Daganatos betegség téma

Vérhányás és véres hányás - Mi állhat a háttérben?

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk.

Mi okozhat hangszálbénulást?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter

A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

Világújdonság a diagnosztikában

Több mint TestŐr

Nyár óta hazánkban is elérhető egy új diagnosztikai lehetőség, amellyel sokkal kisebb méretű tumorok is kimutathatóak, mint a régebbi eljárásokkal, így célzottabban és hatásosabban lehet alkalmazni a kezelési módokat is, növelve ezzel a gyógyulási esélyeket. Akkor is pontosabb a diagnózis, ha a tumor felszívódásáról van szó, így nem kell felesleges kezeléseknek kitenni a beteget.

Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

Kor Kontroll Társaság

November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

Világújdonság a diagnosztikában

Több mint TestŐr

A daganatos betegségeknél szinte versenyt futunk az idővel, és minél korábbi és pontos a diagnózis, annál nagyobb az esély a túlélésre. Ebben segít egy új teszt, amely világújdonság, és hazánkba is megérkezett.

Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

MTI

Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

A kínzó fájdalmak csillapíthatóak lennének a szakambulanciákon

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A fájdalom megjelenése az emberi szervezetben nem más, mint egy önvédelmi reakció. Jelzés arra, hogy valamilyen káros, gyógyításra váró folyamat zajlik valahol a testünkben, amire mindenkor komoly figyelmet kell fordítani, és az okokat ki kell vizsgáltatni.

Ezer megbetegedés köthető az e-cigarettához

MTI

Az amerikai járványügyi hatóság nyilvános adatbázisa szerint már ezernyolc megbetegedés köthető az elektromos cigarettához (e-cigaretta) - mondta Joó Tamás egészségügyi közgazdász.

Több mint TestŐr előzetes

Több mint TestŐr

Egy genetikai teszt, ami óriási változásokat hozhat a daganatos betegségek gyógyításában!
Segíthet-e a köpölyözés az elhúzódó megfázások, valamint a stroke megelőzésében? Kiderítjük.
Makány Márta és Gönczi Gábor versenyt fogy. Vajon melyikük áll nyerésre?!

Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Csonka Tamás, patológus

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.