D-vitamin-szint téma

Hogyan pótolható a D-vitamin?

WEBBeteg összeállítás - Szakértők: Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

A magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság

Bár kora tavasszal a magyarok 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése alapján (jelentős részük kritikus mértékben), továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a megfelelő pótlásra.

Asztmásoknak is érdemes D-vitamint szedni!

Budai Allergiaközpont

D-vitamin-hiányos gyerekek és felnőttek esetében rosszabb tüdő légzésfunkciós értékeket és gyakoribb asztmás rohamokat figyeltek meg. A napfényvitamint azért is érdemes pótolni, mert szedésével az asztma gyógyszerek hatékonysága is növelhető.

Hat hét alatt kiürül a D-vitamin a szervezetünkből

Produkciós Részleg

D-vitamin-hiány az év bármely szakában előfordulhat. Október végétől azonban mindenkinek javasolható étrend-kiegészítő szedése, mert a nyáron felhalmozott tartalékokat nagyjából hat hét alatt felhasználja a szervezet, és a napsugárzás már nem elegendő a szükséges mennyiség termeléséhez.