Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki: az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

A legtöbb szakrendelés és fekvőbeteg-ellátóhely berendezkedett a sürgősségi vagy életet veszélyeztető, ellátás hiányában tartós egészségkárosodás kialakulását okozó kórképek ellátására. Nagyon sok olyan eset van, ami most nem kerül kivizsgálásra. Egyes szakrendelések akár teljes mértékben megszűntek átmenetileg, míg mások forgalma is minimálisra csökkent. Ugyanígy a képalkotó diagnosztika, laboratóriumi vizsgálat, invazív diagnosztikai beavatkozások is. Ennek sajnos a célja kettős, csökkenteni a kontaktust, fenntartani a kapacitást a járvány okozta beteghullám ellátására. Arra azonban vigyázni kell, hogy lehetőleg senki ne maradjon ellátatlanul, ne legyen járulékos következménye az ezalatt bekövetkező betegségeknek.

Bár az ellátást meghatározó protokoll most is szerkesztés alatt van, emellett számos helyi döntés is születik, a változások akár naponta is megjelenhetnek, de alapvetően a következő ellátás található meg leggyakrabban:

  • Háziorvosi alapellátás: Lehetőleg telefonos konzílium útján, szükség esetén van orvos-beteg találkozás a rendelőben vagy háznál.
  • Területi légúti ellátóhely vagy OMSZ segítségével háziorvos bevonásával az otthon lévő fertőzött betegek ellátásáról gondoskodva.
  • Szakrendelések minimális, a legfontosabb kórképekre szűkülve, de meglévő, profil szerinti ellátási területtel.
  • Sürgősségi ellátóhelyek, külön a kikérdezés és tünetek alapján nem fertőző, illetve külön a feltehetően fertőző betegek részére.
  • Akut fekvőbeteg-ellátás szintén elkülönítve.
  • Speciális fekvőbeteg-ellátóhelyek adott kórképek kezelésére.

A lista természetesen csak nagyon leegyszerűsítve igaz, rengeteg árnyalattal, átmenettel, folyamatosan változva, így a tájékoztatás nehezen lehet teljes körű.

De mégis, mi az, ami nem várhat, mikor forduljunk mégis szakorvoshoz?

A kérdés nem egyszerű, sok határterületi kérdés is van, sok csak most körvonalazódik. Ennek ellenére – különösen most – nem kell egyedül elboldoguljunk. Telefonos segítséget bármikor kérhetünk és kérjünk is, így háziorvos, ügyelet, szakorvos segít eligazodni a lehetséges teendők között.

Próbáljuk meg felsorolni, mivel kell most is foglalkozni a járvány alatt!

Ez a lista természetesen szintén nem teljes, minden eset egyedi elbírálást igényelhet, melyben tényleg kérje orvosa segítségét!

Onkológiai - daganatos betegségek

Az ismert daganatos betegek, onkológiai vagy hematológiai, sebészi, sugárterápiás ellátása természetesen nem csúszhat, de a kezelések módja, a kontrollvizsgálatok ideje és módja egyénileg módosulhat.

Ugyanez vonatkozik a daganatok kivizsgálására. Amennyiben felmerül tumor a háttérben, a szükséges kivizsgálás a legnagyobb óvatosság mellett megtörténik (labor, képalkotó, endoszkópia, mintavétel, műtéti feltárás). Hiszen egy alapos daganatgyanú kivizsgálása nem várhat hónapokat. Nehéz viszont eldönteni, hogy valóban felmerül-e daganat. Feltétlen beszéljen háziorvosával, ez nem tűr halasztást, amennyiben a következő tüneteket észleli, pl. fogyás, újkeletű étvágytalanság, hányinger, hányás, tapintható csomó vagy duzzanat, éjszaka jelentkező láz, vérzés akár emésztőrendszerből, húgyutakból, hüvelyből vagy esetleg köhögés kapcsán.

Kardiológia

Az infarktusgyanút, anginát, szívelégtelenséget és ritmuszavart feltétlen el kell látni, elmaradásuk életet is veszélyeztethet. Azonban nem könnyű mindig felismerni ezeket az állapotokat, illetve elkülöníteni. Sokszor mellkasi fájdalom esetén csak 1, maximum 2 betegnek van szüksége valóban kardiológiai ellátásra, telefonon azonban nem lehet mindig kiszűrni a megnyugtatóan nem szív eredetű eltéréseket. Ebben segíthet háziorvosnál EKG-vizsgálat a panaszok telefonos kikérdezése mellett és természetesen sürgősségi ellátás is. Invazív beavatkozások (koronarográfia, szívműtét) indokolt esetben megtörténnek. Ha fulladás, nehézlégzés, hirtelen jelentős mindkétoldali lábdagadás, vagy szapora, rendszertelen szívverés, nyomó, bal mellkasfélre lokalizálódó, esetleg bal karba sugárzó fájdalom jelentkezik, beszéljen orvossal. Hasznos az otthoni vérnyomásmérő, észleli a magas, alacsony vérnyomást. Emellett harmadik értékként kiírja a pulzust, ami ne legyen 100/perc felett. A legtöbb készülék (de nem mindegyik!) azt is jelzi, ha szabálytalan pulzust észlel.

Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Tüdőgyógyászat

Sok krónikus légzőszervi beteg állandó gondozást, ellenőrzést igényel. Az orvos-beteg találkozók száma természetesen most csökken. A lázas, frissen köhögős beteg ellátása elsősorban fertőzésgyanúsként történik. Nehézlégzés, fulladás, egyik oldali lábdagadás, véres köpet mindig azonnali orvosi ellátást igényel.

Neurológia

Gondozott betegek ellátása lehetőség szerint halasztódik, ugyanígy kivizsgálások is, amennyiben az orvos úgy rendelkezik (pl. krónikus fejfájás, szédülés). Stroke vagy vérzéses stroke, más sürgősségi kórképek ellátásra kerülnek. „Előszűrésben” háziorvos, mentőszolgálat, sürgősségi ellátóhely vesz részt. Amennyiben tudatzavar, aluszékonyság, beszédzavar, fél oldali bénulás, vagy gyengeség, hirtelen látásvesztés, heves, nem csillapodó fejfájás jelentkezik, mindig kérjenek segítséget.

Belgyógyászat

A terhesek kötelező belgyógyászati vizsgálata nem marad el. Frissen felismert anyagcsere-, endokrin betegség esetén lehetőleg laborkontroll nélkül telefonon ad segítséget kezelőorvosa. Ugyanígy, pl. friss magas vérnyomás, kétoldali lábdagadás, hasi panaszok esetén is. Megváltozott egészségügyi állapotot eredményező kórképeket el kell látni (pl. teljesen kisiklott szénhidrátháztartás, rosszulléttel, eszméletvesztéssel, tudatzavart okozó májbetegség, ascites megjelenése, gyomor vagy béleredetű vérzések – vérszékelés, vérhányás megjelenésével, hasnyálmirigy-gyulladás heves övszerű hasi fájdalom, hányás, láz képében, vesemedence-gyulladás kifejezett hasi nyilalló fájdalommal, elesett állapot, tüdőgyulladás láz, köhögés, nehézlégzés hátterében, szívelégtelenség lábdagadás, nehézlégzés kapcsán).

Gyermekgyógyászat

Hasnolóan a belgyógyászathoz, felnőtt ellátáshoz, minden friss nagyobb betegség, eltérés esetén orvoshoz kell továbbra is menni. Egy, remélhetőleg egészséges szülő kísérje a gyermeket. Otthoni, kisebb, lázas megbetegedések, hasfájás, torokfájás jelenleg ne kerüljön még házi gyermekorvoshoz sem. De ilyen esetben is nagyon fontos a telefonos kapcsolat a házi gyermekorvossal.

Fogászat és szájsebészet

Akut sérülés, vérzés, gyulladás, duzzanat, láz, fájdalom, fertőzés ellátásra kerül. Fogtömés helyett most elsősorban foghúzást javasolnak. Minden más eset halasztandó.

Sebészeti ellátást igénylő betegségek

Egy lázzal, akár sárgasággal járó epekövesség, gyulladás, vakbél (rossz közérzet, bizonytalan hasi panaszok, láz, hasmenés), akut has (tűrhetetlen hasi fájdalom, elesettség, puffadtás, széklet hiánya), érelzáródás (hasi fájdalom), bélelzáródás (szelek nem távoznak, rossz általános állapot, hasi fájdalom) szintén nem halasztható. Alapvetően heves panaszokkal, állapotromlással, akár lázzal járó esetek sebészeti ügyeletre vagy sürgősségi ellátásra jogosultak, ahol sebész dönt a műtét szükségességéről.

Traumatológiai vagy ortopédiai esetek

Életet veszélyeztető vagy szervkárosodáshoz vezető eset egyértelmű ellátást igényel. Műtét, előfordulhat, hogy későbbre tolódik, pl. végtagsérülés, törés esetén, ha a traumatológus szakorvos véleménye alapján ez halasztható.

Szülészet-nőgyógyászat

Terhesség esetén vannak kötelező vizsgálatok, vérvétel és ultrahang is, ezek természetesen nem maradnak el. Egyelőre a szülésnél még az apás szülésre is lehetőség van.

Akut ellátást igénylő esetek (pl. vérzés, gyulladás, láz, elesett állapot) ellátásai megtörténnek, ugyanúgy a daganatos betegek kezelése, kivizsgálása is (vérzészavar, rákszűrés rossz eredménnyel). A meddőségi, lombikprogramok nem álltak le.

Urológia, szemészet, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat

Daganat ellátását leírtuk, akut eset ellátása minden szakterületen megtörténik (pl. égés, szembe kerülő idegentest, szemsérülés, orr-garat területi vérzés, tályog, húgyúti elzáródás, stb.).

Reumatológia, rehabilitáció

Amennyiben megoldható és nem okoz egészségkárosodást, a kezelések halasztásra kerülnek.

Pszichológia, pszichiátria

Pszichiátriai, pszichológiai ellátás szűk korlátok között, krízis esetén. Más esetben a pszichoterápia továbbra is folytatható akár telefonos vagy videokonzultáció útján.

Összefoglalva

Összességében bármely szakterület krónikus vagy rendszeres gondozást igénylő, kontrollvizsgálatra időközönként visszarendelet betegei most nem mennek orvoshoz.

A laborkontrollok szükségességét egyedileg mérlegeli kezelőorvosa. Ugyanígy a receptek, javaslatok kiadását.

A javaslatok továbbra is kiadhatóak, lejárat esetén is, jogosítványt sem hosszabbítanak most. Adóigazolások várhatnak.

Fontos nekünk is mérlegelni, ne akarjunk régóta fennálló panaszokkal most hirtelen orvoshoz fordulni. Néhány magánellátóhely üzemel még, de nem feltétlenül helyes most a teljesen halasztható, tényleg akár évek óta meglévő panaszokkal fogadni beteget, mindenki egészségének megőrzése érdekében. Kérjük ezt vegye figyelembe és legyen kis türelemmel!

Az viszont biztos, hogy sok krónikus beteg ellenőrzés nélkül állapotának romlásával számolhat. Figyeljen ilyenkor jobban magára a beteg is és akár soron kívül keresse – amíg a tünetei ezt engedik – elsősorban telefonon orvosát, kezelőorvosát (pl. cukorbeteg teljesen rossz otthoni vércukorértékekkel, vagy hipertóniás beteg stb.).

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.