Légszomj egy kis mozgás után - Mi okozhatja?

Szerző: WEBBeteg

A nem megfelelő terhelhetőséget az elégtelen keringés, a szívizom pumpafunkciójának csökkenése is okozhatja. Ennek egyik jele lehet a mellkasi röntgenfelvételen látható szívmegnagyobbodás is. Az EKG-görbe is gyakran eltér a normálistól. A szív ultrahangos vizsgálata a fentieknél pontosabb felvilágosítást adhat a baj eredetéről.

Sokaknak ismerős az érzés: egy emeletnyi lépcsőzés, vagy egy kis kocogás a busz után, esetleg a napi bevásárlás is nehezebb – és úgy tűnik, hogy nem lehet elég mélyeket lélegezni, elfogyott a levegő.

Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell nagyobb betegség hozzá. Gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, sportolás után, kimerültség esetén, vagy nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények, kiváltó okok tisztázása. Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

Ennek hátterében nem csupán a gyakran gyanúba kevert túlsúly, hanem többek között a vérszegénység, pajzsmirigy-betegség, tüdőbetegség és szívbetegség is állhat. Amennyiben szervi elváltozás okozza a tüneteket, fontos a kezelés mielőbbi elkezdése, mert ez nemcsak a panaszokat csökkenti, hanem az életkilátásokat is javíthatja. Ha a teljesítőképesség néhány hónap alatt egyértelműen csökkent, feltétlenül fel kell keresni a családorvost, aki dönt a további teendőkről, és szükség esetén szakorvosi vizsgálatot rendel el.

Ha szívműködési-zavar okozza a panaszt, kísérő tünet lehet még a bokatáji vizesedés, a ritmuszavar, az éjjeli többszöri vizeletürítés, és a mellkasi fájdalom is.

A terhelésre jelentkező nehézlégzés hátterében többféle szívbetegség is állhat:

A szívmegnagyobbodás leggyakoribb oka általában a nem megfelelően beállított magasvérnyomás-betegség következményeként kialakuló bal kamrai koncentrikus falmegvastagodás. A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt tartása segíthet ennek az állapotnak az elkerülésében.

A szív munkáját kóros mértékben fokozhatja többféle billentyű-betegség is, amely szintén szívnagyobbodást eredményezhet, szívelégtelenség is lehet a következménye.

Koszorúér-szűkület, vagy elzáródás (ez okozza általában a szívinfarktust) esetén is csökkenhet a szív pumpafunkciója. Mivel a vérellátási zavar következtében a szív egy része kevésbé működik, egyes esetekben elhal, a szívfal hegesen átalakulhat, ezért az ép izomzatra nagyobb munka hárul. Szívizom-betegségek – gyulladás, anyagcsere-betegségek – is okozhatják a szívüregek kitágulását, párhuzamosan ezzel a szívizomsejtek elgyengülését.

A szívelégtelenség kezelése a kiváltó októl függően lehet gyógyszeres vagy műtéti. A kezelések célja a szív funkciójának javítása, melyre az orvostudomány mai állása szerint jók a kilátások.

Nagyon fontos a szívizomsejtek funkciójának megőrzése az igen gyakori magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésével, mely részben gyógyszeres terápiával, részben pedig az életmód megfelelő átalakításával érhető el.

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Atelektázia - Amikor a tüdőből...

Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.