Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra?

szerző: Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A meddőség és a pajzsmirigyműködés közötti kapcsolat már bizonyított. Ennek ismerete és kivizsgálása alapvetően fontos meddő párok esetében. A sokszor tünetmentes elváltozások felismerésével és kezelésével a várt gyermekáldás is létrejöhet.

Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata

A meddőség kialakulásában két fő tényező szerepét bizonyították: hipotireózis, azaz a csökkent pajzsmirigyműködés és a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A pajzsmirigy csökkent működése gyakori oka a meddőségnek – mondja prof. Balázs Csaba endokrinológus. „A gondot az jelenti, hogy a csökkent működésnek nincsenek feltétlen ún. ordító jelei, hanem alamuszi módon ún. szubklinikus formában van jelen. Ez nem csak a tünetek hiányát jelenti, hanem azt is, hogy az egy-egy alkalommal végzett TSH- és T3-, illetve T4-eredmények nem mindig elegendőek.”

Sokan nem is tudnak a betegségükről

A csökkent pajzsmirigyműködés hátterében a leggyakoribb autoimmun betegség a Hashimoto-thyreoiditis húzódik meg. A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy-érzékenységgel vagy -megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat, már a betegség kezdetén. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek, a meddőségnek és a spontán vetéléseknek.

Ez a cikk is érdekelheti A pajzsmirigy-alulműködés

A normál TSH érték önmagában kevés

Az utóbbi időben derült csak ki, hogy teljesen ép pajzsmirigy (normális TSH) mellett is kialakulhat a meddőség és a korai vetélés, ha autoimmun gyulladás áll fenn. Ezt leginkább a TPO (thyreoideaperoxidáz) enzim elleni antitest jelenléte mutatja, ugyanis ezeknek az antitesteknek szerepük van:

Meddőségben, mert az infertilis nőkben a TPO elleni antitest 31.8 százalék, a fertilis, egészséges populációban 4.6 százalék volt kimutatható.

Vetélésekben, mert a TPO elleni antitest pozitívakban a spontán vetélések száma jelentősen magasabb, mint az antitest negatívakban (32 százalék v.s. 6 százalék). A 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitestek száma kétszer nagyobb.

Magzati fejlődésben, mert a magzat fizikai fejlődése (érése) 19.3 százalékban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban.
A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében.

Kinek javasolt a vizsgálatok elvégzése?

Meddőség, ismétlődő vetélések esetén feltétlenül javasolt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni – tanácsolja Balázs professzor. A laborvizsgálat során a pajzsmirigy komponensei: a tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO) elleni antitest mérése is fontos.

A pajzsmirigybetegség kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, így amennyiben valakinél előfordult a családban ilyen betegség, annak érdemes még a tervezett teherbeesés időpontja előtt elvégeztetni a szűrővizsgálatot. A lappangva kialakuló, sokszor valóban tünetszegény betegség igen szerteágazó panaszokat okozhat, ami tovább nehezíti a felismerését. Sokan talán nem is gondolnak rá, de a látszólag ok nélküli hízás, hajhullás és fáradékonyság hátterében is pajzsmirigy-alulműködés állhat.

Tovább Pajzsmirigybetegség a terhesség alatt

(Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus)

Cikkajánló

Vérzészavar a változókorban
Vérzészavar a változókorban

Különösen fontos kórkép.

Az alvászavar és típusai
Az alvászavar és típusai

Miért baj a kialvatlanság?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.