• A prosztatarák stádiumai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

    A prosztatarák lokálisan, a prosztatában fejlődik ki, amely gyakran éveken keresztül tartó folyamatot jelent. A prosztatarák a prosztatán kívüli területekre is átterjedhet későbbi stádiumokban. Ennek három módja van:

    • átterjed a szomszédos szövetekre
    • a nyirokrendszeren át terjed (nyirokerek, nyirokcsomók)
    • a vérrel terjed át a távolabbi szövetekre

    A prosztatarák szakaszai segítségével pontosan megállapítható a rák kiterjedése.

    Tudjon meg többet Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

    Hirdetés

    Vizsgálatok a prosztatarák stádiumának megállapítására

    A prosztatarák diagnózisa után különböző vizsgálatokra kerül sor a rák kiterjedésének meghatározására. Ennek minél pontosabb megállapítása elengedhetetlen a helyes terápia megválasztása szempontjából. Nem mindenkinek van szüksége az összes tesztre. A továbbiakban elvégzett vizsgálatok a biopszia (szövettani mintavétel) eredményétől függenek.

    Az alábbi vizsgálatok segítenek megállapítani, hogy a betegség melyik stádiumban van:

    • rektális digitális vizsgálat: végbélen át történő prosztata tapintás
    • prosztata-specifikus antigén teszt: vérvizsgálat
    • transzrektális ultrahang: az ultrahangos készülék vizsgálófejét a végbélbe vezetve nézik a prosztatát
    • endoszkópos vizsgálat
    • csontrendszer röntgenvizsgálata az esetleges áttétek kimutatására/kizárására
    • MRI
    • CT
    • biopszia a nyirokcsomók állapotának vizsgálatára

    A prosztatarák stádiumai

    A prosztatarák stádiumainak megállapítására egy úgynevezett TNM rendszert használnak, mely a tumor növekedését és kiterjedését határozza meg:

    • T - tumor méretét, kiterjedését és elhelyezkedését adja meg T0-tól T4-ig. A T1 csak diagnosztikai módszerekkel kimutatható tumort jelez, míg a T4 méretű tumor már átterjedt a szomszédos szervekre is.
    • N – nyirokcsomó áttét meglétét és annak méretét jelzi N0-tól N3-ig.
    • M – metasztázist (áttétet) jelez a távoli szerveken pl. csontokban, májban vagy tüdőben

    I. stádium

    Az egyes stádiumban a prosztatarák csak a prosztatában van meg, mérete mikroszkopikus, rektális digitális vizsgálattal nem érezhető.

    II. stádium

    A II. stádiumban a rák mérete növekszik, de még nem terjed a prosztatán túlra.

    III. stádium

    A III. stádiumban a rák a prosztatán kívülre is átterjedt, de csak kismértékben. Érintheti az olyan környező szöveteket, mint az ondóhólyag.

    IV. stádium

    A IV. stádiumban a rák a prosztatán kívül egyéb szövetekben is megtalálható, gyakran átterjed a nyirokcsomókba, érintheti a csontokat, májat vagy tüdőt is.

    A prosztatarák stádiumának pontos meghatározása nagyon fontos az optimális kezelés kiválasztása, valamint a prognózis szempontjából.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Módosítva: 2018.03.25 18:15, Megjelenés: 2018.03.25 18:15
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Prosztatabiopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

    A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    Mi a prosztatarák?

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.

    Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

    A prosztatadaganat rizikófaktorainak többségét (mint az életkor, öröklődő hajlam) sajnos nem tudjuk befolyásolni. A kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő életmóddal a betegségre hajlamos férfiak is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.