A rectalis digitalis vizsgálat jelentősége a PSA-teszt mellett

Szerző: Dr. Gáti Zsolt, urológus

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva (kiújulás) monitorozására használták, majd az 1990-es években az FDA jóváhagyta és elfogadta, hogy a vizsgálat alkalmas a primer prosztatarák megjóslására is.

Napjainkban, hála a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozó kampányoknak, egyre ismertebb a páciensek körében a PSA-vizsgálat. Gyógyszertárakban vény nélkül megvásárolhatók otthon is – orvosi segítség nélkül – elvégezhető tesztek. Fontos kihangsúlyozni, hogy sem a laboratóriumi körülmények között, sem az otthon elvégzett PSA-teszt negativitása nem jelent 100%-os tumormentességet. Az urológiai szakorvosi szűrővizsgálatok éves rendszeressége nem váltható ki egy egyszeri PSA-teszttel.

PSA-teszt

A rectalis digitalis vizsgálat (rektális digitális vizsgálat (RDV)) során a prosztata tapintási lelete sok esetben szolgál olyan információkkal, amiket összevetve a PSA-vizsgálattal indikálható a prosztatbiopszia elvégzése akkor is, ha negatív a PSA-vizsgálat eredménye.

Esetismertetés

65 éves férfi beteg, aki 1-2 évente elvégezte a PSA-tesztet, de fizikális vizsgálaton nem volt hajlandó részt venni. Családi anamnézisében ismert volt édesapja, kit prosztatarákkal diagnosztizáltak a folyamat késői periódusában, így már csak palliatív ellátásban tudott részesülni. PSA-eredményei nem közelítették meg a határértéket egyik alkalommal sem.

A beteg hasi panaszok és székrekedés miatt jelentkezett a Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO), ahol megtörtént az RDV és pozitív prosztatarák tapintási lelet miatt későbbiekben urológiai szakorvosi vizsgálatra irányították. A szerencsére banális hasi és székletpanaszok megoldása után a páciens jelentkezett urológiai vizsgálaton, ahol megerősítették az RDV eredményét és prosztatabiopsziát indikáltak.

Prosztatabiopszia

A páciens ezek után sem egyezett bele a biopszia elvégzésébe tekintettel a szerinte megfelelő PSA-eredményekre. MR-vizsgálaton vett részt, ahol szintén megerősítették a gyanút, hogy a prosztatában térfoglaló folyamat valószínűsíthető. Mindezek után megtörtént a prosztatabiopszia. Ultrahang célzással 10 mintát vettek a prosztatából és igazolódott a prosztatarák. A beteg PSA-értéke soha nem haladta meg az 1,02 ng/ml szintet, mégis Gleason 4+3-as (ISUP grade 3) prosztata adenocarcinoma igazolódott 10-ből 4 mintában.

Szerencsére a további képalkotó vizsgálatok során ki lehetett zárni a metastasisokat (áttétek), így a beteg átesett intézményünkben a laparoscopos prostatectomián (laparoszkópos prosztataeltávolítás). A végső szövettani feldolgozás során megerősítést nyert a Gleason 4+3-as kórszövettani diagnózis, valamint megállapításra került, hogy margin negatív lett a beküldött minta. Kétoldali kismedencei lymphadenectomiát (nyirokcsomó-eltávolítás) is végeztünk, melyek szövettani feldolgozása szerencsére negatív lett.

Laparoscopos prostatectomia

Jelenleg 5 évvel a beavatkozás után a beteg PSA-értéke 0.00 ng/ml, teljesen panasz- és recidívamentes.

Összegzés

A PSA-vizsgálat eredményessége és hasznossága megkérdőjelezhetetlen az urológiai szűrővizsgálatokban, a prosztatarák kezelésében és a diagnózis felállításában, de nem szabad csak erre a laborértékre fókuszálni. Mindenképp javasolt 45 éves kor felett az urológiai szűrővizsgálat megkezdése. Amennyiben a beteg családi anamnézise is terhelt, a vizsgálatok megkezdése még fiatalabb korban is indokolt lehet.

A rectalis digitalis vizsgálat tehát abszolút indokolt negatív PSA-eredmény esetében is. A PSA-teszt nem váltja ki a fizikális vizsgálatot semmilyen körülmények között sem. Természetesen az esetek többségében elevált (emelkedett) PSA-érték miatt történik a prosztatabiopszia, és kiválóan használható is ez a vizsgálat a prosztatarák gyanújának felállítására, a szűrővizsgálatba azonban beletartozik a fizikális vizsgálat is, mely fájdalmatlan és abszolút biztonságos.

Olvasson tovább!

(Dr. Gáti Zsolt, urológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

A krónikus prosztatagyulladás...

Nem a bonyolult műtéti technikák vagy a költséges és ritka gyógyszerek lépnek fel fő problémaként, hanem sokszor maga az enyhe és bizonytalan...

A prosztatarák tünetei

A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától....

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Prosztatabiopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség...

Tévhitek a prosztatáról

Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz...

Bajusznövesztő hónap:...

November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a...

Ismerje meg ön is a prosztatáját! A...

Népbetegség a prosztatarák, évente közel négyezer új esetet regisztrálnak. Kezdetben tünetmentes betegség, amelyre általában vizelési panaszoknál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.