Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-11-03 14:35

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

Zsír a szívburokban - Milyen betegséget okozhat?

MTI
2009-11-09 13:06

A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezői - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelző adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.

Szívelégtelenség - Mennyire kockázatos a kávézás?

MTI
2009-11-04 16:50

Korábbi aggodalmakkal ellentétben a kávézás nem fokozza a szívelégtelenség kockázatát - az eszpresszót kedvelők számára megnyugtató hírt a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Heart Journal közölte.

Férfi és női infarktus: van különbség?

MTI
2009-11-03 11:12

Kanadai kutatók szerint csak mítosz, hogy a nők másképpen érzik meg az infarktus tüneteit, mint a férfiak. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltő eredményeit a Kanadai Szívgyógyászok Kongresszusán ismertették.

Most a Lokin a világ szeme - A sportorvos szemszögéből

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
2009-11-02 14:02

Kisebb sérülés szinte minden élsportoló életében előfordul, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy tragikusan ér véget a pályafutás. A sportsérülésekről Dr. Varga Lehelt, a DVSC-TEVA csapatorvosát kérdeztük.

Érműtét előtt állók gyógyulását is segítik a koleszterincsökkentők

MTI
2009-10-10 17:33

Emelkedett vérkoleszterinszint esetén annak leszorítása gyógyszerek segítségével jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de kedvezően befolyásolja az érműtétre kerülő betegek gyógyulását is. Holland kutatók új vizsgálatának eredményeit a világ elsőszámú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte.