• Légszomj egy kis mozgás után - Mi okozhatja?

    Szerző: WEBBeteg

    A nem megfelelő terhelhetőséget az elégtelen keringés, a szívizom pumpafunkciójának csökkenése is okozhatja. Ennek egyik jele lehet a mellkasi röntgenfelvételen látható szívmegnagyobbodás is. Az EKG-görbe is gyakran eltér a normálistól. A szív ultrahangos vizsgálata a fentieknél pontosabb felvilágosítást adhat a baj eredetéről.

    Sokaknak ismerős az érzés: egy emeletnyi lépcsőzés, vagy egy kis kocogás a busz után, esetleg a napi bevásárlás is nehezebb – és úgy tűnik, hogy nem lehet elég mélyeket lélegezni, elfogyott a levegő.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?


    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell nagyobb betegség hozzá. Gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, sportolás után, kimerültség esetén, vagy nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények, kiváltó okok tisztázása. Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?>>

    Ennek hátterében nem csupán a gyakran gyanúba kevert túlsúly, hanem többek között a vérszegénység, pajzsmirigy-betegség, tüdőbetegség és szívbetegség is állhat. Amennyiben szervi elváltozás okozza a tüneteket, fontos a kezelés mielőbbi elkezdése, mert ez nemcsak a panaszokat csökkenti, hanem az életkilátásokat is javíthatja. Ha a teljesítőképesség néhány hónap alatt egyértelműen csökkent, feltétlenül fel kell keresni a családorvost, aki dönt a további teendőkről, és szükség esetén szakorvosi vizsgálatot rendel el.

    Ha szívműködési-zavar okozza a panaszt, kísérő tünet lehet még a bokatáji vizesedés, a ritmuszavar, az éjjeli többszöri vizeletürítés, és a mellkasi fájdalom is.

    A terhelésre jelentkező nehézlégzés hátterében többféle szívbetegség is állhat:

    A szívmegnagyobbodás leggyakoribb oka általában a nem megfelelően beállított magasvérnyomás-betegség következményeként kialakuló bal kamrai koncentrikus falmegvastagodás. A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt tartása segíthet ennek az állapotnak az elkerülésében.

    A szív munkáját kóros mértékben fokozhatja többféle billentyű-betegség is, amely szintén szívnagyobbodást eredményezhet, szívelégtelenség is lehet a következménye.

    Hirdetés

    Koszorúér-szűkület, vagy elzáródás (ez okozza általában a szívinfarktust) esetén is csökkenhet a szív pumpafunkciója. Mivel a vérellátási zavar következtében a szív egy része kevésbé működik, egyes esetekben elhal, a szívfal hegesen átalakulhat, ezért az ép izomzatra nagyobb munka hárul. Szívizom-betegségek – gyulladás, anyagcsere-betegségek – is okozhatják a szívüregek kitágulását, párhuzamosan ezzel a szívizomsejtek elgyengülését.

    A szívelégtelenség kezelése a kiváltó októl függően lehet gyógyszeres vagy műtéti. A kezelések célja a szív funkciójának javítása, melyre az orvostudomány mai állása szerint jók a kilátások.

    Nagyon fontos a szívizomsejtek funkciójának megőrzése az igen gyakori magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésével, mely részben gyógyszeres terápiával, részben pedig az életmód megfelelő átalakításával érhető el.

    A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2014.03.17 13:21, Megjelenés: 2014.03.17 13:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

    Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma felszívódik. A kiváltó ok számos betegség lehet. Előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél egyaránt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.