BPH és szexuális problémák

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit megjelent:

Amennyiben Önnek is jóindulatú prosztata megnagyobbodása van (BPH), akkor lehetséges, hogy már tapasztalt valamiféle szexuális problémát. Aggodalomra azonban nincs ok, mert számos kezelési módszer segíthet.

Kutatások bizonyítják a kapcsolatot az erekciós zavar és a BPH között. A jóindulatú prosztata megnagyobbodástól (hiperplázia) szenvedő férfiak gyakran erekciós zavart is tapasztalnak, illetve az erekciós zavarok oka sokszor a BPH.

Mi a kapcsolat a BPH és szexuális zavarok között?

A prosztata körülöleli a húgycsövet, megnagyobbodása esetén pedig nyomást gyakorol arra, ezért az első tünetek a vizeléssel kapcsolatosak:

  • gyakori vizelési inger
  • probléma a vizelés megkezdésével és befejezésével
  • gyenge, akadozó vizeletsugár

A tünetek gyakran éjjel is jelentkeznek, és minél súlyosabbak a BPH tünetei, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szexuális problémák is jelentkeznek. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • csökkent nemi vágy
  • erekció fenntartásának zavara
  • kevésbé kielégítő aktus

Szakértők szerint a szexuális zavar hátterében nem csak az életkor és a genetika áll, hanem a tünetek okozta kialvatlanság, és a megnagyobbodott prosztata miatti szorongás is.

Életmódbeli változások

A megnagyobbodott prosztata és az erekciós zavara kockázati tényezői közül sok ugyanaz, mint a szívbetegségek vagy a cukorbetegség esetén. Tehát egy szívbarát étrenddel és aktív életmóddal sokat tehet azért, hogy megelőzze a szexuális problémákat.

Emellett kerülje a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és helyette minél több, a prosztata egészségét támogató zöldséget (brokkoli, kelkáposzta, karfiol) illesszen az étrendjébe! Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, mint a lazac, pisztráng és makréla fogyasztása pedig gyulladáscsökkentő hatással bír.

Fontos, hogy kommunikáljon a problémájáról partnerével! Bár hajlamos lehet arra, hogy magában tartsa az aggodalmait, de ha megértik az állapotát és közösen dolgoznak rajta, az jó hatással lesz a kapcsolatukat és az egészségére is.

Merevedési zavar gyógyszerek

A BPH és az erekciós zavar egyszerre kezelhető a merevedési zavarra használt gyógyszerekkel. Ezek ugyanis a prosztata megnagyobbodáson is segíthetnek, ha napi rendszerességgel szedi őket.

Azonban jó, ha tudja, hogy a merevedési zavar kezelésére alkalmazott gyógyszerek nem mindenki számára megfelelőek. Sokak számára további BPH kezelés is szükséges, illetve ha a közelmúltban szívinfarktusa, stroke-ja volt vagy kezeletlen magas vérnyomásban szenved, nem szedhet merevedési zavarra való gyógyszert!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.