Migrén: A műtéti beavatkozás segíthet?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kínzó migrénes fejfájás, több mint 30 millió amerikai ember életét keseríti meg. Egy új tanulmány során, 79 olyan migrénes fejfájással küzdő pácienst vizsgáltak, legalább öt éven keresztül, akiknél műtéti eljárással kezelték a gyötrő fejfájást.

Az eredmények ígéretesnek bizonyultak, ugyanis azon betegeknél, akiknél sebészeti eljárást alkalmaztak a migrén kezelésére, a fájdalom megszűnt.

A műtéti beavatkozásokat követően, a 79 páciensből 10 esetében volt szükség további operációkra, a kiújult fájdalom kezelésére. Ezt a 10 beteget nem vették figyelembe a végső elemzések során.

A műtétre adott pozitív válasz, a maradék 69 páciensből 61 (88 %) esetében, a későbbiek során is megmaradt. A migrénes fájdalom 20 betegnél (29 %) teljesen megszűnt, 41 beteg esetében (59 %) szignifikánsan csökkent, és csupán 8 páciensnél (11 %) figyeltek meg enyhe javulást, vagy változatlan állapotot.

Az új eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a sebészeti beavatkozás segítségével, sikeresen megszűntethető, vagy csökkenthető a migrénes fejfájás gyakorisága, időtartama, és intenzitása.

Egy másik vizsgálat is hasonló eredményeket hozott. A második kutatás vezetője, Dr. Bahman Guyuron ekképp nyilatkozott: „A műtét reményt adhat a gyötrő fájdalom kezelésére.”

Dr. Guyuron megfigyelte, hogy a migrénes fájdalom megszűnt azoknál a betegeknél, akik a sebészeti beavatkozáson átestek.

Mi történik a beavatkozás során?

Azon betegek esetében, akik a fájdalmat a homlokukban érezték, Dr. Guyuron a homlokban lévő ráncoló izomcsoportot távolította el, mint a migrénes fejfájás feltételezett kiváltója.

A halántékban jelentkező kínzó fájdalom, a hármas ideg egy kis ágának eltávolításával kezelhető.

Ha a migrén a nyakszirt (a fej hátsó része) környékén jelentkezik, a fájdalom úgy enyhíthető, hogy az ideget körbe burkoló izom egy kis darabját távolítják el, s egy lágy szövet lebennyel helyettesítik.

Amikor a migrént az időjárás változás okozza, és a fájdalomtól a szemek nyomódnak, az orrsövényen végzett műtéti beavatkozás nyújthat segítséget.

Dr. Guyuron több mint 450 beteg esetében, körülbelül 1000 alkalommal végzett ilyen operációt (az egyes páciensek legalább két ponton észlelték a migrénes fejfájást).

Az eredmények egyértelműen a műtéti beavatkozás pozitív hatását bizonyították.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.