• Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Tisztelt Doktor Úr!

    Sok-sok éve köhögök, 15 éve nagyon megfáztam, és erős hurutos köhögésem lett, nem kezeltem semmivel, és orvoshoz sem mentem. Azóta minden évben többször visszatér a hurutos köhögés, és a soha nem szűnő száraz krahácsoló, kaparó köhögés. Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen.

    A fül-orr-gégészeten nem találtak látható dolgot. Röntgenem tiszta, allergiám nincs. Nem tudom érdekes lehet-e, de ha váladékos hurutos köhögésem van, az eltart évente többször egy-három hónapig is.
    Hirdetés

    Tisztelt Kérdező!

    Önnek idült hörghurutja van, aminek az a jellemzője, hogy 2 egymás után következő évben, legalább 3 hónapot köhög és váladékot ürít.

    A fájdalmat a gyulladás és a nyálkahártya-izgalom okozza. Nem tudom dohányzott-e, mert erről nem tesz említést, és arról sem, hogy történt-e légzésfunkciós vizsgálat?

    Amennyiben a feljövő váladék gennyes vagy láz kíséri, akkor érdemes antibiotikumot szedni.

    Meg kéne nézetni a gyomrát, nincs-e refluxbetegsége, ami fenntarthatja és súlyosbíthatja köhögését.

    Ismételten meg kéne nézetni a fül-orr-gégészeten az arcüregeit (arcüreg-CT), nincs-e krónikus gyulladása, ami fenntarthatja a hörghurutot.

    Kerülni kell a szennyezett beltereket, poros, füstös környezetet.

    Ősszel influenza elleni oltást, és 5 évente pneumococcus elleni oltást kell kérjen és kapjon.

    Ez egy krónikus betegség, ami nem feltétlenül romlik folyamatosan, de csak enyhíteni és lassítani lehet a romlását.

    Különben nem egy súlyos betegség, természetesen a dohányzást abba kell hagyni, ha dohányzik, és kerülni kell a dohányzó társaságot a passzív dohányzás elkerülése végett.

    Olvasson tovább! A COPD és tünetei

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2019.05.08 14:35, Megjelenés: 2018.04.25 18:56
   • Cikkajánló

    Érzékeny a bőre?

    Érzékeny a bőre?

    Szponzorált tartalom

    Az érzékeny bőr különleges ápolást igényel. Milyen a jó bőrápoló készítmény? (x)

    Vércukornaplózás

    Vércukornaplózás

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait. (x)

    Hörgőtágító gyógyszerek

    A légzőszervi betegségek sokszor járnak hörgőszűkülettel, ami nehézlégzést okoz. Ezen kórképek kezelésében alapvető szerepük van a hörgőtágítóknak.

    Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a cigarettát?

    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.

    A COPD és tünetei

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    A COPD kezelési lehetőségei

    A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is javítható.

    Az éneklés a légúti, a COPD-s betegek légzőterápiája

    Az asztma és a belégzést durván nehezítő egy másik betegség - a magyarul csak nehézkes fordításban emlegetett kór: a krónikus obstruktív tüdőbetegség (rövidítve COPD) - érintettjeinek száma hazánkban megközelíti az 1 milliót. További riasztó adat, hogy a lakosság csaknem egynegyedénél fordul elő légúti allergia.

    A dohányos köhögést komolyan kell venni!

    A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.