Mi látszik a prosztataultrahangon?

szerző: Dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, ultrahang-specialista - Oxygen Medical
megjelent:

Mivel 50 év felett a férfiak fele prosztatamegnagyobbodást tapasztal, különösen fontos lenne ezen a téren is a rendszeres szűrés. A prosztataszűrés életet menthet, hiszen az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.

A szűrés lehetőségeiről dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, ultrahang-specialista beszélt.

A korral mindenképpen nő

A prosztata vagy dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében változó mértékben beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet. Ez a jelenség okozza később a jellegzetes vizelési panaszokat.

Az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetes, bár ez optimális esetben nem okoz gondot. Azonban ha a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, ez fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet.

prosztatamegnagyobbodásJóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt akadályozottá válhat a vizeletelfolyás

Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Ez végül is a vizelet pangásához vezet, sőt, később vesefunkció csökkenést is okozhat, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet.

A prosztatamegnagyobbodás műtéti kezelése

Ha a prosztatamegnagyobbodás súlyos panaszokkal jár, szövődmények kialakulásához vezethet, és a gyógyszeres kezelés nem eredményez javulást, műtéti megoldás szükséges.

Műtéti kezelésre akkor van szükség, ha a teljes vizeletelakadás többször ismétlődik. Ilyenkor a felső húgyutakban másodlagos elváltozások alakulnak ki (a húgyvezetékek és a vesemedencék tágulata), veseelégtelenség lép föl, a vizeletpangás miatt hólyagkövek és húgyúi fertőzések ismétlődnek. A prosztatamegnagyobbodás műtéti kezelése

Hogyan vizsgálható?

Probléma esetén az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat.

Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálata is.

Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos még az ultrahangvizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak méretét, szerkezetét, illetve környezetét is láthatjuk – ismerteti dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, ultrahang-specialista.

A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedezünk fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztataszűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás
  • szakaszossá váló vizelés
  • utócsepegés
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

(Oxygen Medical - Dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, ultrahang-specialista)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.