• Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

    Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.

    Gyakran hallhatunk vagy olvashatunk arról, hogy jót tesz az egészségünknek, ha étrendünkbe omega-3-zsírsavakat tartalmazó ételeket is beiktatunk. Néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül: csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának veszélyét, néhány beszámoló szerint enyhíthetik a reumás eredetű fájdalmakat, és egyes neuro-pszichiátriai kórképekben is hatásosnak bizonyult.

    A legnagyobb figyelmet azonban a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kedvező szív- és érrendszeri hatásai kapnak, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekből eredő halálozás tekintetében kirívóan rossz helyzetben lévő országokban - így hazánkban is.

    Hirdetés

    Az többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kardiovaszkuláris hatásaival kapcsolatosan már több nagy vizsgálat is foglalkozott. 2008. őszén jelent meg a GISSI nevű olasz csoport legújabb tanulmánya. A vizsgálatban a szerzők szívelégtelenségben szenvedő betegeken vizsgálták a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak hatását 326 kardiológiai és 31 általános belgyógyászati központ bevonásával. A vizsgálat mindenben megfelelt a korszerű módszertani követelményeknek.

    A placebót kapott csoportban a megfigyelés teljes időtartama alatt összesen 1014 beteg (29,1%) halt meg, míg a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavakat szedők közül 955-en (27,3%). Az omega-3-zsírsavakat szedők csoportjára nézve ez statisztikai elemzés során 9 százalékos relatív rizikócsökkenést jelent. A placebócsoportban 2053 páciens (59%) halálozott el vagy került kórházba valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt, ugyanekkor az omega-3-zsírsavakat szedők között ez 1981 beteggel (56,7%) esett meg, amely 8 százalékos relatív rizikócsökkenésnek felel meg.

    A tanulmány alapján ezek tehát szemléletesen azt jelentik, hogy 3,9 éven át 56 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteget kellett ahhoz kezelni, hogy egy halálesetet megelőzzenek, illetve 44 beteget ahhoz, hogy egy szív-és érrendszeri okból bekövetkező halálesetet vagy kórházba kerülést elkerüljenek.

    Ritka a mellékhatás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fentiek mellett fontos megemlíteni, hogy az omega-3-zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kiemelkedően jól tolerálták a tanulmányba bevont betegek. Gyógyszermellékhatás miatt mindössze 102 betegnél kellett abbahagyni a hatóanyagot tartalmazó kapszulák szedését, míg ugyanez a placebócsoport esetén 104 alkalommal vált szükségessé.

    A vizsgálat eredményei a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szembeni hatékonyságát erősítik meg egy újabb oldalról.

    "A precízen kivitelezett GISSI-HF tanulmány igazolta a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak biztonságosságát és hatékonyságát. Ezáltal bizonyítékot szolgáltatott az irányelveket szerkesztő bizottságoknak, hogy ezzel a kezeléssel egészítsék ki a szívelégtelenség már bevezetett terápiás ajánlásait" - jegyezte meg az Európai Kardiológusok Társaságának szimpóziumán Clemens Von Schacky, a Müncheni Egyetem professzora.

    (WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs; Forrás: Lancet 2008; 372: 1223-30)

    Legutóbb frissült: 2013.12.28 08:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében!

    Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

    Ödéma - Mi okozhatja?

    Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Egészséges táplálkozás az Omega-3, -6, -9 zsírsavakkal!

    A televízióból, újságokból mindennap halljuk, hogy mennyire fontosak szervezetünk számára a többszörösen telítetlen zsírsavak, és hogy az Omega-3, -6, -9 zsírsavak fontos szerepet játszanak szívünk egészségének megőrzésében. (x)

    Halevés és omega3 zsírsav - csak a mérsékelt fogyasztás ajánlott?

    Azok a svéd férfiak, akik általában hetenként ettek zsíros halból készült ételt, ritkábban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba, mint azok, akik nem fogyasztottak halat; ugyanakkor túl sok hal fogyasztása sem tűnik hasznosnak. A svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.