• Rákot okoznak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő Az lenne a kérdésem, hogy a hamburger, a sült krumpli, a hot dog, a fánk és egyéb ételek valóban nagy rizikó a rákos megbetegedés kialakulására? Ezentúl mindig gondoljam meg, hogy mit eszek és mennyit? Azt mondják manapság már minden rákot okoz, minden étel, kellemetlenül érzem magam és félek. Mit tanácsol? Igazak egyáltalán a hírek? Egy másik kérdésem is lenne, ha egy daganatos beteget NEM időben vesznek észre, mennyi az esélye a gyógyulásra? Hallottam az immunterápiás kezelésről ill. A molekuláris diagnosztiláról? Mit tud erről mondani? Manapság a rák még mindig nehezen gyógyítható betegség?

        Dr. Baki Márta válasza a daganatos betegség témában

        Tisztelt Uram! A levelében feltett kérdések igen sokfélék. Jelen tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem több „rossz lépés”alapján. Így léteznek rákmegelőző állapotok. (Pl. száj nyálkahártyán fokozott hámosodás). Javasolt ilyen állapotban felfedezni az elváltozást, vagy ha már daganat alakult ki, akkor az minél kisebb kiterjedésű legyen. Természetesen a gyógyulási esélyek annál jobbak, minél koraibb formában kerülnek felismerésre az elváltozások. Egyes daganatok még áttétes esetben is gyógyíthatók, másik részük esetleg „kordában tarthatók”, s néha évekig, évtizedekig is a betegeknek jó életminőséget lehet biztosítani annak ellenére, hogy áttéteik is kimutathatók. A gyógyszeres kezelés egyik formája az immunterápia, mely az utóbbi években folyamatosan a betegek ellátásában szerepet játszik. Részletezése a jelen választ meghaladja. Javaslom egyéb internetes felület felkeresését (pl.Webbeteg, Rákgyógyítás, stb…). A molekuláris diagnosztika segítségével részletesebb felvilágosítást kapunk a daganatok tulajdonságairól, mely a beteg kezelését befolyásolhatja. Nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, de a nemzetközi és hazai szakmai javaslatok alapján bizonyos esetekben a terápia pontosítására ad információt. Végül a kérdésének az elejéről: összesítések alapján megállapítható, hogy a daganatok 5 %-ban öröklődésről van szó, kb. 29 %-ban egyes anyagok, behatások okozzák közvetlenül a rákot. A fennmaradó kb. 66 %-ban pedig a környezeti tényezők is belejátszhatnak a daganatok soklépcsős kialakulásába. Legfontosabb daganatkeltő vagy daganatot elősegítő tényezők: dohányzás, fokozott kalóriabevitel (ebben a zsíros ételek, vörös húsok, kolbászok, sütés során keletkező káros anyagok, stb…), különböző fertőzések (pl. Humán Papilloma Vírus=HPV), alkoholfogyasztás, sugárzások (beleértve a napfény összetevőjeként szereplő UV-B-t is). A fentiekben felsoroltak alapján nem javasolt a zsírban és olajban sült ételek – hamburger, hot dog, sült krumpli, stb… - fogyasztása, helyette friss zöldségek, rostdús ételek fogyasztása javasolt, megfelelő testsúly kontroll és testmozgás mellett.


        Kérdés: 2017. október 24., 17:57; Megválaszolva: 2017. december 06., 08:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 82 éves nagymamámat tüdőrákkal műtötték 1 hónapja. Semmilyen előtünete nem volt, nem dohányzott, és minden egyéb vizsgálata teljesen jó értékeket és állapotot mutatott (röntgen, légzésfunkció-vizsgálat). Műtét...
        Tisztelt Doktornő! Az előző levelemben a csatolt fáljban elküldtem a teljes szövettani leletet de lehet, hogy nem tudták megnyitni, így most ide másolom: Klinikai dignózis: C5490 Klinikai adatok: Szerv: Lokalizáció: I: méh és függelékei II:...
        A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát eltávolították és elküldték szövettanra. Rosszindulatú, grade(II)típusú elváltozást állapítottak...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 68 éves apukámat 2 nappal ezelőtt operálták áttét nélküli diffúz gyomorrákkal. Sajnos a kórházi látogatási tilalom miatt egyáltalán nem tudunk egyeztetni a sebész doktorral ezért szeretnék egy kis információt...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2013-ban rossz indulatú emlő daganatot állapítottak meg,sugár kezelést kaptam,és a bal mellemből eltávolították a daganatot. Azóta minden rendben van,eredményeim negatívak.Szedhetek-e kollagént? Sok jót olvastam...
        Tisztelt Doktornő, 2 héttel ezelőtt vakbélműtéten estem át és nézegetve a kórszövettani leletemet, kérdések merültek fel bennem. BEmásolom Önnek a leletet: Klinikai adatok: Vizsgálati anyag/lokalizáció Rezekciós preparatum / appendix...
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hónapja vettem észre nagy kiterjedésű mellduzzanatot (más tünet nincs), amivel UH-ra (ahol vettek biopsziát), mammográfiára, majd emlő MRI-re mentem februárban. Nyáron voltam ultrahangon, ami még semmilyen elváltozást...