• Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

    A legtöbb szakrendelés és fekvőbeteg-ellátóhely berendezkedett a sürgősségi vagy életet veszélyeztető, ellátás hiányában tartós egészségkárosodás kialakulását okozó kórképek ellátására. Nagyon sok olyan eset van, ami most nem kerül kivizsgálásra. Egyes szakrendelések akár teljes mértékben megszűntek átmenetileg, míg mások forgalma is minimálisra csökkent. Ugyanígy a képalkotó diagnosztika, laboratóriumi vizsgálat, invazív diagnosztikai beavatkozások is. Ennek sajnos a célja kettős, csökkenteni a kontaktust, fenntartani a kapacitást a járvány okozta beteghullám ellátására. Arra azonban vigyázni kell, hogy lehetőleg senki ne maradjon ellátatlanul, ne legyen járulékos következménye az ezalatt bekövetkező betegségeknek.

    Bár az ellátást meghatározó protokoll most is szerkesztés alatt van, emellett számos helyi döntés is születik, a változások akár naponta is megjelenhetnek, de alapvetően a következő ellátás található meg leggyakrabban:

    • Háziorvosi alapellátás: Lehetőleg telefonos konzílium útján, szükség esetén van orvos-beteg találkozás a rendelőben vagy háznál.
    • Területi légúti ellátóhely vagy OMSZ segítségével háziorvos bevonásával az otthon lévő fertőzött betegek ellátásáról gondoskodva.
    • Szakrendelések minimális, a legfontosabb kórképekre szűkülve, de meglévő, profil szerinti ellátási területtel.
    • Sürgősségi ellátóhelyek, külön a kikérdezés és tünetek alapján nem fertőző, illetve külön a feltehetően fertőző betegek részére.
    • Akut fekvőbeteg-ellátás szintén elkülönítve.
    • Speciális fekvőbeteg-ellátóhelyek adott kórképek kezelésére.

    A lista természetesen csak nagyon leegyszerűsítve igaz, rengeteg árnyalattal, átmenettel, folyamatosan változva, így a tájékoztatás nehezen lehet teljes körű.

    Hirdetés

    De mégis, mi az, ami nem várhat, mikor forduljunk mégis szakorvoshoz?

    A kérdés nem egyszerű, sok határterületi kérdés is van, sok csak most körvonalazódik. Ennek ellenére – különösen most – nem kell egyedül elboldoguljunk. Telefonos segítséget bármikor kérhetünk és kérjünk is, így háziorvos, ügyelet, szakorvos segít eligazodni a lehetséges teendők között.

    Próbáljuk meg felsorolni, mivel kell most is foglalkozni a járvány alatt!

    Ez a lista természetesen szintén nem teljes, minden eset egyedi elbírálást igényelhet, melyben tényleg kérje orvosa segítségét!

    Onkológiai - daganatos betegségek

    Az ismert daganatos betegek, onkológiai vagy hematológiai, sebészi, sugárterápiás ellátása természetesen nem csúszhat, de a kezelések módja, a kontrollvizsgálatok ideje és módja egyénileg módosulhat.

    Ugyanez vonatkozik a daganatok kivizsgálására. Amennyiben felmerül tumor a háttérben, a szükséges kivizsgálás a legnagyobb óvatosság mellett megtörténik (labor, képalkotó, endoszkópia, mintavétel, műtéti feltárás). Hiszen egy alapos daganatgyanú kivizsgálása nem várhat hónapokat. Nehéz viszont eldönteni, hogy valóban felmerül-e daganat. Feltétlen beszéljen háziorvosával, ez nem tűr halasztást, amennyiben a következő tüneteket észleli, pl. fogyás, újkeletű étvágytalanság, hányinger, hányás, tapintható csomó vagy duzzanat, éjszaka jelentkező láz, vérzés akár emésztőrendszerből, húgyutakból, hüvelyből vagy esetleg köhögés kapcsán.

    Kardiológia

    Az infarktusgyanút, anginát, szívelégtelenséget és ritmuszavart feltétlen el kell látni, elmaradásuk életet is veszélyeztethet. Azonban nem könnyű mindig felismerni ezeket az állapotokat, illetve elkülöníteni. Sokszor mellkasi fájdalom esetén csak 1, maximum 2 betegnek van szüksége valóban kardiológiai ellátásra, telefonon azonban nem lehet mindig kiszűrni a megnyugtatóan nem szív eredetű eltéréseket. Ebben segíthet háziorvosnál EKG-vizsgálat a panaszok telefonos kikérdezése mellett és természetesen sürgősségi ellátás is. Invazív beavatkozások (koronarográfia, szívműtét) indokolt esetben megtörténnek. Ha fulladás, nehézlégzés, hirtelen jelentős mindkétoldali lábdagadás, vagy szapora, rendszertelen szívverés, nyomó, bal mellkasfélre lokalizálódó, esetleg bal karba sugárzó fájdalom jelentkezik, beszéljen orvossal. Hasznos az otthoni vérnyomásmérő, észleli a magas, alacsony vérnyomást. Emellett harmadik értékként kiírja a pulzust, ami ne legyen 100/perc felett. A legtöbb készülék (de nem mindegyik!) azt is jelzi, ha szabálytalan pulzust észlel.

    Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Tüdőgyógyászat

    Sok krónikus légzőszervi beteg állandó gondozást, ellenőrzést igényel. Az orvos-beteg találkozók száma természetesen most csökken. A lázas, frissen köhögős beteg ellátása elsősorban fertőzésgyanúsként történik. Nehézlégzés, fulladás, egyik oldali lábdagadás, véres köpet mindig azonnali orvosi ellátást igényel.

    Neurológia

    Gondozott betegek ellátása lehetőség szerint halasztódik, ugyanígy kivizsgálások is, amennyiben az orvos úgy rendelkezik (pl. krónikus fejfájás, szédülés). Stroke vagy vérzéses stroke, más sürgősségi kórképek ellátásra kerülnek. „Előszűrésben” háziorvos, mentőszolgálat, sürgősségi ellátóhely vesz részt. Amennyiben tudatzavar, aluszékonyság, beszédzavar, fél oldali bénulás, vagy gyengeség, hirtelen látásvesztés, heves, nem csillapodó fejfájás jelentkezik, mindig kérjenek segítséget.

    Belgyógyászat

    A terhesek kötelező belgyógyászati vizsgálata nem marad el. Frissen felismert anyagcsere-, endokrin betegség esetén lehetőleg laborkontroll nélkül telefonon ad segítséget kezelőorvosa. Ugyanígy, pl. friss magas vérnyomás, kétoldali lábdagadás, hasi panaszok esetén is. Megváltozott egészségügyi állapotot eredményező kórképeket el kell látni (pl. teljesen kisiklott szénhidrátháztartás, rosszulléttel, eszméletvesztéssel, tudatzavart okozó májbetegség, ascites megjelenése, gyomor vagy béleredetű vérzések – vérszékelés, vérhányás megjelenésével, hasnyálmirigy-gyulladás heves övszerű hasi fájdalom, hányás, láz képében, vesemedence-gyulladás kifejezett hasi nyilalló fájdalommal, elesett állapot, tüdőgyulladás láz, köhögés, nehézlégzés hátterében, szívelégtelenség lábdagadás, nehézlégzés kapcsán).

    Gyermekgyógyászat

    Hasnolóan a belgyógyászathoz, felnőtt ellátáshoz, minden friss nagyobb betegség, eltérés esetén orvoshoz kell továbbra is menni. Egy, remélhetőleg egészséges szülő kísérje a gyermeket. Otthoni, kisebb, lázas megbetegedések, hasfájás, torokfájás jelenleg ne kerüljön még házi gyermekorvoshoz sem. De ilyen esetben is nagyon fontos a telefonos kapcsolat a házi gyermekorvossal.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Fogászat és szájsebészet

    Akut sérülés, vérzés, gyulladás, duzzanat, láz, fájdalom, fertőzés ellátásra kerül. Fogtömés helyett most elsősorban foghúzást javasolnak. Minden más eset halasztandó.

    Sebészeti ellátást igénylő betegségek

    Egy lázzal, akár sárgasággal járó epekövesség, gyulladás, vakbél (rossz közérzet, bizonytalan hasi panaszok, láz, hasmenés), akut has (tűrhetetlen hasi fájdalom, elesettség, puffadtás, széklet hiánya), érelzáródás (hasi fájdalom), bélelzáródás (szelek nem távoznak, rossz általános állapot, hasi fájdalom) szintén nem halasztható. Alapvetően heves panaszokkal, állapotromlással, akár lázzal járó esetek sebészeti ügyeletre vagy sürgősségi ellátásra jogosultak, ahol sebész dönt a műtét szükségességéről.

    Traumatológiai vagy ortopédiai esetek

    Életet veszélyeztető vagy szervkárosodáshoz vezető eset egyértelmű ellátást igényel. Műtét, előfordulhat, hogy későbbre tolódik, pl. végtagsérülés, törés esetén, ha a traumatológus szakorvos véleménye alapján ez halasztható.

    Szülészet-nőgyógyászat

    Terhesség esetén vannak kötelező vizsgálatok, vérvétel és ultrahang is, ezek természetesen nem maradnak el. Egyelőre a szülésnél még az apás szülésre is lehetőség van.

    Akut ellátást igénylő esetek (pl. vérzés, gyulladás, láz, elesett állapot) ellátásai megtörténnek, ugyanúgy a daganatos betegek kezelése, kivizsgálása is (vérzészavar, rákszűrés rossz eredménnyel). A meddőségi, lombikprogramok nem álltak le.

    Urológia, szemészet, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat

    Daganat ellátását leírtuk, akut eset ellátása minden szakterületen megtörténik (pl. égés, szembe kerülő idegentest, szemsérülés, orr-garat területi vérzés, tályog, húgyúti elzáródás, stb.).

    Reumatológia, rehabilitáció

    Amennyiben megoldható és nem okoz egészségkárosodást, a kezelések halasztásra kerülnek.

    Pszichológia, pszichiátria

    Pszichiátriai, pszichológiai ellátás szűk korlátok között, krízis esetén. Más esetben a pszichoterápia továbbra is folytatható akár telefonos vagy videokonzultáció útján.

    Összefoglalva

    Összességében bármely szakterület krónikus vagy rendszeres gondozást igénylő, kontrollvizsgálatra időközönként visszarendelet betegei most nem mennek orvoshoz.

    A laborkontrollok szükségességét egyedileg mérlegeli kezelőorvosa. Ugyanígy a receptek, javaslatok kiadását.

    A javaslatok továbbra is kiadhatóak, lejárat esetén is, jogosítványt sem hosszabbítanak most. Adóigazolások várhatnak.

    Fontos nekünk is mérlegelni, ne akarjunk régóta fennálló panaszokkal most hirtelen orvoshoz fordulni. Néhány magánellátóhely üzemel még, de nem feltétlenül helyes most a teljesen halasztható, tényleg akár évek óta meglévő panaszokkal fogadni beteget, mindenki egészségének megőrzése érdekében. Kérjük ezt vegye figyelembe és legyen kis türelemmel!

    Az viszont biztos, hogy sok krónikus beteg ellenőrzés nélkül állapotának romlásával számolhat. Figyeljen ilyenkor jobban magára a beteg is és akár soron kívül keresse – amíg a tünetei ezt engedik – elsősorban telefonon orvosát, kezelőorvosát (pl. cukorbeteg teljesen rossz otthoni vércukorértékekkel, vagy hipertóniás beteg stb.).

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.08 13:03, Megjelenés: 2020.04.08 13:03
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Természetes immunitás és védőoltások hatása - Mitől függ, hogy meddig tart?

    Egyes fertőző betegségeket egy ember élete során egyszer kap el, míg másokat rendszeresen, vagy a védőoltást is minden évben meg kell ismételni. Mitől függ az, hogy kialakul-e természetes védettség vagy sem? Mitől függ, hogy ez meddig tarthat és milyen mértékű? Miért van az, hogy bizonyos védőoltások nyújtotta védettség akár élethosszig is tarthat, míg másokat ismételni kell?

    A szoftver mint orvosi eszköz a rákgyógyításban

    A rákbetegek ellátásában, a gyógyító kezelésükre vonatkozó döntések megtervezésében napjainkban egyre inkább nélkülözhetetlenek a bioinformatikai, orvosbiológiai és orvosi szoftverek. E rendszerek döntéstámogató segítsége nélkül nem volna lehetséges a molekuláris diagnosztika eredményeinek gyors és hatékony gyakorlati alkalmazása, az egyénre szabott célzott terápia kiválasztása.

    Milyen lehet a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyása?

    A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek többségénél várhatóan viszonylag enyhe tünetek fordulnak elő, és a betegségből otthon is meggyógyulnak. Ám ők ugyanolyan könnyen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak is, akiknél a betegség súlyos lefolyású vagy akár végzetes is lehet.

    Koronavírusfertőzés-megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat!

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyértelműen káros.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.