• A pozitív életszemlélet hátrányai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Önnek is elege van azokból a mézes-mázosan mosolygó tanácsadókból, akik szerint ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és sikeresek legyünk, semmi mást nem kell tennünk mint folyamatosan pozitívan gondolkodni? Nos, az amerikai terapeuták egy csoportja szerint az, ha mindig csak az élet napos oldalát nézzük, néha akár még káros is lehet.

    A New York Times arról számol be, hogy ezek a terapeuták olyannyira aggódnak a "légy vidám" agresszív kampány miatt, hogy az Amerikai Pszichológusok Egyesületének konferenciáján még egy szimpóziumot is tartottak a "Lenézett Szkepticizmus Előnyei" címmel.

    A témával foglalkozó pszichológusok szembe akarnak szállni a "mindig csak optimistán" mozgalommal, hogy tudatosítsák bennünk azt, amit valahol mélyen mindannyian tudunk: ha mindenáron megpróbálunk boldogok lenni, vagy boldognak tettetjük magunkat, még akkor is, ha az életünk nem éppen ilyen, az bizonyos körülmények között az elfojtott érzelmek
    csúnya kitörését okozhatja.

    Hirdetés

    Miért? Az, hogy mérgesek vagyunk, rosszul érezzük magunkat, vagy sajnáljuk magunkat, mind természetes és helyes reakció nagyon sok élethelyzetre (például, mikor a fia bejelenti, hogy végre egyszer vacsorát készít, de hazaérve azt tapasztalja, hogy ő és a barátai megették az egészet, ráadásul még a mosogatnivalót is önre hagyták). Ezek ellenkezőjének a folyamatos tettetése nemcsak képmutatás, hanem egészségtelen is.

    Hogyan tud a pozitív életszemlélet kárt okozni?

    Stresszel. Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén ezen a konferencián ismertettek, sokaknál - még azoknál is, akik boldognak vallják magukat - emelkedett kortizonszintet tapasztaltak. A kortizon egy stresszhormon, mely növeli a vércukorszintet, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, ezáltal a magas vérnyomás, cukorbetegség stb. kialakulásának kockázatát növeli. Tehát, legalábbis az emberek egy részére nézve, az, hogy boldognak vallják magukat mikor nem azok, nyilvánvalóan ártalmas.

    Ezek a terapeuták azt is állítják, hogy az örökös pozitív hozzáállás megnehezítheti, hogy bizonyos élethelyzetekkel megbirkózzunk. Például a megrögzött optimista egy állásinterjúra, vagy beszédre úgy készül, hogy csak arra gondol milyen nagyszerűen fog sikerülni, ennélfogva lehet, hogy nagyon nehéznek fogja érezni, ha nem várt visszajelzést vagy negatív kritikát kap, hiszen sosem készült fel rá. Vele ellentétben a pesszimista sokkal jobban fel van készülve az olyan helyzetre, mikor az erőfeszítéseinek eredménye pontosan olyan rossz, mint ahogyan várta.

    Persze lehet, hogy jobban járunk, ha nem vagyunk megrögzött optimisták, az élet élvezete mégis határozottan jótékony hatással van az egészségre.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító)

    Legutóbb frissült: 2008.03.19 08:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.