MR vizsgálattal szűrnék a prosztatarákot

Medipress
megjelent:

Brit kutatók a mágneses rezonanciavizsgálat (MR) segítségével szeretnék forradalmasítani a prosztatarák szűrését.

Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat
A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.
Prosztatarák>>

A prosztatarák férfiak esetén egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak. Jelenleg a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének mérése a legelterjedtebb szűrővizsgálat, azonban a módszer hatásfoka megkérdőjelezhető, ugyanis a fehérje szintje a vérben bármilyen prosztatát érő (tehát nem csak daganatos) folyamat kapcsán megemelkedhet. A másik módszer a végbélen keresztül, ultrahang-vezérelt szövettani mintavétel, ami viszont szintén nem pontos, ráadásul a beteg megterhelésével jár. Ezen okok miatt a prosztataszűréshez szükséges lenne merőben új módszereket bevetni.

A brit kormány 3 millió fonttal támogatott egy tanulmányt, mely az MR-t vetette be a prosztatarák diagnosztikájában. A képalkotó eljárástól azt várták, hogy a diagnózis felállításában jobb hatásfokkal rendelkezzen, valamint csökkentse a szükségtelen műtétek, és a rejtve maradt esetek számát.

A módszert számos, daganatos betegeket kezelő központban tesztelték. Richard Hindley (North Hampshire-i Kórház) szerint az MR egy biztonságos eljárás, melynek alkalmazása hozzájárul a szükségtelen mintavételek csökkentéséhez. A hagyományos mintavétel során gyakori a rossz diagnózis, ráadásul a tű nem éri el a prosztata minden részét. Ráadásul, mivel a beavatkozást a végbélen keresztül végzik, nem elhanyagolható a fertőzés kockázata sem.

Medipress

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.