• Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

        A vérnyomásunk értéke egész nap és az éjszaka folyamán is változik, attól függően, mit csinálunk. A testmozgás átmeneti vérnyomás-emelkedést okoz, míg az alvás általában csökkenti azt.

        A postprandiális hipotenzió az idősebb felnőtteknél gyakori jelenség. A vérnyomáscsökkenés szédülést és elesést okozhat, melyek súlyos komplikációkhoz vezethetnek. A postprandiális hipotenzió diagnosztizálható és gyakran egyszerű életmódbeli változtatásokkal kezelhető állapot.

        Hirdetés

        Tünetek

        A postprandiális hipotenzió fő tünetei az étkezés utáni szédülés vagy ájulás. Ezt általában a szisztolés vérnyomás étkezés utáni csökkenése okozza. A vérnyomás étkezés előtti és utáni ellenőrzése megmutatja, hogy emésztés közben történik-e változás.

        Amennyiben a vérnyomáscsökkenés az étkezéshez nem köthető időben is jelentkezik, akkor más, a postprandiális hipotenzióhoz nem köthető állapot okozhatja azt. Az alacsony vérnyomás egyéb gyakori okai a:

        • szívbillentyű-betegség
        • kiszáradás
        • terhesség
        • pajzsmirigybetegség
        • B12-vitamin-hiány

        Okok

        Étkezéskor a gyomor-bélrendszer vérellátottsága növekszik, a test egyéb részeire történő véráramlás csökken, ami hirtelen, de csak átmeneti vérnyomáscsökkenést okozhat.

        A postprandiális hipotenzió összefüggésben állhat a glükóz vagy cukor gyors felszívódásával, ami magyarázhatja, hogy az állapotnak miért nagyobb a kockázata a cukorbetegeknél.

        A postprandiális hipotenzió azonban kialakulhat olyankor is, ha nincs az autonóm idegrendszert befolyásoló állapota, és a háttérben meghúzódó kiváltó ok ismeretlen marad.

        Kockázati tényezők

        Az időskor növeli a postprandiális hipotenzió és az alacsony vérnyomás egyéb formáinak kockázatát, az állapot ritka a fiatalok körében.

        Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség és a Parkinson-kór fokozhatják az állapot kockázatát, mivel zavarhatják az agynak az autonóm idegrendszert szabályozó részeit.

        Előfordulhat, hogy a magas vérnyomásban szenvedők jelentős vérnyomáscsökkenést tapasztalnak étkezés után. Ezekben az esetekben a vérnyomáseséshez a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is hozzájárulhatnak.

        Szövődmények

        A postprandiális hipotenzió legsúlyosabb szövődménye az ájulás és az abból adódó sérülés, mely akár zúzódással, töréssel vagy más traumával is járhat. Az autóvezetés közben történő eszméletvesztés különösen veszélyes.

        A postprandiális hipotenzió általában átmeneti állapot, de ha az alacsony vérnyomás súlyos, annak olyan komoly következményei is lehetnek, mint a sokk vagy a szervek nem megfelelő vérellátása miatti szervkárosodás.

        Éppen ezért fontos, hogy ha rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását, és étkezés után alacsony vérnyomást tapasztal, különösen, ha azt szédülés is kíséri, mielőbb keresse fel orvosát! Természetesen ez akkor is javasolt, ha vérnyomásmérésre nincs lehetősge, de étkezések után szédülést tapasztal.

        Diagnózis

        Vérnyomásnaplójában jegyezze fel az étkezés előtti és az étkezés utáni vérnyomását is. Az étkezés utáni vérnyomásmérés több részletben történik, először 15 perccel, az utolsó mérés pedig 2 órával evés után.

        A postprandiális hipotenzióban szenvedők mintegy 70%-ánál a vérnyomás 30-60 perccel az étkezés után csökken.

        A postprandiális hipotenzió akkor diagnosztizálható, ha a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel csökken az étkezést követő 2 órán belül. Ugyancsak ez a diagnózis, ha az étkezés előtti szisztolés vérnyomás legalább 100 Hgmm volt és az étkezést követő két órán belül az 90 Hgmm-re csökken.

        Az egyéb lehetséges okok kizárására az alábbi vizsgálatokat kérheti az orvos:

        • vérvétel anémia vagy alacsony vércukorszint megállapítására
        • elektrodiagram a szívritmus problémáinak megállapításához
        • echokardiogram a szív szerkezetének és működésének vizsgálatára

        Kezelés

        Amennyiben vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, orvosa javasolhatja az adagolás időzítésének megváltoztatását. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek étkezés előtti használatának kerülésével csökkenthető az étkezés utáni vérnyomáscsökkenés kockázata.

        A kisebb dózisok gyakoribb használata szintén megoldást jelenthet, ám erről mindenképpen beszéljen orvosával, és ne kísérletezzen!

        Ha a probléma nem a gyógyszerekkel kapcsolatos, bizonyos életmód-változtatások segíthetnek. Szakemberek szerint a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását követő inzulinfelszabadulás zavarhatja egyesek autonómóm idegrendszerét, ami alacsony vérnyomáshoz vezethet.

        Az inzulin egy olyan hormon, ami a glükóz sejtekbe jutását segíti. Ha postprandiális hipotenzióban szenved, kövesse nyomon, hogy mit eszik! Ha magas szénhidráttartalmú élelmiszer fogyasztása után rendszeresen észleli a tüneteket, mérlegelje a szénhidrátbevitel csökkentését. Segít, ha a nap folyamán gyakrabban, de alacsonyabb szénhidráttartalmú ételeket fogyaszt.

        Az étkezés utáni sétálás segít a vérnyomáscsökkenés ellensúlyozásában. Ugyanakkor jó, ha tudja, hogy a vérnyomás csökkenhet, ha abbahagyja a sétát.

        Ugyancsak segíthet 500 ml víz, egy csésze kávé vagy más koffeinforrás fogyasztása étkezés előtt.

        Olvasson tovább! Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító;
         What Is Postprandial Hypotension? (healthline.com)
        Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Módosítva: 2020.02.18 11:06, Megjelenés: 2020.02.18 11:06
      • Cikkajánló

        Koronavírus

        Koronavírus

        WEBBeteg.hu

        Egy COVID-19 fertőzött férfi beszámolója az Egyesült Királyságból.

        Endometriózis

        Endometriózis

        Szponzorált tartalom

        GnRH-analógokkal történő kezeléskor hüvelyszárazság jelentkezhet, de van megoldás.

        A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

        Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

        Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

        Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

        Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

        Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

        Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

        Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

        Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

        A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

        A terhességi alacsony vérnyomás okai és kezelése

        A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség. A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében.

        Alacsony vérnyomás - Mi az igazság?

        Jól ismeretes a klinikai gyakorlatból, hogy a betegek általában túlértékelik az alacsony vérnyomás jelentőségét, önálló betegségnek gondolva. Tévhit azonban, hogy az alacsony vérnyomás öl. Tisztázzuk a félreértéseket!

        Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatása a testsúlyra és a vérnyomásra

        A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentés, hiszen ezeket a készítményeket azért választjuk, hogy a diabétesz alapvető jellegzetességét, az emelkedett vércukorértékeket a normális tartományhoz közelítsük. Mivel a cukorbetegek jó része emellett hipertóniás, túlsúlyos, gyakran elhízott, kezeléskor célszerű olyan antidiabetikumot választani, amely a társbetegségeket is előnyösen befolyásolja.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.