A pozitív életszemlélet hátrányai

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Önnek is elege van azokból a mézes-mázosan mosolygó tanácsadókból, akik szerint ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és sikeresek legyünk, semmi mást nem kell tennünk mint folyamatosan pozitívan gondolkodni? Nos, az amerikai terapeuták egy csoportja szerint az, ha mindig csak az élet napos oldalát nézzük, néha akár még káros is lehet.

A New York Times arról számol be, hogy ezek a terapeuták olyannyira aggódnak a "légy vidám" agresszív kampány miatt, hogy az Amerikai Pszichológusok Egyesületének konferenciáján még egy szimpóziumot is tartottak a "Lenézett Szkepticizmus Előnyei" címmel.

A témával foglalkozó pszichológusok szembe akarnak szállni a "mindig csak optimistán" mozgalommal, hogy tudatosítsák bennünk azt, amit valahol mélyen mindannyian tudunk: ha mindenáron megpróbálunk boldogok lenni, vagy boldognak tettetjük magunkat, még akkor is, ha az életünk nem éppen ilyen, az bizonyos körülmények között az elfojtott érzelmek
csúnya kitörését okozhatja.

Miért? Az, hogy mérgesek vagyunk, rosszul érezzük magunkat, vagy sajnáljuk magunkat, mind természetes és helyes reakció nagyon sok élethelyzetre (például, mikor a fia bejelenti, hogy végre egyszer vacsorát készít, de hazaérve azt tapasztalja, hogy ő és a barátai megették az egészet, ráadásul még a mosogatnivalót is önre hagyták). Ezek ellenkezőjének a folyamatos tettetése nemcsak képmutatás, hanem egészségtelen is.

Hogyan tud a pozitív életszemlélet kárt okozni?

Stresszel. Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén ezen a konferencián ismertettek, sokaknál - még azoknál is, akik boldognak vallják magukat - emelkedett kortizonszintet tapasztaltak. A kortizon egy stresszhormon, mely növeli a vércukorszintet, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, ezáltal a magas vérnyomás, cukorbetegség stb. kialakulásának kockázatát növeli. Tehát, legalábbis az emberek egy részére nézve, az, hogy boldognak vallják magukat mikor nem azok, nyilvánvalóan ártalmas.

Ezek a terapeuták azt is állítják, hogy az örökös pozitív hozzáállás megnehezítheti, hogy bizonyos élethelyzetekkel megbirkózzunk. Például a megrögzött optimista egy állásinterjúra, vagy beszédre úgy készül, hogy csak arra gondol milyen nagyszerűen fog sikerülni, ennélfogva lehet, hogy nagyon nehéznek fogja érezni, ha nem várt visszajelzést vagy negatív kritikát kap, hiszen sosem készült fel rá. Vele ellentétben a pesszimista sokkal jobban fel van készülve az olyan helyzetre, mikor az erőfeszítéseinek eredménye pontosan olyan rossz, mint ahogyan várta.

Persze lehet, hogy jobban járunk, ha nem vagyunk megrögzött optimisták, az élet élvezete mégis határozottan jótékony hatással van az egészségre.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Ajakherpesz és UV-sugárzás Ajakherpesz és UV-sugárzás

Mit tehet az UV-sugárzás jelentette kockázat csökkentése érdekében?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent.

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.