• Pajzsmirigybetegségre utaló laboreredmények

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

        Pajzsmirigybetegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Ismerje meg a pajzsmirigybetegségek kivizsgálása során elvégzett főbb laborvizsgálatok értékeit!

        1. TSH

        A szűrőjelleggel elvégzett pajzsmirigy-laborvizsgálat során a TSH értékét mérik. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, mely elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez. Magas érték mellett pajzsmirigy-alulműködés, alacsony TSH mellett pajzsmirigy-túlműködés észlelhető.

        Normál értéke: 0,3-4,2 mU/l

        Magas lehet a szintje a pajzsmirigy alulműködése, a pajzsmirigy eltávolítása, a pajzsmirigy gyulladása, az agyalapi mirigyben lévő tumor és egyes gyógyszerek hatására.

        Alacsony lehet a szintje a pajzsmirigy túlműködése, autoimmun pajzsmirigygyulladás, terhesség és túlzott pajzsmirigypótló gyógyszeres kezelés esetén.

        Hirdetés

         

        2. fT4, fT3

        A pajzsmirigy hormonok (trijódtironin, tetrajódtironin) termelődése elengedhetetlen a növekedés, a fejlődés és az anyagcsere egészséges működéséhez. Termelődésük az agyalapi mirigy TSH termelődésével visszacsatolásban működik. Alacsony T3-, T4-szint esetén magasabb a TSH szintje, fokozva a hormonok termelését, magas T3, T4 esetén alacsonyabb a TSH-szint.

        Normál értékek: fT4: 12-22 pmol/l; fT3: 2,4-6,3 pmol/l

        Alulműködés esetén alacsonyabb szint, túlműködés, gyulladás, daganat esetén magas pajzsmirigy hormonszint észlelhető.

        3. Autoantitestek

        A pajzsmirigyellenes autoantitestek autoimmun betegségben jelennek meg, és növekedik a szintjük: TRAK (TSH-receptor-ellenes antitest), anti-TPO, anti-Tg.

        4. Tumormarkerek

        Szintjük pajzsmirigy eredetű daganatokban emelkedik meg (kismértékű emelkedés esetleg gyulladásnál is jelentkezhet).

        Laboreredmények Más laborértékekre is kíváncsi? Használja a WEBBeteg laboreredmény-keresőjét!

        Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

        Módosítva: 2020.05.09 13:33, Megjelenés: 2018.04.21 14:55
      • Cikkajánló

        A dohányzás káros hatásai

        A dohányzás káros hatásai

        Dr. Diószegi Judit

        Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

        Gerinc

        Gerinc

        Dr. Szamosi Szilvia

        A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

        Szója és pajzsmirigy

        Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

        Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

        A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

        Pajzsmirigy-túlműködés - Okok, tünetek és kezelés

        Pajzsmirigyünknek fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében, számos folyamatra kihatva. Betegségei szerteágazó tüneteket okozhatnak. A pajzsmirigyhormonok túltermelődése egy ezen betegségek közül. Leggyakrabban a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti, előfordulása kicsit nagyobb nőknél.

        TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

        A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.

        Megvastagodott nyak, nyelési nehézség

        13 évesen pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek, és úgy tűnt, hogy megszűnt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt, mely néha nyelési problémát is okoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.