• Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra?

    Szerző: Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus

    A meddőség és a pajzsmirigyműködés közötti kapcsolat már bizonyított. Ennek ismerete és kivizsgálása alapvetően fontos meddő párok esetében. A sokszor tünetmentes elváltozások felismerésével és kezelésével a várt gyermekáldás is létrejöhet.

    Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata

    A meddőség kialakulásában két fő tényező szerepét bizonyították: hipotireózis, azaz a csökkent pajzsmirigyműködés és a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A pajzsmirigy csökkent működése gyakori oka a meddőségnek – mondja prof. Balázs Csaba endokrinológus. „A gondot az jelenti, hogy a csökkent működésnek nincsenek feltétlen ún. ordító jelei, hanem alamuszi módon ún. szubklinikus formában van jelen. Ez nem csak a tünetek hiányát jelenti, hanem azt is, hogy az egy-egy alkalommal végzett TSH és T3, ill. T4 eredmények nem mindig elegendőek.”

    Sokan nem is tudnak a betegségükről

    A csökkent pajzsmirigyműködés hátterében a leggyakoribb autoimmun betegség a Hashimoto-thyreoiditis húzódik meg. A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy-érzékenységgel vagy -megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat, már a betegség kezdetén. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek, a meddőségnek és a spontán vetéléseknek.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A pajzsmirigy-alulműködés

    Hirdetés

    A normál TSH érték önmagában kevés

    Az utóbbi időben derült csak ki, hogy teljesen ép pajzsmirigy (normális TSH) mellett is kialakulhat a meddőség és a korai vetélés, ha autoimmun gyulladás áll fenn.  Ezt leginkább a TPO (thyreoideaperoxidáz) enzim elleni antitest jelenléte mutatja, ugyanis ezeknek az antitesteknek szerepük van:

    Meddőségben, mert az infertilis nőkben a TPO elleni antitest 31.8 százalék, a fertilis, egészséges populációban 4.6 százalék volt kimutatható.

    Vetélésekben, mert a TPO elleni antitest pozitívakban a spontán vetélések száma jelentősen magasabb, mint az antitest negatívakban (32 százalék v.s. 6 százalék). A 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitestek száma kétszer nagyobb.

    Magzati fejlődésben, mert a magzat fizikai fejlődése (érése) 19.3 százalékban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban.
    A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében.

    Kinek javasolt a vizsgálatok elvégzése?

    Meddőség, ismétlődő vetélések esetén feltétlenül javasolt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni – tanácsolja Balázs professzor. A laborvizsgálat során a pajzsmirigy  komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO)  elleni antitest mérése is fontos.

    A pajzsmirigybetegség kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, így amennyiben valakinél előfordult a családban ilyen betegség, annak érdemes még a tervezett teherbeesés időpontja előtt elvégeztetni a szűrővizsgálatot. A lappangva kialakuló, sokszor valóban tünetszegény betegség igen szerteágazó panaszokat okozhat, ami tovább nehezíti a felismerését. Sokan talán nem is gondolnak rá, de a látszólag ok nélküli hízás, hajhullás és fáradékonyság hátterében is pajzsmirigy-alulműködés állhat.

    Olvasson tovább! Pajzsmirigybetegség a terhesség alatt

    (Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus)

    Módosítva: 2019.01.05 04:06, Megjelenés: 2017.08.30 21:41
   • Cikkajánló

    Táplálkozás

    Táplálkozás

    Dr. Zsuga Judit

    Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

    Elsősegély

    Elsősegély

    WEBBeteg

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére. Mit tehetünk?

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    A passzív dohányzás növeli a meddőség esélyét

    Ha az eddigi figyelmeztetések még mindig nem győzték meg a dohányzás ártalmairól, talán most sikerül. A Rochester Medical Center tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a passzív dohányzás akár gyermek, akár felnőttkorban jelentősen megnöveli a nők esélyét a meddőségre illetve a vetélésre.

    Hatással van-e a fogamzásgátló a termékenységre?

    Mikor fogamzásgátlási módszert választ, sok nő aggódik a mellékhatások miatt. A hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a női reprodukciós rendszer működését, azáltal, hogy megakadályozzák az ovulációt és a beágyazódást. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a termékenységre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.