• MR vizsgálattal szűrnék a prosztatarákot

    Szerző: Medipress

    Brit kutatók a mágneses rezonanciavizsgálat (MR) segítségével szeretnék forradalmasítani a prosztatarák szűrését.

    Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.
    Prosztatarák>>

    A prosztatarák férfiak esetén egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak. Jelenleg a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének mérése a legelterjedtebb szűrővizsgálat, azonban a módszer hatásfoka megkérdőjelezhető, ugyanis a fehérje szintje a vérben bármilyen prosztatát érő (tehát nem csak daganatos) folyamat kapcsán megemelkedhet. A másik módszer a végbélen keresztül, ultrahang-vezérelt szövettani mintavétel, ami viszont szintén nem pontos, ráadásul a beteg megterhelésével jár. Ezen okok miatt a prosztataszűréshez szükséges lenne merőben új módszereket bevetni.

    Hirdetés

    A brit kormány 3 millió fonttal támogatott egy tanulmányt, mely az MR-t vetette be a prosztatarák diagnosztikájában. A képalkotó eljárástól azt várták, hogy a diagnózis felállításában jobb hatásfokkal rendelkezzen, valamint csökkentse a szükségtelen műtétek, és a rejtve maradt esetek számát.

    A módszert számos, daganatos betegeket kezelő központban tesztelték. Richard Hindley (North Hampshire-i Kórház) szerint az MR egy biztonságos eljárás, melynek alkalmazása hozzájárul a szükségtelen mintavételek csökkentéséhez. A hagyományos mintavétel során gyakori a rossz diagnózis, ráadásul a tű nem éri el a prosztata minden részét. Ráadásul, mivel a beavatkozást a végbélen keresztül végzik, nem elhanyagolható a fertőzés kockázata sem.

    Medipress

    Módosítva: 2011.06.19 18:03, Megjelenés: 2011.06.19 18:03
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

    A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

    PSA - Mit kell tudni róla?

    A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztata termeli ezt a fehérjét, de a dülmirigy jó- és rosszindulatú elváltozásaiban ugyancsak termelődik.

    A prosztatarák stádiumai

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    Mi a prosztatarák?

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.