Téma: Halfogyasztás
Ajánlott-e tenger gyümölcseit fogyasztani terhesség alatt?
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2023.03.26. 04:33
A várandós nők gyakran kapnak mindenféle tanácsot: ezt tegyék, ezt ne tegyék - mindezeket az étkezéssel kapcsolatban is. Az egyik, különösen fontos ajánlás a tenger gyümölcseire vonatkozik: elegendő halat kell...
Halételek - Miért értékes elemei az étrendnek?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2019.09.28. 17:36
Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is...
Kevés halat fogyasztunk
Több mint TestŐr - 2018.04.23. 15:42
Az európai átlagtól a halfogyasztásban igencsak le vagyunk maradva. Bár az elmúlt években egyre közkedveltebbek lettek a keleti konyha ázsiai ízei, ahol a halas vagy egyéb tengergyümölcsei-fogások nem ritkák. Annak...
Halfogyasztás - Mit mondanak a dietetikusok?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.01.10. 14:55
Cikkünkben a külföldi és hazai halfogyasztási szokásokról olvashat, megtudhatja, miért érdemes halételeket fogyasztani, és néhány receptet is talál.
Halat enni nem csak karácsonykor érdemes
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2017.12.24. 20:15
Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan...
Könnyen emészthető, finom: a hal ideális választás a fogyni vágyóknak
Red Lemon Media - 2015.01.22. 17:25
Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni! Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint kiváló fogadalom lehet az újévre, hogy a halakat rendszeresen, és ne csak...
Lazacolaj az okos és egészséges gyermekekért
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens - 2015.01.20. 23:00
Az omega-3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggéseket azt követően állapították meg, hogy megfigyelték, a grönlandi eszkimók körében annak ellenére alacsonyabb a...
Halat csak okosan! A halvásárlás íratlan szabályai
Red Lemon Media - 2013.12.10. 15:45
A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig...
A hal segít a vesekárosodás megelőzésében
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2011.10.12. 23:23
Halat enni egészséges. Ezt már gyermekkorunkban is sokat hallottuk. A benne lévő fehérje könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, emellett az A-, D-, B- és E...
Érdemes sok halat fogyasztani?
MTI - 2011.03.25. 23:23
A lábujjak körmeiben lévő mérgező anyagok szintjét mérték vizsgálataikban amerikai kutatók, és megállapították, hogy a halakból a szervezetbe jutott higany nem növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.
Higany a halakban? - Kutatás
MTI - 2010.11.29. 18:47
A halfogyasztásnak a szívre gyakorolt jótékony hatása nagyobb súllyal esik a latba, mint az esetleges higany-felhalmozódás kockázata - hangsúlyozzák svéd kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban...
Heti egyszer zsíros hal - Csökken a makula degeneratio kockázata
MTI - 2010.07.21. 09:12
Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek - állítja egy...
Mennyi higany van a halakban?
Medipress - 2010.07.02. 11:27
A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.
A lazacfogyasztás csökkenti a szívroham kockázatát
MTI - 2010.01.17. 21:36
Ritkábban kerülnek szívroham miatt kórházba azok a középkorú férfiak, akik rendszeresen esznek zsíros halból készült ételeket. Korosodó dán polgárok vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
A halfogyasztás tovább előnyei
MTI - 2009.08.17. 18:36
Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata.
Halevés és omega3 zsírsav - csak a mérsékelt fogyasztás ajánlott?
MTI - 2009.05.10. 10:33
Azok a svéd férfiak, akik általában hetenként ettek zsíros halból készült ételt, ritkábban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba, mint azok, akik nem fogyasztottak halat; ugyanakkor túl sok hal fogyasztása sem tűnik...
Tonhal egészséges-e
Orvos valaszol - Dr. Deli Tamás - 2010.02.01. 08:49
Tisztelt Weborvos! Orvosi tanácsot szeretnék kérni abban, hogy mi az igazság a tonhal fogyasztással kapcsolatban. Net-en olvasgatva arra jutottam, hogy igaz, hogy nagyon egészséges a halfogyasztás, szükség is van...