Prosztatabiopszia

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

Hogyan végzik a vizsgálatot?

A prosztatabiopszia jelentősége a prosztatarák korai felismerésében van. Prosztatabiopsziára van szükség, ha emelkedett a PSA-szint, ha a prosztata tapintásos vizsgálata során eltérést talál az orvos, illetve ha ultrahangvizsgálat során merül fel rosszindulatú betegség lehetősége.

Hogyan végzik a vizsgálatot?

A prosztatabiopsziát leggyakrabban a végbélen keresztül végzik ultrahang vezérlésével. A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, a beavatkozás előtt a véralvadásgátló gyógyszer felfüggesztése szükséges, erről a kezelőorvosa tájékoztatni fogja.

A beavatkozás szövődménye lehet gyulladás, mely antibiotikum adásával kezelhető, illetve vérzéses szövődmény fordulhat elő, esetleg az érzéstelenítő szerre a szervezet allergiás reakciója.

A direkt biopszia során a tapintással vagy ultrahanggal „gyanús” területekről történik a mintavétel. Random biopszia során a prosztata mindkét lebenyéből 3-3 mintavétel történik.

Tovább A pénisz daganata

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.