Hirdetés
   • Migrén: A műtéti beavatkozás segíthet?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A kínzó migrénes fejfájás, több mint 30 millió amerikai ember életét keseríti meg. Egy új tanulmány során, 79 olyan migrénes fejfájással küzdő pácienst vizsgáltak, legalább öt éven keresztül, akiknél műtéti eljárással kezelték a gyötrő fejfájást.

    Az eredmények ígéretesnek bizonyultak, ugyanis azon betegeknél, akiknél sebészeti eljárást alkalmaztak a migrén kezelésére, a fájdalom megszűnt.

    Hirdetés

    A műtéti beavatkozásokat követően, a 79 páciensből 10 esetében volt szükség további operációkra, a kiújult fájdalom kezelésére. Ezt a 10 beteget nem vették figyelembe a végső elemzések során.

    A műtétre adott pozitív válasz, a maradék 69 páciensből 61 (88 %) esetében, a későbbiek során is megmaradt. A migrénes fájdalom 20 betegnél (29 %) teljesen megszűnt, 41 beteg esetében (59 %) szignifikánsan csökkent, és csupán 8 páciensnél (11 %) figyeltek meg enyhe javulást, vagy változatlan állapotot.

    Az új eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a sebészeti beavatkozás segítségével, sikeresen megszűntethető, vagy csökkenthető a migrénes fejfájás gyakorisága, időtartama, és intenzitása.

    Egy másik vizsgálat is hasonló eredményeket hozott. A második kutatás vezetője, Dr. Bahman Guyuron ekképp nyilatkozott: „A műtét reményt adhat a gyötrő fájdalom kezelésére.”

    Dr. Guyuron megfigyelte, hogy a migrénes fájdalom megszűnt azoknál a betegeknél, akik a sebészeti beavatkozáson átestek.

    Mi történik a beavatkozás során?

    Azon betegek esetében, akik a fájdalmat a homlokukban érezték, Dr. Guyuron a homlokban lévő ráncoló izomcsoportot távolította el, mint a migrénes fejfájás feltételezett kiváltója.

    A halántékban jelentkező kínzó fájdalom, a hármas ideg egy kis ágának eltávolításával kezelhető.

    Ha a migrén a nyakszirt (a fej hátsó része) környékén jelentkezik, a fájdalom úgy enyhíthető, hogy az ideget körbe burkoló izom egy kis darabját távolítják el, s egy lágy szövet lebennyel helyettesítik.

    Amikor a migrént az időjárás változás okozza, és a fájdalomtól a szemek nyomódnak, az orrsövényen végzett műtéti beavatkozás nyújthat segítséget.

    Dr. Guyuron több mint 450 beteg esetében, körülbelül 1000 alkalommal végzett ilyen operációt (az egyes páciensek legalább két ponton észlelték a migrénes fejfájást).

    Az eredmények egyértelműen a műtéti beavatkozás pozitív hatását bizonyították.

    (WEBBeteg - B.M.)

     

    Módosítva: 2009.11.17 17:33, Megjelenés: 2009.11.17 17:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    A migrén kezelése: megelőzés

    Ahogy a korábbiakban láttuk, a migrén kezelésének két fő lehetősége a rohamkezelés, illetve a migrénrohamok számának csökkentése (megelőző kezelés). Míg rohamkezelésre minden migrénesnek szüksége van, megelőző kezelést gyakori és/vagy a rohamoldókra nem reagáló fejfájások esetén javaslunk a migréneseknek.

    A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

    A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy (a korábbi tapasztalatok alapján) a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül egyértelműen erősödni fog.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.