A rákgyógyítás jövője

Dr. Pukoli Dániel
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel

Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

A tumoros betegségek kezelésében jelenleg alkalmazott terápiák kiválasztásának az alapját elsősorban a tumorok szövettani típusa, elhelyezkedése és kiterjedése adja meg. Ezek függvényében választanak a rendelkezésre álló kezelési módszerek közül. Ez jelentheti a daganat, és egyes esetekben az áttétek sebészi eltávolítását, sugárkezelését, vagy kemoterápiás kezelését.

A döntéshozatal ilyen esetekben az egyes kezelésekről rendelkezésre álló tapasztalatok, valamint a bizonyítékon alapuló orvoslás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy összehasonlító (randomizált) klinikai vizsgálatokban meghatározzuk a statisztikailag legnagyobb eséllyel hatásosabb kezelést. A terápiás javaslatot több szakterület szakorvosaiból álló ún. onkoteam határozza meg a kezelési tervet a tumor elhelyezkedése és stádiumbeosztása alapján, azt a kezelést választva, mely a legtöbb betegnél, legnagyobb valószínűséggel hatásos lesz.

Azonban nem csak az emberekre igaz, hogy nem vagyunk egyformák, hanem a tumorokra is – így ami egyik páciensnek használ, az a terápia másik beteg esetén hatástalan lehet. Éppen ezért egyre több vizsgálat indult annak megértésére, miben is rejlik az azonosnak tűnő tumorok eltérő terápiás válasza.

Ezért jelent áttörést az egyéni jellemzők diagnosztizálása

A választ a genetikai diagnosztikai módszerek fejlődésének köszönhetjük: míg 10-15 éve csupán néhány mutációt ismertünk, melyek szerepet játszanak a tumorok létrejöttében, az ún. újgenerációs szekvenálási módszerek megjelenését követően robbanásszerűen megnőtt a különböző tumorok kialakulásának hátterében azonosított genetikai eltérések száma.

A tumorok molekuláris genetikai diagnosztikájának fejlődése új terápiás lehetőségek kialakítását tette lehetővé: a tumorok kialakulásában szerepet játszó, ún. „driver” mutációkat célzó terápiás szerek fejlesztése indult meg, ezzel elkezdődött a célzott molekuláris terápiák kora.

Az új diagnosztikus, valamint terápiás módszerek megjelenésével párhuzamosan szemléletváltás indult az onkológia területén, a hagyományos módszerek helyét elkezdte átvenni a személyre szabott terápia. Az új szemlélet lényege, hogy a daganat elhelyezkedése mellett annak molekuláris genetikai összetétele is fontossá vált a terápia meghatározásánál, sőt egyes eseteben az elsődleges meghatározójává a leginkább hatásos, célzott molekuláris terápia kiválasztásához.

A terápia továbbra is több szakterület képviselőinek együttes feladatát képezi, azonban az onkoteamet kiegészítik molekuláris biológusok, genetikusok, bioinformatikus és molekuláris farmakológusok és így már egy molekuláris onkoteam-et alkotnak és a molekuláris információt is figyelembe véve döntenek az alkalmazandó leghatásosabb terápiáról.

A személyre szabott tumorterápia már nem csak a jövő zenéje: a törzskönyvezett célzott molekuláris terápiák száma napjainkban már 125, ezek részét képezik a törzskönyvezett célzott immunterápiás szerek is, amelyek szintén rendelkezésünkre állnak – ezeken kívül pedig több mint ezer daganatellenes gyógyszer tart a kutatás különböző fázisaiban.

A rákgyógyítás terén tehát az elmúlt években radikális szemléletváltás következett be, melynek következtében a tumor fizikai jellemzői helyett a molekuláris genetikai összetétel vizsgálata alapján a terápia célzott, és személyre szabott megválasztása vált lehetővé. Az új onkológiai szemlélet térhódításával pedig a személyre szabott kezelésnek köszönhetően növekszik a daganatos betegek túlélésének és gyógyulásának esélye.

Ez is érdekelheti Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Pukoli Dániel

Források:

Anna P. Sokolenko and Evgeny N. Imyanitov: Molecular Diagnostics in Clinical Oncology. Front. Mol. Biosci., 27 August 2018.
Illyés András: Az immunterápiák hatékonysága is megjósolható molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal (daganatok.hu)
Peták István: Precíziós onkológia - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Agydaganat elleni szerrel...

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem...

A mellékpajzsmirigy daganatos...

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH)...

Hogyan érhetőek el a személyre...

Az elmúlt években a molekuláris diagnosztika fejlődése és a célzott molekuláris terápiák megjelenése forradalmasította a daganatterápiát, és új...

A célzott molekuláris terápiák és...

A molekuláris diagnosztika fejlődésének köszönhetően évről évre több lehetőség nyílik a daganatok egyénre szabott, célzott kezelésére. Ez azt...

Ne haljon meg és ne szenvedjen senki...

A szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén meghibásodik, akkor valamely sejt...

Molekuláris diagnosztika - Hogyan...

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos...

Hogyan látják a betegek?...

A molekuláris diagnosztika egy kevesek által ismert, viszonylag költséges eljárás, mely segítségével feltérképezhetővé válik, hogy pontosan...

Daganatok vizsgálata: molekuláris...

A ráksejtek genetikai eltéréseinek pontos feltérképezésével egyre részletesebb képet kapunk az adott daganat biológiai tulajdonságairól, az áttét...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.