Ártalomcsökkentés - Nagy-Britannia nagyot léphet előre

WEBBeteg
megjelent:

Nagy-Britannia a világon elsőként jelentette be november elején, hogy egy új tervezetnek köszönhetően az e-cigarettákat és más inhalációs nikotintartalmú készítményeket a szigetországban hamarosan orvostechnikai eszköznek minősíthetik.

Ezzel az intézkedéssel a hagyományos dohánytermékeket fogyasztók arányát csökkentenék, mely nagyban hozzájárulna a brit kormány által korábban kitűzött célhoz, hogy 2030-ra az egész ország füstmentessé váljon, továbbá a cigarettázáshoz köthető betegségek aránya csökkenjen.

Már most az egyik legalacsonyabb a dohányzás népességre vetített aránya

Európa többi országához képest Nagy-Britanniában már most alacsony ez az arány, ami többek között annak is köszönhető, hogy az elmúlt években sok korábbi dohányos tért át valamilyen, a cigarettánál kevésbé káros füstmentes alternatívára. Ez a tervezet pedig további lehetőségeket kínálna arra, hogy a szegényebb területeken élő, kedvezőtlenebb anyagi háttérrel rendelkezők is segítséget kapjanak a cigaretta elhagyásában.

A dohányzás világszerte vezető haláloknak számít, de ezen káros szenvedélyhez köthető betegségek, úgy, mint a szív- és érrendszeri, daganatos vagy tüdőt érintő súlyos betegségek visszaszoríthatók.

Számos független tanulmány bizonyítja, hogy a cigaretta füstje az elsőszámú kockázati tényező a hagyományos dohánytermék fogyasztásakor. Azonban az égés és füst nélkül működő alternatív technológiák kiküszöbölhetik ezt, hiszen használatuk során nem jön létre égés, így a káros anyagoknak való kitettség is lényegesen alacsonyabb. Fontos azonban megemlítneni, hogy az e-cigaretta nikotint tartalmaz és egyáltalán nem kockázatmentes, de szakértői vélemények, mint például a Public Health England publikációja szerint az e-cigaretta használata a cigarettánál lényegesen kedvezőbb, hiszen - akár 95%-kal - kevésbé káros lehet, mint a hagyományos dohányzás.

Még szigorúbb ellenőrzés léphet életbe

Amennyiben a módosítást elfogadják és hatályba lép, az orvosi engedéllyel rendelkező e-cigarettának a jelenleginél még szigorúbb biztonsági ellenőrzésen kell majd átesniük. Az új javaslat alapján a gyártóknak a jövőben az MHRA-nál kell majd benyújtaniuk a termékkel kapcsolatos specifikációkat, hogy azok ugyanazon szigorú, szabályozási jóváhagyási folyamaton menjenek majd keresztül, mint az egészségügyi szolgáltatásban engedélyezett egyéb gyógyszerek.

Nagy-Britanniában 2020-ban az e-cigaretta volt a legnépszerűbb füstmentes technológiai alternatíva, amelyet a cigarettával felhagyni próbáló dohányosok használtak. Jelenleg a felnőtt dohányosok 27,2%-a használja őket, szemben a nikotinpótló terápiás termékekkel, mint például a tapaszok és nikotintartalmú rágógumik, melyet a leszokni kívánók 18,2%-a használ. A 2020-as és 2021-es év között a felnőtt dohányosok 68%-nak sikerült a leszokás e-cigaretta segítségével.

Anglia lehet az első ország a világon, ahol lehetővé válhat orvostechnikai eszközként engedélyezett e-cigaretták felírása, ezzel az egészségügyi reformmal csökkenthető lehet a dohányzáshoz köthető megbetegedések kialakulásának kockázata és az ennek következtében kialakuló halálozási ráta. Egyre több ország (Egyesült Államok, Új-Zéland, Olaszország, Portugália, Görögország és Bulgária) ismeri el ennek a megközelítésnek a létjogosultságát, és szakmai vitát kezdeményeztek az ártalomcsökkentés koncepciójának integrálásáról annak érdekében, hogy a füstmentesség mielőbbi elérése még hatékonyabb és eredményesebb legyen.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.