Ezt kell tudni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról

Szponzorált tartalom
megjelent:

A BPH, azaz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak leggyakoribb, jóindulatú daganatos megbetegedése. Előfordulása az életkor előrehaladásával nő, és nagymértékben befolyásolja a férfiak egészségi állapotát és életminőségét. Életmódváltással és gyógynövényekkel azonban sokat tehetünk az életminőség romlásának megelőzéséért. (x)

A BPH kialakulásának okai között szerepelnek azok az anyagcserét érintő és hormonális változások, amelyek az öregedéssel együtt járnak. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra visszavezethető panaszok az 50 éves férfiak negyedénél, míg a 75 éveseknek már a felénél jelentkeznek.

Milyen tünetei vannak a prosztatamegnagyobbodásnak?

A BPH tünetei közé tartoznak azok a panaszok, amelyeket közvetlenül a húgycső elzáródása okoz, azaz a vizelési nehézség és a gyenge vagy akadozó vizeletsugár. Emellett jellemző még a hirtelen jelentkező, erőteljes, sürgető vizelési inger, az elcseppenő vizelet és az inkontinencia. Pontos diagnózist természetesen csak a szakorvos adhat, aki ezt a fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat és szükség esetén prosztataspecifikus antigénteszt eredménye alapján teszi meg.

A kezelés függ a betegség stádiumától

A BPH-nak több fázisa van, és a kezelést is ennek alapján választja meg a szakorvos. A betegség stádiumától függően ez tartalmazhat életmódbeli változtatásokra, gyógynövényi terápiákra vonatkozó javaslatot, vagy szükség lehet gyógyszeres kezelésre, de akár műtéti beavatkozásra is. Utóbbi a végső, előrehaladott stádiumú prosztatamegnagyobbodás okozta tünetek esetén kerül szóba. Érdemes minél korábban felismerni a betegséget és lassítani annak előrehaladását, valamint enyhíteni vagy kezelni a tüneteket.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás korai tünetei esetén alkalmazható gyógynövények

A korai stádiumban ajánlatos hangsúlyt fektetni az életmódváltásra. Az alkohol, a koffein és az édesítőszerek súlyosbíthatják a tüneteket, ezért javasolt elkerülni azok fogyasztását. A rendszeres testmozgás napi szinten ajánlott, a gyógynövénykivonat-tartalmú készítmények használata pedig enyhítheti a tüneteket. A prosztatabántalmaknál alkalmazható gyógynövények közé tartozik például a fűrész- és szabalpálma, illetve a tökmagolaj. Az utóbbiban található fitoszterolok csökkenthetik az elzáródásos tüneteket, és javíthatják a vizelet áramlását.

Proxelan végbélkúp: hat gyógynövényi összetevővel és hialuronsavval

Proxelan végbélkúpA prosztatabántalmakra szájon át szedhető, a fűrészpálma kivonatát tartalmazó készítmények választékát egészíti ki a Proxelan végbélkúp. A Proxelan egy helyi hatású gyógyászati segédeszköz, amely a jóindulatú prosztatamegnagyobbodáshoz társuló pangásos állapotokban alkalmazható. A Proxelan végbélkúp tökmagolajat, négy gyógynövényi összetevőt és hialuronsavat tartalmaz, és klinikailag bizonyítottan enyhíti a vizelési panaszokat. Előnye, hogy a prosztata közvetlen közelébe kerülve ott enyhíti a tüneteket, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető, és akár tartósan is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.