• A D-vitamin távol tartja a náthát

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Akinek a vérében csak kis koncentrációban található D-vitamin, könnyebben megbetegszik- állapították meg amerikai kutatók 19.000 ember adatait elemezve.

    A megfázás kockázata 40 %-kal magasabb volt azoknál, akiknek a vérében nagyon alacsony volt a D-vitamin koncentráció, szemben a nagyon magas D-vitamin szinttel rendelkező emberekkel.

    Hirdetés

    Különösen szembeötlő az összefüggés azoknál, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, mint az asztma vagy a COPD nevű tüdőmegbetegedés. Az eredményekből tulajdonképpen még nem következik, hogy D-vitamin készítmények szedésével megelőzhető a megfázás.- írja a Colorado Egyetemen dolgozó Adit Ginde és kutatócsoportja egy denveri szaklapban.

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A tudósok tanulmányukban egy nagyszabású, 19000 felnőtt és fiatal bevonásával Amerikában végzett egészségügyi felmérés és vérvizsgálat adataira támaszkodtak. A D-vitamin átlagértéke 1 liter vérben 29 nanogramm az adatok kiértékelése alapján, a D-vitaminszint kevesebb mint 1 és több mint 30 nanogramm között változott vérliterenként. A tudósok ezenkívül arra is figyeltek, hogy a felmérésben résztvevőknek nem volt-e a közelmúltban felső légúti betegségük. Ezekből az adatokból kiszámolták a demográfiai és klinikai tényezőket és egymással összefüggésbe hozták az adatokat.

    A vizsgálat eredménye

    Az eredmények jelentős összefüggést mutattak a vérben lévő D-vitamin és a megfázás kockázata

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt a köhögésről

    közt. Azok az asztmások, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, ötször nagyobb eséllyel fáztak meg, mint azon sorstársaik, akik vérében magas volt a D-vitamin szint.

    A kutatók feltételezték, hogy a D-vitamin értékek és az immunrendszer megfelelő működése összhangban áll, olyannyira, hogy a D-vitamin alapvetően szükséges lehet működéséhez. A kutatók azonban még nem szolgálhatnak pontos magyarázattal, sem a mechanizmus leírásával. Az adatok ezért semmi esetre sem bizonyítják, hogy a D-vitamin készítményekkel a megfázásos megbetegedések megakadályozhatóak.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor , Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2014.10.01 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.