Melyek a fiatalkori demencia módosítható kockázati tényezői?

DRportal
megjelent:

A szélesebb körben ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a depresszió mellett egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint a D-vitamin-hiány, az emelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szint és a társadalmi elszigeteltség növeli a fiatalon jelentkező demencia kockázatát.

A vizsgálatban 356 052 fő, 65 évnél fiatalabb, demenciában nem szenvedő résztvevő adatait elemezték. A résztvevők átfogó alapfelmérésen estek át, biológiai mintákat adtak, kérdőíveket töltöttek ki, és fizikai vizsgálaton estek át. A kutatók a kórházi fekvőbeteg-nyilvántartásokból vagy a halálozási nyilvántartások összekapcsolásával azonosították a bármilyen okból kialakuló, fiatalkori demenciával (YOD) járó eseteket. A kutatók 39 potenciális kockázati tényezőt vizsgáltak.

A fiatalkori demencia kockázati tényezői a kutatás szerint

A 8 és 12 éves átlagos követési idő alatt 485 eset fordult elő, ezekben az elemzés 15 kockázati tényezőt azonosított, amelyek a fiatalkori demencia szignifikánsan magasabb előfordulási gyakoriságával jártak együtt.

A kockázati tényezők között szerepeltek az olyan hagyományos, ismert tényezők, mint a stroke, a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió.

A kockázati tényezők közé kerültek olyan kevésbé ismert tényezők is, mint

Ahol bizonytalanok az eredmények

A mérsékelt alkoholfogyasztás védelmező hatásúnak tűnt. A mérsékelt, sőt a nagyobb fokú alkoholfogyasztás alacsonyabb összefüggést mutatott a fiatalkori demenciával, mint az alkohol absztinencia. Ennek oka azonban a kutatók szerint az is lehet, hogy az alapbetegséggel nem küzdők gyakrabban fogyasztanak alkoholt, míg az absztinensek egy részét esetleg bizonyos betegségek akadályoznak az ivásban.

A cukorbeteg férfiaknál nagyobb volt a betegség kockázata, mint a cukorbetegségben nem szenvedőknél, míg a nőknél nem volt összefüggés a cukorbetegséggel. Másrészt a magas CRP-szintű nőknél nagyobb volt a demencia kockázata, mint az alacsony CRP-szintűeknél, míg a férfiaknál nem volt összefüggés a CRP-vel.

Forrás: DRportal/Medscape

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.