A vetélés okai, hajlamosító tényezői

Dr. Farkas Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Az esetek döntő többségében nem derül ki, mi is volt egy vetélés pontos oka. Különösen igaz ez a korai terhességben bekövetkező első vetélés esetén. Ilyenkor kivizsgálás nem szükséges, a korai vetélések gyakorisága miatt.

A téma cikkei

7/1 Mit kell tudni a vetélésről?
7/2 A vetélések típusai
7/3 A fenyegető vetélés
7/4 A vetélés okai, hajlamosító tényezői
7/5 Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?
7/6 Vetélés utáni komplikációk
7/7 Terhességi tünetek vetélés után

Amikor semmilyen eltérés nem látható a terhesség során, és esetleg a terhesség kis mérete miatt egyéb vizsgálatokat nem is tudunk végezni, nem kell görcsösen keresni a kiváltó okot egy vetélés esetén. Ilyenkor az is bőven elég, ha ismerjük a rizikófaktorokat, amikre könnyedén odafigyelhetünk, és az ismétlődés kockázatát csökkentjük.

A vetélés leggyakoribb okai

  • genetikai rendellenesség
  • a méhlepény rendellenes fejlődése
  • a méh fejlődési, vagy egyéb rendellenességei (sövény a méhüregben, méhnyálkahártya-polip, a méh üregét bedomborító miómák)
  • méhszáj-elégtelenség (ismeretlen okú, vagy előzetes méhszájon végzett műtétet követően is kialakulhat)
  • hormonális rendellenességek (policisztás petefészek szindróma, pajzsmirigybetegségek, cukorbetegség)
  • fertőzések (szexuális úton átvihető betegségek, vírusos, bakteriális fertőzések, állati eredetű fertőzések)
  • túl fiatal, vagy túl idős anyai életkor
  • túl alacsony, vagy túl nagy anyai testsúly
  • belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek, vesebetegségek, felszívódási zavarok)

A fenti okok többsége a terhességre vágyó nőknél már ismert megbetegedést jelent. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kezelhető betegségeket még a teherbeesés előtt gyógyítsuk meg, hiszen egy fertőző betegség megfelelő kezelésével, vagy védőoltások alkalmazásával máris elkerültünk egy kiváltó okot. A hormonális betegségeket és egyéb belgyógyászati betegségeket szükség esetén gyógyszeresen állítsuk be, ha megoldható olyan gyógyszereket érdemes alkalmazni, amelyeket terhesség esetén is nyugodtan folytatni lehet. Így igen fontos, hogy a nők jelezzék a kezelőorvosuknak, amikor kisbabát terveznek, így bárhol ennek megfelelően fogják őket kezelni, és állítanak be náluk hosszú távra gyógyszereket.

Az ismeretlen okok egy vetélés után gyakran nem kerülnek felismerésre, és nagyon sokszor nem is ismétlődik a probléma. Ha ismétlődik a vetélés, 2 vagy 3 alkalommal is előfordult, akkor részletes kivizsgálás kiderítheti a háttérben rejtőző problémát.

Bővebben Mit kell tudni a vetélésről?

Hajlamosító tényezők

Vannak olyan vetélésre hajlamosító tényezők, melyek mindenki számára ismertek, a köztudatban élnek, ennél fogva sokszor nem jelent problémát sem az elkerülésük, sem a felfüggesztésük. Ilyenek pl. a drogfogyasztások, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése (minden kismama jelezze az összes orvosnak, aki gyógyszert szeretne javasolni nekik, hogy babát várnak, és ennek megfelelően fognak kezelést kapni), és a sugárzás.

Kevésbé ismert, de gyakran előfordulhat a gyógynövények alkalmazása, melyek között több is hajlamosíthat vetélésre. Sokan gondolják úgy, hogy a gyógynövények, mivel természetes anyagok, ezért nem lehetnek az egészségre, vagy a terhességre ártalmasak. Ilyenkor csak annak kell tudatosodnia az emberekben, hogy bizony sok gyógyszert először növényekből, növényi hatóanyagokból állítottak elő. Mindig figyelni kell arra, hogy bizony nem mindegy, milyen „természetes” is egy gyógytea, mégis komoly problémákhoz vezethet, és adott esetben kifejezetten tiltott is lehet terhesség során. Mindig konzultáljanak a patikussal, vagy a kezelőorvossal, hogy terhesség alatt melyik készítmények alkalmazhatóak biztonsággal.

Kismamaként érdemes odafigyelni a koffeinfogyasztásra is. Az átlagos koffeinfogyasztás, a napi 2-3 kávé általában nem okoz gondot, sőt, adott esetben segíthet az alacsony vérnyomás átmeneti kiegyensúlyozásában. Nem javasolt azonban magas pulzusszám mellett, mert a panaszok fokozódhatnak. Több kutatást is végeztek a koffeinfogyasztás határaival kapcsolatban, és a legújabb, általános ajánlások szerint nem javasolt naponta több, mint 300 mg koffein fogyasztása. Ebbe mind a kávé, mind a teák, mind az üdítők és energiaitalok fogyasztása beleszámít. Mindenkinek érdemes utánanéznie az általa fogyasztott termékek koffeintartalmának, hogy magának pontosan felmérhesse mi szabad, mi fér bele a terhesség során fogyasztható limitbe.

Mi az, ami nem káros a terhesség során, pedig sokan úgy gondolják?

Vannak olyan párok, akik attól félnek, hogy a szexuális együttlét problémát okozhat a terhesség során. Fontos tudni, hogy egészséges pároknál semmilyen káros hatása nincs az együttléteknek a terhességre, a terhesség fejlődésére, vagy a magzatra. Fenyegető vetélés esetén természetesen lehet tiltott az együttlét is, sok egyéb fizikai terhelés mellett is.

Azok a kismamák, aki terhesség előtt is rendszeresen sportoltak, mindenképpen folytassák azt terhesség alatt is, aki pedig eddig nem tették, ők is fokozatosan bevezethetik a sportot a mindennapjaikba. Arra kell mindössze figyelni, hogy nem terhesen kell megváltani a világot. Nem ilyenkor kell lefogyni, vagy kimerítő erőnléti edzéseket végezni, és figyelni kell, melyik sportok, milyen mozgásformák biztonságosak terhesség alatt is. A biztonságos, kellemes sport egészséges a kismamáknak, és a magzatuknak is.

Megelőzés

Minden terhes és terhességre vágyó nőt vagy azokat, akiknek vetélése volt, foglalkoztatja a gondolat, hogyan előzze meg ezt a kimenetelt. Sajnos az átlagos, fejlett országokban élő nők igen keveset tehetnek ezért. Egészséges életmód, egészséges táplálkozás, fertőzések megelőzése, és megfelelő kezelése, emellett az alapbetegségek megfelelő kezelése nagyon fontos. De mindenkinek tudnia kell, hogy nem hibáztathatják magukat egy ismeretlen eredetű vetélés esetén, nem kell kétségbeesetten keresni az okot, az legtöbbször ki sem deríthető. Mivel egy gyakori problémáról van szó, hagyni kell időt a lelki nehézségek leküzdésére, és bízni kell a következő terhességben.

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fültisztítás Fültisztítás

10 hasznos tanács, melyeket nem nehéz betartani.

Cukorbetegség Cukorbetegség

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik.

Vetélés utáni komplikációk

Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik...

Laktációs Ambulancia segíti a...

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs...

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő...

Bekövetkezhet a vetélés vérzés...

A vetélések döntő többségében az első tünet a vérzés és az alhasi görcs szokott lenni. Azonban nem mindig jelentkeznek panaszok, vagy egészen...

A fenyegető vetélés

Ahogyan egy korábbi cikkünkben is említettük, a vetélés egyik fő típusa a fenyegető vetélés, amikor hüvelyi vérzés és alhasi görcsök...

Mennyi a vetélés esélye a terhesség...

A vetélés esélye hétről hétre változik a terhesség során. Azt általánosságban megállapíthatjuk, hogy minél több hét telik el, minél...

Mit kell tudni a vetélésről?

A hivatalos orvosi megnevezése a spontán vetélés. Magyarországon vetélésnek hívjuk a terhesség betöltött 24. hete előtti megszakadását, amikor...

A vetélések típusai

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.