• Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    Dr. Bodnár Edina
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    A bőrgyógyászati kórképek diagnosztizálása során szükség lehet bőrbiopsziára. A bőrbiopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során a test bármely területén lévő bőrből a betegség meghatározása, a diagnózis felállítása érdekében sejteket, szöveteket nyerünk szövettani feldolgozás céljából. Legtöbbször gyulladásos, illetve autoimmun betegségek bizonyítására, illetve a daganatos elfajulás kizárására vagy megerősítésére használjuk.

    Hirdetés

    Hogyan történik a bőrbiopszia?

    A bőrbiopszia történhet babérlevél-metszéssel, punch-biopsziával vagy shave biopsziával. Mindhárom beavatkozás előtt helyi érzéstelenítés szükséges. A bőrbiopszia legtöbbször kis vérzéssel jár, ezért a beavatkozást végző orvos dönt arról, hogy a véralvadásgátlót szedő betegek esetében annak szedését fel kell-e függeszteni.

    A babérlevél kimetszés szikével történik, és általában nagyobb elváltozások esetén végzünk, ilyenkor varrattal is zárni kell a kialakult defektust. Punch biopszia estén egy kerek punch eszközzel (mint egy pogácsaszaggató) lyukat fúrva a bőrbe veszünk bőrmintát. Ilyenkor sok esetben a varrat behelyezéstől is el lehet tekinteni, a pici defektus másodlagosan begyógyul.

    A harmadik formája a bőrbiopsziának a shave biopszia, mely során szikével horizontálisan (vízszintesen) leválasztjuk a léziót a bőrről. Ebben az esetben horzsolt sebet kapunk, amit szintén nem kell varrattal ellátni. A bőrbiopszia szövődménye lehet gyulladás és vérzés, illetve a beadott érzéstelenítő szerrel szembeni allergiás reakció.

    Olvasson tovább! A hám eredetű bőrdaganatok sebészi eltávolítása, helyi ellátása

    Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus

    Módosítva: 2020.03.12 14:35, Megjelenés: 2020.03.12 14:35
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Strike a pose - így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

    Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Dr. Tamási Béla javaslatait érdemes megfontolni.

    Idén legyünk különösen óvatosak a napozással

    A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások