• Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    Dr. Bodnár Edina
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    A bőrgyógyászati kórképek diagnosztizálása során szükség lehet bőrbiopsziára. A bőrbiopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során a test bármely területén lévő bőrből a betegség meghatározása, a diagnózis felállítása érdekében sejteket, szöveteket nyerünk szövettani feldolgozás céljából. Legtöbbször gyulladásos, illetve autoimmun betegségek bizonyítására, illetve a daganatos elfajulás kizárására vagy megerősítésére használjuk.

    Hirdetés

    Hogyan történik a bőrbiopszia?

    A bőrbiopszia történhet babérlevél-metszéssel, punch-biopsziával vagy shave biopsziával. Mindhárom beavatkozás előtt helyi érzéstelenítés szükséges. A bőrbiopszia legtöbbször kis vérzéssel jár, ezért a beavatkozást végző orvos dönt arról, hogy a véralvadásgátlót szedő betegek esetében annak szedését fel kell-e függeszteni.

    A babérlevél kimetszés szikével történik, és általában nagyobb elváltozások esetén végzünk, ilyenkor varrattal is zárni kell a kialakult defektust. Punch biopszia estén egy kerek punch eszközzel (mint egy pogácsaszaggató) lyukat fúrva a bőrbe veszünk bőrmintát. Ilyenkor sok esetben a varrat behelyezéstől is el lehet tekinteni, a pici defektus másodlagosan begyógyul.

    A harmadik formája a bőrbiopsziának a shave biopszia, mely során szikével horizontálisan (vízszintesen) leválasztjuk a léziót a bőrről. Ebben az esetben horzsolt sebet kapunk, amit szintén nem kell varrattal ellátni. A bőrbiopszia szövődménye lehet gyulladás és vérzés, illetve a beadott érzéstelenítő szerrel szembeni allergiás reakció.

    Olvasson tovább! A hám eredetű bőrdaganatok sebészi eltávolítása, helyi ellátása

    Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

    Módosítva: 2020.03.12 14:35, Megjelenés: 2020.03.12 14:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Egy COVID-19 fertőzött férfi beszámolója az Egyesült Királyságból.

    Endometriózis

    Endometriózis

    Szponzorált tartalom

    GnRH-analógokkal történő kezeléskor hüvelyszárazság jelentkezhet, de van megoldás.

    Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    A laphámrák szisztémás gyógyszeres kezelése

    Mindenképpen indokolt a laphámrák daganat (spinalioma) helyi kezelése, de abban az esetben, ha sem sebészi, sem sugárterápia nem lehetséges az elváltozás kiterjedése vagy elhelyezése miatt, akkor gyógyszeres terápiát kell alkalmazni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.