Mennyi higany van a halakban?

Medipress
megjelent:

A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.

Ennek oka maga a tengervíz, ugyanis a tengeri halakban található higany veszélyesebb, annak ellenére, hogy néha az édesvízi halak higanytartalma magasabb. A Duke Egyetem kutatói a higany egy származékát, a metilhiganyt írták le, mely édesvízi élőlények esetén feloldódik, a tengervíz sótartalmának hatására azonban nem.

A metilhigany egy potenciális idegméreg, mely veszélyes a vesére és az agyra, a mérgezés akár halálhoz is vezethet. Heileen Hsu-Kim, a tanulmány szerzője szerint a metilhigany a napfény hatására átalakul egy kevésbé mérgező formává. Az állati vagy növényi szervezetben ezután könnyen feloldódik. "Ezzel szemben tengeri körülmények között a só klórtartalma konzerválja a metilhiganyt, ezáltal nehezítve ezt a bomlási folyamatot. Ebben a formában aztán lerakódik a tengeri állatokban" - magyarázta a kutató.

A felfedezés a Nature Geoscience online számában már olvasható, de hamarosan nyomtatott formában is elérhetővé válik. A tanulmány üzenete a tudósok és a politikusok számára, hogy a jövőben az édesvízinél többet kell foglalkozni a tengervíz higanytartalmával.

Omega3 a halakban
A halhús rendszeres fogyasztását, a benne lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja. Nagy vizsgálatok igazolták, hogy ez a fajta "mediterrán" étrend jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát.
Halevés és omega3 zsírsav

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.