• A rákgyógyítás jövője

    Dr. Pukoli Dániel
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel

    Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

    A tumoros betegségek kezelésében jelenleg alkalmazott terápiák kiválasztásának az alapját elsősorban a tumorok szövettani típusa, elhelyezkedése és kiterjedése adja meg. Ezek függvényében választanak a rendelkezésre álló kezelési módszerek közül. Ez jelentheti a daganat, és egyes esetekben az áttétek sebészi eltávolítását, sugárkezelését, vagy kemoterápiás kezelését.

    A döntéshozatal ilyen esetekben az egyes kezelésekről rendelkezésre álló tapasztalatok, valamint a bizonyítékon alapuló orvoslás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy összehasonlító (randomizált) klinikai vizsgálatokban meghatározzuk a statisztikailag legnagyobb eséllyel hatásosabb kezelést. A terápiás javaslatot több szakterület szakorvosaiból álló ún. onkoteam határozza meg a kezelési tervet a tumor elhelyezkedése és stádiumbeosztása alapján, azt a kezelést választva, mely a legtöbb betegnél, legnagyobb valószínűséggel hatásos lesz.

    Hirdetés

    Azonban nem csak az emberekre igaz, hogy nem vagyunk egyformák, hanem a tumorokra is – így ami egyik páciensnek használ, az a terápia másik beteg esetén hatástalan lehet. Éppen ezért egyre több vizsgálat indult annak megértésére, miben is rejlik az azonosnak tűnő tumorok eltérő terápiás válasza.

    Ezért jelent áttörést az egyéni jellemzők diagnosztizálása

    A választ a genetikai diagnosztikai módszerek fejlődésének köszönhetjük: míg 10-15 éve csupán néhány mutációt ismertünk, melyek szerepet játszanak a tumorok létrejöttében, az ún. újgenerációs szekvenálási módszerek megjelenését követően robbanásszerűen megnőtt a különböző tumorok kialakulásának hátterében azonosított genetikai eltérések száma.

    A tumorok molekuláris genetikai diagnosztikájának fejlődése új terápiás lehetőségek kialakítását tette lehetővé: a tumorok kialakulásában szerepet játszó, ún. „driver” mutációkat célzó terápiás szerek fejlesztése indult meg, ezzel elkezdődött a célzott molekuláris terápiák kora.

    Az új diagnosztikus, valamint terápiás módszerek megjelenésével párhuzamosan szemléletváltás indult az onkológia területén, a hagyományos módszerek helyét elkezdte átvenni a személyre szabott terápia. Az új szemlélet lényege, hogy a daganat elhelyezkedése mellett annak molekuláris genetikai összetétele is fontossá vált a terápia meghatározásánál, sőt egyes eseteben az elsődleges meghatározójává a leginkább hatásos, célzott molekuláris terápia kiválasztásához.

    A terápia továbbra is több szakterület képviselőinek együttes feladatát képezi, azonban az onkoteamet kiegészítik molekuláris biológusok, genetikusok, bioinformatikus és molekuláris farmakológusok és így már egy  molekuláris onkoteam-et alkotnak és a molekuláris információt is figyelembe véve döntenek az alkalmazandó leghatásosabb terápiáról.

    A személyre szabott tumorterápia már nem csak a jövő zenéje: a törzskönyvezett célzott molekuláris terápiák száma napjainkban már 125, ezek részét képezik a törzskönyvezett célzott immunterápiás szerek is, amelyek szintén rendelkezésünkre állnak – ezeken kívül pedig több mint ezer daganatellenes gyógyszer tart a kutatás különböző fázisaiban.

    A rákgyógyítás terén tehát az elmúlt években radikális szemléletváltás következett be, melynek következtében a tumor fizikai jellemzői helyett a molekuláris genetikai összetétel vizsgálata alapján a terápia célzott, és személyre szabott megválasztása vált lehetővé. Az új onkológiai szemlélet térhódításával pedig a személyre szabott kezelésnek köszönhetően növekszik a daganatos betegek túlélésének és gyógyulásának esélye.

    Ez is érdekelheti Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

     

    Forrás:

    Anna P. Sokolenko and Evgeny N. Imyanitov: Molecular Diagnostics in Clinical Oncology. Front. Mol. Biosci., 27 August 2018.  https://doi.org/10.3389/fmolb.2018.00076

    Illyés András: Az immunterápiák hatékonysága is megjósolható molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal (daganatok.hu)

    Peták István: Precíziós onkológia - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest

    Módosítva: 2020.03.06 18:35, Megjelenés: 2020.03.06 18:35
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe

    A molekuláris diagnosztika fejlődésének köszönhetően évről évre több lehetőség nyílik a daganatok egyénre szabott, célzott kezelésére. Ez azt jelenti, hogy egy daganatot úgy kezelünk, hogy a kezelést egy-egy konkrét gén által kódolt fehérje gátlására célzottan fejlesztünk ki.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

    Az elmúlt években a molekuláris diagnosztika fejlődése és a célzott molekuláris terápiák megjelenése forradalmasította a daganatterápiát, és új szemléletet hozott az onkológia területén, így a személyre szabott tumorterápia már nem csupán a jövő, hanem a mai onkológiai terápiában is megjelent.

    Hogyan látják a betegek? - Molekuláris diagnosztika egy beteg szemszögéből

    A molekuláris diagnosztika egy kevesek által ismert, viszonylag költséges eljárás, mely segítségével feltérképezhetővé válik, hogy pontosan milyen gyógyszeres kezelés alkalmazható a daganatos betegek kezelése során.

    Daganatok vizsgálata: molekuláris diagnosztika

    A ráksejtek genetikai eltéréseinek pontos feltérképezésével egyre részletesebb képet kapunk az adott daganat biológiai tulajdonságairól, az áttét képzési hajlamáról, valamint a bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenységéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.