PCA3 teszt a prosztatarák kivizsgálásában

WEBBeteg
megjelent:

A PCA3 teszt egy vizeletmintán alapuló laboratóriumi vizsgálat a prosztatarák kockázatának meghatározására. Önmagában nem használható a prosztatarák diagnosztizálására, de más vizsgálatokkal együtt segít megállapítani a betegség rizikóját és azt, hogy szükség van-e prosztatabiopsziára.

Mi a PCA3 teszt?

A 2010-ben felfedezett PCA3 (Prostate Cancer Antigen 3 - prosztatarák antigén 3) egy genetikai marker, amely kizárólag rosszindulatú prosztatarák esetén képződik, és már korai stádiumban is kimutatható a vizeletből. Főleg annak meghatározására szolgál, hogy az emelkedett prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét valószínűleg prosztatarák okozza-e. A tesztet nem befolyásolja a prosztata megnagyobbodása, a prosztatagyulladás vagy a szerv egyéb állapota.

A PCA3 önmagában nem alkalmas a prosztatarák diagnosztizálására, hanem a PSA-szinttel együtt értékelhető a teszt eredménye. Ennek oka, hogy kis mennyiségben a normál prosztataszövetekben is képződik az antigén, ezért a PCA3/PSA arány a mérvadó a betegség megítélésében. Megbízhatósága nem 100 százalékos, ezért a kezelőrvos mindig több tényező együttese alapján dönt a szükséges vizsgálatokról vagy a javasolt kezelésről.

Milyen esetben végezhető PCA3 teszt?

Szűrővizsgálatként - A prosztataproblémák kivizsgálásában a két leggyakoribb eljárás a rektális digitális vizsgálat (tapintásos prosztatavizsgálat), valamint a PSA-szint vérből történő meghatározása. A két vizsgálattal nagy biztonsággal felfedezhető a prosztatát érintő elváltozások, ugyanakkor nem lehet különbséget tenni aközött, hogy az eltérést jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, vagy rosszindulatú prosztatadaganat okozza-e, továbbá a PSA-szint sokszor ad álpozitív és álnegatív eredményt is. A prosztatarák diagnózisát csak biopszia segítségével lehet egyértelműen igazolni vagy kizárni, ám a PSA-teszt eredményei alapján sok esetben szükségtelenül végeztek biopsziát, és csak a beavatkozások kis része igazol rosszindulatú folyamatot.

A PCA3 teszt elsődleges célja, hogy több információt nyújtson, mint amennyit a PSA-teszt és a digitális rektális vizsgálat tud nyújtani, ennek segítségével biztosabban megítélhető, hogy szükséges-e a biopszia elvégzése, vagy sem. A PCA3 teszt jobban kimutatja a tumoros sejteket, mint a PSA-teszt. Önmagában ugyanakkor nem alkalmas a rosszindulatú daganat diagnosztizálására, ezért a PSA-tesztel együtt segíthet a prosztatabiopszia szükségességének megítélésében.

Prosztatabiopszia eredményének értelmezésében - A teszt elvégzésének fontos indikációja az, ha a páciensnek emelkedett PSA-szintje van, de a biopszia nem talált rákot. A PCA3 teszt segíthet a prosztatarák felismerésében esetlegesen téves mintavételből fakadó negatív biopsziaeredmény esetén is. Amennyiben a negatív biopszia ellenére magas a PCA3-szint, az indkolhatja a biopszia megismétlését.

Prosztatarák monitorozására - Akkor is javasolhatják, ha igazolt prosztatarák esetén a daganat lassú fejlődése miatt az ún. éber várakozás a legjobb kezelési stratégia, de az orvos a teszt segítségével szeretné nyomon követni a betegséget.

Hogyan történik a vizsgálat?

A PCA3 teszt eredményei pontosabbak, ha a vizeletmina leadását rektális digitális vizsgálat előzi meg, ezért otthoni vizeletminta nem alkalmas a laborvizsgálatra. A vizsgálat során az orvos egy gumikesztyűben a végbélen keresztül finoman megnyomja a prosztatamirigyet, ez segít a PCA3-nak a húgycsőbe történő bejuttatásában. Ezt követően vizeletmintát kell adni, majd a mintát egy laboratóriumba küldik vizsgálatra.

Szűrési vagy kivizsgálási céllal végzett teszt esetén, ha a vizsgálati eredmények magas pontszámot mutatnak, az orvos valószínűleg prosztatabiopsziát javasol majd. Alacsony pontszám esetén a biopszia várhatóan negatív lenne, így nem szükséges a mintavétel elvégzése. A konkrét lépések megítélése azonban orvosi kompetencia, amely számos tényező (panaszok, más vizsgálatok eredménye, rizikótényezők, életkor) mérlegelésén alapszik.

A PCA3 vizsgálat érzékenysége a szakirodalmi adatok szerint 65-80 százalékos, specifikussága 75-90 százalékos.

WEBBeteg - What Is a PCA3 Test? (Healthline); MTI

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. A tünetek alapján ezért nehezen ismerhető fel a prosztatarák, az időben történő diagnózis hatékonyabb eszköze a szűrővizsgálaton való részvétel.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.