során?

    Azon betegek esetében, akik a fájdalmat a homlokukban érezték, Dr. Guyuron a homlokban lévő ráncoló izomcsoportot távolította el, mint a migrénes fejfájás feltételezett kiváltója.

    A halántékban jelentkező kínzó fájdalom, a hármas ideg egy kis ágának eltávolításával kezelhető.

    Ha a migrén a nyakszirt (a fej hátsó része) környékén jelentkezik, a fájdalom úgy enyhíthető, hogy az ideget körbe burkoló izom egy kis darabját távolítják el, s egy lágy szövet lebennyel helyettesítik.

    Amikor a migrént az időjárás változás okozza, és a fájdalomtól a szemek nyomódnak, az orrsövényen végzett műtéti beavatkozás nyújthat segítséget.

    Dr. Guyuron több mint 450 beteg esetében, körülbelül 1000 alkalommal végzett ilyen operációt (az egyes páciensek legalább két ponton észlelték a migrénes fejfájást).

    Az eredmények egyértelműen a műtéti beavatkozás pozitív hatását bizonyították.

    (WEBBeteg - B.M.)

     

    Módosítva: 2009.11.17 17:33, Megjelenés: 2009.11.17 17:33
   • Cikkajánló

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Mi okozhat tüsszentést?

    Mi okozhat tüsszentést?

    Cs. K., fordító

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból.

    Hogyan kezelhető a migrén?

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

    A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA