• Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

    Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.

    Gyakran hallhatunk vagy olvashatunk arról, hogy jót tesz az egészségünknek, ha étrendünkbe omega-3-zsírsavakat tartalmazó ételeket is beiktatunk. Néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül: csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának veszélyét, néhány beszámoló szerint enyhíthetik a reumás eredetű fájdalmakat, és egyes neuro-pszichiátriai kórképekben is hatásosnak bizonyult.

    A legnagyobb figyelmet azonban a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kedvező szív- és érrendszeri hatásai kapnak, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekből eredő halálozás tekintetében kirívóan rossz helyzetben lévő országokban - így hazánkban is.

    Hirdetés

    Az többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kardiovaszkuláris hatásaival kapcsolatosan már több nagy vizsgálat is foglalkozott. 2008. őszén jelent meg a GISSI nevű olasz csoport legújabb tanulmánya. A vizsgálatban a szerzők szívelégtelenségben szenvedő betegeken vizsgálták a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak hatását 326 kardiológiai és 31 általános belgyógyászati központ bevonásával. A vizsgálat mindenben megfelelt a korszerű módszertani követelményeknek.

    A placebót kapott csoportban a megfigyelés teljes időtartama alatt összesen 1014 beteg (29,1%) halt meg, míg a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavakat szedők közül 955-en (27,3%). Az omega-3-zsírsavakat szedők csoportjára nézve ez statisztikai elemzés során 9 százalékos relatív rizikócsökkenést jelent. A placebócsoportban 2053 páciens (59%) halálozott el vagy került kórházba valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt, ugyanekkor az omega-3-zsírsavakat szedők között ez 1981 beteggel (56,7%) esett meg, amely 8 százalékos relatív rizikócsökkenésnek felel meg.

    A tanulmány alapján ezek tehát szemléletesen azt jelentik, hogy 3,9 éven át 56 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteget kellett ahhoz kezelni, hogy egy halálesetet megelőzzenek, illetve 44 beteget ahhoz, hogy egy szív-és érrendszeri okból bekövetkező halálesetet vagy kórházba kerülést elkerüljenek.

    Ritka a mellékhatás

    A fentiek mellett fontos megemlíteni, hogy az omega-3-zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kiemelkedően jól tolerálták a tanulmányba bevont betegek. Gyógyszermellékhatás miatt mindössze 102 betegnél kellett abbahagyni a hatóanyagot tartalmazó kapszulák szedését, míg ugyanez a placebócsoport esetén 104 alkalommal vált szükségessé.

    A vizsgálat eredményei a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szembeni hatékonyságát erősítik meg egy újabb oldalról.

    "A precízen kivitelezett GISSI-HF tanulmány igazolta a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak biztonságosságát és hatékonyságát. Ezáltal bizonyítékot szolgáltatott az irányelveket szerkesztő bizottságoknak, hogy ezzel a kezeléssel egészítsék ki a szívelégtelenség már bevezetett terápiás ajánlásait" - jegyezte meg az Európai Kardiológusok Társaságának szimpóziumán Clemens Von Schacky, a Müncheni Egyetem professzora.

    (WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs; Forrás: Lancet 2008; 372: 1223-30)

    Módosítva: 2013.12.28 08:11, Megjelenés: 2013.12.28 08:11
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

    Szívelégtelenség - Okok és típusok

    A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás vagy koszorúér-betegség talaján, és egy kóros szívbillentyű is vezethet a betegség kialakulásához.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Élet szívelégtelenséggel

    Gyakran a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek arra panaszkodnak, hogy fáradtan ébrednek, mivel éjszaka vízszintesen feküdve nehezükre esik a légzés, illetve gyakran fel kell éjszaka kelniük, hogy a gyógyszerek miatt keletkezett nagyobb mennyiségű vizeletet kiürítsék.

    Élet szívelégtelenséggel II.

    A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Legyen őszinte, amikor nem tartja be az orvos utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén, hiszen az őszinteség az Ön érdekeit szolgálják.

    Szívelégtelenségben elhunyt a válogatott kosaras

    Életének 22. évében elhunyt Morgen Ferdinánd, az élvonalbeli Atomerőmű SE kosárlabdázója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.