Omega-3 - Terhesség alatti fogyasztásával a csecsemő is egészségesebb

MTI
megjelent:

Ha a terhesség alatt a kismama többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat fogyaszt, az első fél évben ritkábban jelentkezik betegség a csecsemő esetében.

Nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte. A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak. Mexikói terhes asszonyok dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a bőséges halevés a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos.

A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészítőt adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra.

Jelentős csökkenés a megbetegedések számában

Ezernél is több terhes nő szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszerű kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatók munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellenőrizték. Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés.

A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első félévében is folytatódott.

A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak "kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését".

Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai asszonyok étrendjükben.

Táplálkozás terhesség idején

Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt. Táplálkozás terhesség idején>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.