A rákgyógyítás jövője

szerző: Dr. Pukoli Dániel - WEBBeteg
megjelent:

Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

A tumoros betegségek kezelésében jelenleg alkalmazott terápiák kiválasztásának az alapját elsősorban a tumorok szövettani típusa, elhelyezkedése és kiterjedése adja meg. Ezek függvényében választanak a rendelkezésre álló kezelési módszerek közül. Ez jelentheti a daganat, és egyes esetekben az áttétek sebészi eltávolítását, sugárkezelését, vagy kemoterápiás kezelését.

A döntéshozatal ilyen esetekben az egyes kezelésekről rendelkezésre álló tapasztalatok, valamint a bizonyítékon alapuló orvoslás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy összehasonlító (randomizált) klinikai vizsgálatokban meghatározzuk a statisztikailag legnagyobb eséllyel hatásosabb kezelést. A terápiás javaslatot több szakterület szakorvosaiból álló ún. onkoteam határozza meg a kezelési tervet a tumor elhelyezkedése és stádiumbeosztása alapján, azt a kezelést választva, mely a legtöbb betegnél, legnagyobb valószínűséggel hatásos lesz.

Azonban nem csak az emberekre igaz, hogy nem vagyunk egyformák, hanem a tumorokra is – így ami egyik páciensnek használ, az a terápia másik beteg esetén hatástalan lehet. Éppen ezért egyre több vizsgálat indult annak megértésére, miben is rejlik az azonosnak tűnő tumorok eltérő terápiás válasza.

Ezért jelent áttörést az egyéni jellemzők diagnosztizálása

A választ a genetikai diagnosztikai módszerek fejlődésének köszönhetjük: míg 10-15 éve csupán néhány mutációt ismertünk, melyek szerepet játszanak a tumorok létrejöttében, az ún. újgenerációs szekvenálási módszerek megjelenését követően robbanásszerűen megnőtt a különböző tumorok kialakulásának hátterében azonosított genetikai eltérések száma.

A tumorok molekuláris genetikai diagnosztikájának fejlődése új terápiás lehetőségek kialakítását tette lehetővé: a tumorok kialakulásában szerepet játszó, ún. „driver” mutációkat célzó terápiás szerek fejlesztése indult meg, ezzel elkezdődött a célzott molekuláris terápiák kora.

Az új diagnosztikus, valamint terápiás módszerek megjelenésével párhuzamosan szemléletváltás indult az onkológia területén, a hagyományos módszerek helyét elkezdte átvenni a személyre szabott terápia. Az új szemlélet lényege, hogy a daganat elhelyezkedése mellett annak molekuláris genetikai összetétele is fontossá vált a terápia meghatározásánál, sőt egyes eseteben az elsődleges meghatározójává a leginkább hatásos, célzott molekuláris terápia kiválasztásához.

A terápia továbbra is több szakterület képviselőinek együttes feladatát képezi, azonban az onkoteamet kiegészítik molekuláris biológusok, genetikusok, bioinformatikus és molekuláris farmakológusok és így már egy molekuláris onkoteam-et alkotnak és a molekuláris információt is figyelembe véve döntenek az alkalmazandó leghatásosabb terápiáról.

A személyre szabott tumorterápia már nem csak a jövő zenéje: a törzskönyvezett célzott molekuláris terápiák száma napjainkban már 125, ezek részét képezik a törzskönyvezett célzott immunterápiás szerek is, amelyek szintén rendelkezésünkre állnak – ezeken kívül pedig több mint ezer daganatellenes gyógyszer tart a kutatás különböző fázisaiban.

A rákgyógyítás terén tehát az elmúlt években radikális szemléletváltás következett be, melynek következtében a tumor fizikai jellemzői helyett a molekuláris genetikai összetétel vizsgálata alapján a terápia célzott, és személyre szabott megválasztása vált lehetővé. Az új onkológiai szemlélet térhódításával pedig a személyre szabott kezelésnek köszönhetően növekszik a daganatos betegek túlélésének és gyógyulásának esélye.

Ez is érdekelheti Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Pukoli Dániel

Források:

Anna P. Sokolenko and Evgeny N. Imyanitov: Molecular Diagnostics in Clinical Oncology. Front. Mol. Biosci., 27 August 2018.
Illyés András: Az immunterápiák hatékonysága is megjósolható molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal (daganatok.hu)
Peták István: Precíziós onkológia - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.