• MR vizsgálattal szűrnék a prosztatarákot

    Szerző: Medipress

    Brit kutatók a mágneses rezonanciavizsgálat (MR) segítségével szeretnék forradalmasítani a prosztatarák szűrését.

    Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat


    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.
    Prosztatarák>>

    A prosztatarák férfiak esetén egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak. Jelenleg a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének mérése a legelterjedtebb szűrővizsgálat, azonban a módszer hatásfoka megkérdőjelezhető, ugyanis a fehérje szintje a vérben bármilyen prosztatát érő (tehát nem csak daganatos) folyamat kapcsán megemelkedhet. A másik módszer a végbélen keresztül, ultrahang-vezérelt szövettani mintavétel, ami viszont szintén nem pontos, ráadásul a beteg megterhelésével jár. Ezen okok miatt a prosztataszűréshez szükséges lenne merőben új módszereket bevetni.

    Hirdetés

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A brit kormány 3 millió fonttal támogatott egy tanulmányt, mely az MR-t vetette be a prosztatarák diagnosztikájában. A képalkotó eljárástól azt várták, hogy a diagnózis felállításában jobb hatásfokkal rendelkezzen, valamint csökkentse a szükségtelen műtétek, és a rejtve maradt esetek számát.

    A módszert számos, daganatos betegeket kezelő központban tesztelték. Richard Hindley (North Hampshire-i Kórház) szerint az MR egy biztonságos eljárás, melynek alkalmazása hozzájárul a szükségtelen mintavételek csökkentéséhez. A hagyományos mintavétel során gyakori a rossz diagnózis, ráadásul a tű nem éri el a prosztata minden részét. Ráadásul, mivel a beavatkozást a végbélen keresztül végzik, nem elhanyagolható a fertőzés kockázata sem.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.06.19 18:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    MRI-vizsgálat: Mikor és hogyan alkalmazzák?

    Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat szó szerint mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék kifejlesztői között több, Nobel-díjjal jutalmazott tudós szerepel.

    Jó vagy rosszindulatú? A prosztatamegnagyobbodás vizsgálata

    Az életkorral együtt járó, természetes folyamat, sokan mégsem fordulnak orvoshoz annak ellenére, hogy a tünetek nagymértékben rontják az életminőséget. A vizsgálatot azért sem szabad halogatni, mert habár hasonló tünetekkel jelentkezik, de a prosztatamegnagyobbodás lehet rosszindulatú folyamat is. A vizsgálat lépéseit dr. Szabó Andrea radiológus főorvos ismertette.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.