Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

Dr. Bodnár Edina
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

A bőrgyógyászati kórképek diagnosztizálása során szükség lehet bőrbiopsziára. A bőrbiopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során a test bármely területén lévő bőrből a betegség meghatározása, a diagnózis felállítása érdekében sejteket, szöveteket nyerünk szövettani feldolgozás céljából. Legtöbbször gyulladásos, illetve autoimmun betegségek bizonyítására, illetve a daganatos elfajulás kizárására vagy megerősítésére használjuk.

Hogyan történik a bőrbiopszia?

A bőrbiopszia történhet babérlevél-metszéssel, punch-biopsziával vagy shave biopsziával. Mindhárom beavatkozás előtt helyi érzéstelenítés szükséges. A bőrbiopszia legtöbbször kis vérzéssel jár, ezért a beavatkozást végző orvos dönt arról, hogy a véralvadásgátlót szedő betegek esetében annak szedését fel kell-e függeszteni.

A babérlevél kimetszés szikével történik, és általában nagyobb elváltozások esetén végzünk, ilyenkor varrattal is zárni kell a kialakult defektust. Punch biopszia estén egy kerek punch eszközzel (mint egy pogácsaszaggató) lyukat fúrva a bőrbe veszünk bőrmintát. Ilyenkor sok esetben a varrat behelyezéstől is el lehet tekinteni, a pici defektus másodlagosan begyógyul.

A harmadik formája a bőrbiopsziának a shave biopszia, mely során szikével horizontálisan (vízszintesen) leválasztjuk a léziót a bőrről. Ebben az esetben horzsolt sebet kapunk, amit szintén nem kell varrattal ellátni. A bőrbiopszia szövődménye lehet gyulladás és vérzés, illetve a beadott érzéstelenítő szerrel szembeni allergiás reakció.

Olvasson tovább! A hám eredetű bőrdaganatok sebészi eltávolítása, helyi ellátása

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.