• Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Orvos szakértő: Dr. Méhes Gábor

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Miért és hogyan vesznek szövettani mintát a prosztatából?

    A prosztatapanaszok hátterében szerencsére ritkábban áll a prosztatarák, mint a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (hiperplasia), a két eltérés azonban klinikailag nem mindig különíthető el élesen és persze együtt is előfordulhat. A vizelési panaszt okozó prosztata megnagyobbodás műtéti ellátása az ún. transzuretrális rezekció (TUR), aminek során a prosztataállomány húgycső körüli részét távolítják el kis darabokban.

    Mintavételi eljárások – Mikor melyik indokolt?
    Orvosi szempontból a mintavételi eljárások jelentősége a pontos diagnózis felállítása szempontjából bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Például daganatok típusának, kiindulási helyének (vagyis hogy melyik szervből származik), stádiumának és az áttétek keresésének eszköze lehet. A sebész például szövettani minta ismeretében határozza meg az eltávolítani kívánt szervrészlet vagy szerv nagyságát, továbbá az alkalmazott terápia tervezésében is nagy jelentősége lehet a vizsgálatok eredményének.

    Vastagtű (core)  biopszia esetén az urológus egy kb. 1 mm vastag, üreges tűt szúr a prosztatába a végbélen keresztül, amivel kis szövethengert (core) távolít el. Az eljárás során többszörös (többnyire 6-12) szövetminta vétele történik a prosztata különböző területeiről szövettani feldolgozás céljából. A  vizsgálat mindkét mintavételi mód esetén biztosítja a prosztatában zajló szöveti folyamatok felismerését, feltéve, hogy azok az eltávolított mintákban benne vannak.

    A patológiai leletben külön (számmal vagy betűvel) jelölve minden minta diagnózisát felsorolják, ugyanis az egyes szövetrészletekben különféle eltérések lehetnek (rák és ennek előalakjai, gyulladás, jóindulatú megnagyobbodás stb.).

    Mi az adenokarcinóma?

    A karcinóma kifejezést a hámsejtekből kiinduló rosszindulatú daganatra használják. A legtöbb prosztatarák adenokarcinóma, olyan ráktípus, mely a mirigyállományából indul. A rosszindulatúan átalakult daganatos sejtfészkek többnyire jól elkülöníthetők az ép prosztatamirigyektől, de sokszor mégis speciális szövettani módszerek szükségesek az adenokarcinóma egyértelmű diagnózisához. 

    Hirdetés

    Mit jelent a Gleason-grádus vagy a Gleason-pontszám? Mit jelent, ha pontszámok összege 3+4=7 vagy 3+3=6?

    A rákos sejteket mikroszkóp alatt vizsgálva a patológus olyan jellemzőket észlel, melyek jelzik a daganatos elváltozás súlyosságát, a folyamat növekedésének és terjedésének mértékét, melyeket a szövettani grádussal fejez ki. Ilyen fontos eltérés például a sejtek egymáshoz való viszonya, a normális prosztata mirigyállománytól való eltérés mértéke és a rákos sejtek osztódási hajlandósága (mitotikus arány). A prosztatarák esetén alkalmazott úgynevezett Gleason-grádus 1-től 5-ig osztályozza a prosztatarákot, leggyakrabban 3-as vagy magasabb fokozatú rákok fordulnak elő.

    • Amennyiben a rákos szövet nagyon hasonló a normál prosztata szövethez, 1-es fokozatúnak számít.
    • Ha a rákos sejtek jellemzői igen eltérőek és azok növekedési üteme szokatlanul magas, a legagresszívebb, 5-ös fokozatúnak sorolják be.
    • A 2-4-ig tartó fokozat jellemzői az előző kettő között vannak.

    Mivel a biopsziás minták különböző területeiben a prosztatarák különböző megjelenésű és fokozatú, a végső besorolás a két leginkább jellemző terület fokozatainak összege, amit Gleason-pontszámnak (angolul score) nevezünk. Az első szám az a fokozat, ami a leggyakoribb a tumorban. Így például, ha a Gleason-érték 3+4=7, ez azt jelenti, hogy a tumor nagyobb része 3-as fokozatú, egy kevés 4-es, ezek a Gleason-pontszáma pedig 7. A lehetséges legmagasabb Gleason-pontszám értelemszerűen 10.

    A leletein ez az érték többféleképpen is szerepelhet, pl. Gleason 7/10 vagy Gleason 7 (3+4) vagy kombinált Gleason-érték 7.

    Bár a Gleason-pontszám alapja leggyakrabban az a 2 terület, ahol a rák többsége előfordul, kivételt képez, ha a mintán nagyon sok magas fokozatú rák van, vagy ha 3 területen van magas fokozatú rák. Ezekben az esetekben a Gleason-pontszámot módosítják, hogy tükrözze a rák agresszív természetét. Minél magasabb a Gleason-pontszám, annál valószínűbb, hogy a rák gyorsan terjed.

    Mit jelent, hogy a Gleason-pontszám 6, 7 vagy 8-10?

    A legalacsonyabb Gleason-pontszámok 6, vagy ritkán 6 alattiak. Ezt a rákos megbetegedést jól differenciáltnak lehet nevezni, és valószínűleg kevésbé agresszív, lassabban nő és terjed. A 8-10 Gleason-pontszámú daganatok rosszul differenciáltak, ez a típus általában agresszív, valószínűleg gyorsan növekszik és terjed. A 7-es Gleason-pontszámú rák mérsékelten differenciált, növekedési és terjedési üteme az előző kettő között van.

    Mit jelent, ha a különböző mintáknak különböző Gleason-pontszáma van?

    A minták származhatnak azonos daganat különböző területeiről vagy a prosztata különböző tumoraiból is. Mivel a fokozatok mások lehetnek ugyanazon tumoron belül, illetve a különböző daganatokban, az egyes szövetmintáknak más-más lehet a Gleason-pontszáma. A kezelőorvos jellemzően a legmagasabb pontszám alapján következtet a prognózisra és fogja eldönteni a kezelést.

    A biopszia Gleason-pontszáma pontosan utal a rák fokozatára?

    Mivel a prosztatabiopszia a prosztata különböző területeiből vett szövetminta, a Gleason-pontszám általában pontosan tükrözi a rák valódi fokozatát. Azonban a biopsziák körülbelül 20%-ban a kapott pontérték alacsonyabb, mint a rák valódi fokozata, mert a rák agresszívabb területéről nem történt mintavétel. Az is előfordulhat, hogy a későbbiekben eltávolított tumor valós fokozata alacsonyabb, mint amit a biopszián látnak.

    Mennyire fontos a Gleason-pontszám?

    A Gleason-pontszám nagyon fontos annak előrejelzésében, hogyan fog a prosztatarák viselkedni. Ugyanakkor más, klinikai tényezők is fontosak, így a

    • vér PSA-szintje
    • a végbél tapintási (rektális) vizsgálat eredménye
    • az egyes mintákban a daganatszövet aránya
    • a daganatot tartalmazó minták mennyisége
    • a prosztata mindkét oldalán találtak-e rákot
    • a rák a prosztatán kívülre terjedt-e

    Mit jelent, ha a lelet olyan speciális vizsgálatokat említ, mint a nagy molekulatömegű cytokeratin (HMWCK), ck903, ck5/6, p63, AMACR (racemáz), 34BE12, vagy PIN4 koktél?

    Ezeket a speciális immunhisztokémiai vizsgálatokat a patológiai laboratóriumban végzik a prosztataráksejtek, illetve azok viselkedésének pontosabb kimutatására. Nem minden beteg esetében van szükség ezekre a vizsgálatokra, és függetlenül attól, hogy a lelet megemlíti-e ezeket, nem befolyásolják a diagnózis pontosságát.

    Mi az az érbetörés, perineurális invázió?

    A rákos sejtek a prosztata állományában a kötőszövetben terjedve ereket, idegeket is elérnek, körbenőnek, esetenként beléjük is hatolnak. Az érbetörés az erek falán való átterjedést, a vérpályába jutást jelenti. A perineurális invázió esetén rákos sejtek észlelhetők a prosztata idegrostjai mentén vagy környékén. Mindkét jelenség kapcsán nagyobb a kockázata annak, hogy a rák a prosztatán kívülre terjedt. Ugyanakkor pl. a perineurális invázió nem jelenti azt, hogy a rák elterjedt, és más tényezők, mint pl. a Gleason-pontszám és a mintákban található daganatszövet mennyisége sokkal fontosabbak. Egyes esetekben a perineurális invázió befolyásolhatja a kezelést, így ha a lelete említi, beszéljen róla orvosával!

    Mit jelent a magas fokozatú prosztata intraepithelialis neoplasia vagy magas fokozatú PIN?

    A magas fokozatú prosztata intraepithelialis neoplasia (más néven magas fokozatú PIN) a prosztata rákmegelőző állapota. Ezek a szöveti eltérések a mirigyállomány korai átalakulására utalnak, és gyakran a már kialakult prosztatarák mellett is megfigyelhetők a biopsziás minta más területeiben. Ilyen módon a PIN megjelenésének semmi köze a Gleason-pontszámhoz vagy a daganat agresszivitásához.

    Mit jelent, ha a leletben az áll, hogy akut prostatitis (heveny prosztatagyulladás) vagy krónikus prostatitis (krónikus prosztatagyulladás)?

    A prostatitis a prosztata gyulladása. A legtöbb esetben a tumoros biopsziában említett prostatitist nem fertőzés okozza és nem kell kezelni. Egyes esetekben a gyulladás növelheti a PSA-szintet, de ez nem kapcsolódik a prosztatarákhoz. Rákos betegeknél a prostatitis nem befolyásolja a prognózist vagy a kezelést.

    Mit jelent az atrópia, adenosis, atipikus adenomatous hiperplasia megemlítése?

    Ezek a kifejezések azokra a nem rákos, jóindulatú elváltozásokra utalnak, amit a patológus a mikroszkóp alatt lát, de néha akár ráknak is tűnhetnek. 

    Az atrópia kifejezést a prosztata mirigyállományának zsugorodására használják (ha ez mikroszkóp alatt észlelhető). Amennyiben a teljes prosztatát érinti, diffúz sorvadásról beszélünk. Leggyakrabban a hormonok vagy a prosztata sugárkezelése okozza. Mikor az atrópia a prosztatának csak bizonyos területét érinti, fokálisnak nevezzük.

    Az atipikus adenomatous megnagyobbodás (amit néha adenosisnak hívnak) a prosztata biopsziában látható egy másik jóindulatú állapot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mit jelent, ha a rák mellett a leletben az áll, hogy atipikus mirigyek vagy atipikus kis acináris proliferáció (ASAP)?

    Ezek a kifejezések azt jelentik, hogy a patológus olyan aggasztó eltérést látott a mikroszkóp alatt, amiről nem lehet 100%-osan eldönteni a pontos besorolását, azaz a rák lehetősége nem zárható ki. Ilyenkor követéses vizsgálatok, pl. a PSA-szint gyakori ellenőrzése segít követni a folyamatot, de idővel ismételt prosztata biopszia is indokolt.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; cancer.org
    Orvos szakértőnk: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

    Módosítva: 2018.05.27 11:25, Megjelenés: 2017.02.17 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Pollenallergia

    Pollenallergia

    B. M., szakfordító

    Ne higgye, hogy a nátha ártalmatlan! Tünetek, okok és kezelés.

    Az öregedés jelei ellen

    Az öregedés jelei ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Enyhíthetőek a bőrrugalmasság elvesztésének látható jelei. 3 lépésben a bőr szépségéért. (x)

    Mintavételi eljárások - Mikor és melyik típus indokolt?

    Orvosi szempontból a mintavételi eljárások jelentősége a pontos diagnózis felállítása szempontjából bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Például daganatok típusának, kiindulási helyének (vagyis hogy melyik szervből származik), stádiumának és az áttétek keresésének eszköze lehet. A sebész például szövettani minta ismeretében határozza meg az eltávolítani kívánt szervrészlet vagy szerv nagyságát, továbbá az alkalmazott terápia tervezésében is nagy jelentősége lehet a vizsgálatok eredményének.

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálat?

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során sürgősségi jelleggel, körülbelül 30 perc alatt szövettani véleményt tudunk mondani, mely alapján például az operáló sebész a műtét további menetéről is dönthet.

    Sokat tesznek egészségünkért, mégsem tudunk eleget róluk: tények és tévhitek a patológusokról

    Az orvostudomány szövevényes világa a betegek, illetve laikusok számára leginkább arról az oldaláról ismert, amelyet ők maguk is rendszeresen tapasztalnak, amikor találkoznak a háziorvosukkal, a fogorvossal, nőgyógyásszal, esetleg más szakorvossal. Létezik azonban egy olyan szakterület, amelyről homályos, rémisztő képek élnek a köztudatban, így a legtöbb ember igyekszik elkerülni a vele történő találkozás lehetőségét is: ez a patológia.

    A patológia szerepe a korszerű betegellátásban

    Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust. Pedig ez koránt sincs így, hiszen már a betegút legelején, a diagnózis felállításánál nagy szerepet kapnak a patológiai vizsgálatok. Ha egy betegség lefolyását nézzük egy patológus szemszögéből, tulajdonképpen minden lépésnél találhatunk kapcsolódási pontot.

    Összetett rendszer, szerteágazó vizsgálatok: hogyan épül fel a patológia tudománya?

    A patológusok az általános tévhittel ellentétben sokkal nagyobb arányban foglalkoznak az élő betegekkel, mint a már elhunyt emberek vizsgálatával. Feladatuk a betegségek folyamatainak vizsgálata a szövetek, valamint a szervek módosulásai alapján.

    Még mindig téves kép él a köztudatban a patológusokról

    Napjainkban sokan hiszik azt, hogy a patológus szakorvosok csupán az elhunytak boncolását, illetve a diagnózis ismeretében a halál okának megállapítását végzik. A valóság ennél sokkal szélesebb körű és életbevágóbb hivatást takar, ami méltatlanul háttérbe szorul a hazai egészségügyben is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA