Változik a leggyakrabban előforduló daganatok rangsora a következő 20 évben

Szerző: Medscape

A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban a leggyakrabban előforduló daganatok az emlőrák, a tüdőrák, a prosztatadaganat, a kolorektális daganat és a melanoma.

2040-re a melanoma a második leggyakrabban előforduló daganattípus lesz, míg a prosztatarák incidenciája egészen a 14. helyig esik majd vissza, - prognosztizálják a tanulmány szerzői. Az emlőrák továbbra is a legtöbbször diagnosztizált daganattípus marad, a tüdőrák előfordulása a 2. helyről a 3. helyre esik majd vissza, míg a kolorektális daganat a 4. helyen marad. A szerzők a daganattípusokat mortalitás alapján is rangsorolták. Jelenleg a legtöbb daganat okozta haláleset a tüdőrák miatt következik be, ezt követi a kolorektális-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák, mint halálozási ok. A leglényegesebb változás a daganat okozta haláleseteket illetően az, hogy a májrák, és az intrahepaticus epeút rák, ami jelenleg a 6. helyet foglalja el, 2040-re a 3. helyre ugrik majd.

Két évtized múlva a daganat okozta halálesetek tekintetében a sorrend a következőképpen alakul: tüdőrák, hasnyálmirigyrák, májrák és intrahepaticus epeút rák, valamint kolorektális daganat. „Megállapításaink a daganatszűrés és kezelés változó dinamikáját tükrözik” - magyarázta egy sajtóközleményben Dr. Lola Rahib hasnyálmirigyrákkal foglalkozó kutatója, aki a tanulmány vezető szerzője is.

Az új elemzésben a népesség növekedésére vonatkozó (a 2010-es amerikai népszámlálási adatok alapján készített) előrejelzéseket, és a jelenlegi populáció-alapú (a SEER regiszterből 2014–2016 közötti időszakból származó) daganatos megbetegedések incidenciájára valamint halálozási arányaira vonatkozó adatokat használták fel, hogy kiszámítsák a 2040-re bekövetkező változásokat az incidenciákat és a halálozásokat illetően.

Az előrevetített, becsült számok azonban nincsenek kőbe vésve

„Örülünk, hogy azt látjuk, hogy a tüdőrák, a kolorektális daganat és az emlőrák okozta halálozások száma várhatóan csökkeni fog az elkövetkező években”, - mondta Dr. Lynn Matrisian, az amerikai hasnyálmirigyrák elleni hálózat (PanCAN) tudományos vezetője, és a tanulmány egyik szerzője. „Itt az ideje, hogy a hangsúly áthelyeződjön néhány ritkábban diagnosztizált daganattípusra, amelyek esetében a túlélési arány a legalacsonyabb; ilyen például a hasnyálmirigyrák és a májrák.”

A prosztatarák incidenciájának drasztikus visszaesése, amit a szerzők prognosztizáltak, a prosztata-specifikus antigén (PSA) szűrővizsgálatára vonatkozó ajánlások elmúlt 15 év során történő változásainak eredményeként következik be, - vetették fel a szerzők. „Legutóbb 2018-ban módosították az ajánlásokat, miszerint az 55-69 éves korú férfiak önállóan hozhassanak döntést a szűrővizsgálattal kapcsolatban, míg korábban nem javasolták a PSA szűrővizsgálatot”, - mondta Dr. Rahib. „A szűrővizsgálatokra vonatkozó iránymutatások ezen változásai hatással voltak a prosztatarák diagnózisok számára az utóbbi években, és 2040-ig továbbra is hatással lesznek”, - magyarázta Dr. Rahib.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) kutatója, Dr. Miller, kételyét fejezte ki ezen előrejelzés kapcsán „Körültekintően kell a prosztatarákra vonatkozó általános tendenciákat értelmezni”, - jegyezte meg Dr. Miller. A 2017-ig rendelkezésre álló adatokat felhasználva „azt láttuk, hogy a prosztatarák incidenciájának mintázataiban máris változás tapasztalható a 2010-es évek elején megfigyelt meredek csökkenéshez képest”, - mondta. „Körültekintő lennék a prosztatarákra vonatkozó általános tendencia értelmezését illetően, mert erre a daganattípusra különösen nagymértékben kihatással vannak a PSA szűrővizsgálattal kapcsolatos ajánlások módosításai.”

A szűrővizsgálatok a kolorektális daganatok incidenciájára is kihatással voltak, - mutattak rá a szerzők, akik elmondták, hogy a kolorektális daganatokra vonatkozó szűrővizsgálatok elterjedése összefüggésben áll a kolorektális daganatok és a halálozások számának csökkenésével 2040-ig, a szűrővizsgálatok hatékonyságának eredményeképpen.

Az emlőrákot illetően a szerzők kiemelték azt a tényt, hogy ugyan az emlőrákos esetek száma továbbra is növekedni fog, az emlőrák okozta halálesetek számában csökkenés várható. Ez a jelenlegi tendencia legnagyobb valószínűséggel a szűrővizsgálatok magasabb számának és a kezelés tekintetében elért előrelépésnek tudható be, - mondták.

Tovább Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

Forrás: Medscape, Fordította: DRportal

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

  Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

  Változik a leggyakrabban előforduló...

  A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban...

  Étkezési nehézségek a rákkezelés...

  Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

  Molekuláris diagnosztika - Hogyan...

  A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos...

  Mikor fejeződik be az aktív...

  Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre...

  13 daganattípus kialakulásának...

  Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.