• Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes!

        Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

        Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat istenített zsírsavak túladagolva éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

        A civilizációs megbetegedések elleni megelőzésben mindeddig kulcsszerepet kapott omeg-3 zsírsavak az egészségre gyakorolt jótékony hatás mellett még az intelligenciát is fejlesztik. A zsírsavak e fajtája különösen az olyan, amúgy zsírosnak számító halfajtákban fordul elő legnagyobb mennyiségben, mint a lazac, makréla és hering. Emellett a csekélyebb mértékben hasznosuló lenmagban, a dióban és a repceolajban is fellelhető.

        Hirdetés
         Olívaolj - mit kell róla tudni?
        Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olivaolajról. Bővebben az olivaolajról >>

        Az állítólagos pozitív egészségi hatásaiból kiindulva a szakemberek az omega-3 zsírsavak fogyasztását ajánlják. A tanácsot komolyan vevőknek a természetes források mellett számos olyan lehetőségük is van, amely során omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszerek és készételek útján viszik be az anyagot szervezetükbe: az üzletekben kapható omega 3 zsírsavval dúsított, panírozott halrudacska, extra omega-3 zsírsavakkal felturbózott olaj, de még a bébiételek között is találunk ilyen termékeket. Mindemellett már csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok.

        Omega 3 zsírsav - A túl sok is ártalmas?

        A legfrissebb tanulmányok az idillbe „belerondítva” hozzájárulhatnak az elixír trónfosztásához. A Német Táplálkozáskutató Társaság (DGE) megállapítása szerint, ha többet fogyasztunk az omega 3 zsírsavakból, mint amennyire szervezetüknek ténylegesen szüksége van, az anyag ártalmas lehet az egészségre.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        S ehhez nem is olyan sok szükséges: napi 1-2 gramm fölött már soknak számít. Ez a mennyiség például 10 dkg lazacban található meg, s minden efölötti fogyasztás gyengíti az immunrendszert, és vérzéseket okozhat.

        A szívbetegségben szenvedők esetében túl nagy omega-3 zsírsav-bevitel mellett sokszorosára nő a hirtelen szívhalál előfordulásának lehetősége. A DGE kutatási eredményei alapján a Német Kockázatértékelő Intézet azt kezdeményezi, hogy hatóságilag korlátozzák egységesen az élelmiszerekben megengedett omega-3 zsírsav-tartalmat.

        A szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy a zsírokban gazdag halféléket és az omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajakat ezután is fogyassza mindenki nyugodtan, ám az efölötti omega-3 zsírsavakkal készült kapszulák szedéséről mondjunk le, s szintén mellőzzük a zsírsavakkal mesterségesen dúsított készételek fogyasztását is.

        (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

        Módosítva: 2011.04.24 09:02, Megjelenés: 2011.04.24 09:02
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfiegészség

        Férfiegészség

        Balogh Mária, újságíró

        A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

        Fejfájások elterjedtsége

        Fejfájások elterjedtsége

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

        Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.

        Mit kell tudni az olivaolajról?

        Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olivaolajról.

        Miért hasznos a mediterrán diéta?

        Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA