A gyakori vizelési inger kiváltó okai és kezelése

Dr. Vajda Orsolya
szerző: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sokaknál előforduló, gyakran visszatérő jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják. A legtöbben ilyen panaszok esetén felfázásra (hólyaghurut) gondolnak, és valóban sokszor áll ez a háttérben, azonban egyéb alapbetegségek, szervi elváltozások is okozhatják a tüneteket.

A férfiak, amikor szükségét érzik, egyszerre szabadulnak meg a nagyobb mennyiségű vizelettől, míg a nők gyakrabban és kevesebbet ürítenek. Mindennek az az oka, hogy a férfiak hólyagkapacitása sokkal nagyobb. A nőknek gyorsabban telik meg a hólyaguk, rövidebb a húgycsövük is, ezért sokkal érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre is.

A húgyhólyag és húgycső anatómiája

A húgyhólyag és húgycső anatómiája

A vizelési inger jelentkezése

A vizeletkiválasztás útján létrejövő méregtelenítés bonyolult folyamat, amely több szerv (a vese, a húgyhólyag, a húgycső és bizonyos izomcsoportok) összehangolt munkájának az eredménye. A vizelet a vesében termelődik, majd a hólyag tárolja. Vizelési inger akkor keletkezik, ha a húgyhólyag megtelik vizelettel. Ez egészen addig kontrollálható, amíg a hólyag nem telítődik túl. Ha ez bekövetkezik, a vizelet akarattól függetlenül megindul.

Amennyiben a hólyag eléri a maximális telítettségi kapacitását, idegi közvetítéssel tájékoztatja az agyat, ahonnan válaszként a vizelési ingerület visszajut a húgyhólyagba. A vizelet távozásához a hólyag izomzatának összehúzódása, a külső és belső zárógyűrű elernyedése szükséges.

Gyakori kérdések a vizelési ingerrel kapcsolatban

 • Rendszerint olyankor jön rám vizelési inger, amikor nincs a közelemben mellékhelyiség (pl. utazás során, tanórákon). Ilyenkor érzem, hogy rám tör a szorongás. Pszichés okai lehetnek? Szorongás és vizelési inger
 • Gyermekem este 15-20-szor kikéredzkedik. Még vissza sem bújik az ágyba, már szól, hogy megint kell. Fogdossa magát, és panaszkodik, hogy zavarja. Mi lehet a háttérben? Vizelési gond gyermekkorban

Gyakori vizelési ingert kiváltó okok

A mellékhelyiség gyakori látogatásának általában az alsó húgyutakat érintő fertőzés az oka.

Fizikai problémák

Vannak olyan betegségek (a cukorbetegség, a diabetes insidipus, a veseműködés elégtelensége, illetve a szívelégtelenség), amelyeket kísérhet az átlagtól eltérő mértékű vizeletürítés. Előfordulhat az is, hogy maga a betegség önmagában nem hat a vizeletürítési szokásokra, de a kezelés során alkalmazott gyógyszer vízhajtó hatással rendelkezik, ami viszont fokozza a vese működését.

Nők esetén a leggyakoribb probléma valamilyen fertőzéses eredetű kórkép megjelenése (pl. húlyaghurut vagy a szexuális együttlét okozta fertőzés). Ekkor jellemző a kis mennyiségű, fájdalmas vizeletürítés. A hólyaghurut rendszerint bőséges folyadékfogyasztás mellett néhány napon belül rendeződik, azonban láz, hidegrázás esetén feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni. Természetesen a férfiaknál is előfordulhat hólyaghurut, csak sokkal ritkábban. Különösen jellemző nőknél a gyakori vizeletürítés a menstruációt megelőző időszakban, a hormonális változások hatására, illetve terhesség során, amikor a növekvő méh folyamatos nyomást gyakorol a hólyagra. Ez teljesen természetes folyamat és semmilyen kezelést nem igényel, általában magától megoldódik.

Férfiak esetében a hólyaghurut és a fertőző nemi betegségek után a leggyakoribb ok a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, amely átlagosan ötven éves kor fölött jelentkezik. Jellemző erre a betegségre, hogy éjszaka jelentkező, általában akadozó, kis mennyiségű vizeletürítéssel jár, és gyakran olyan érzést okoz mintha még maradt volna a húgyhólyagban vizelet. Javasolt urológus szakorvost felkeresni a panaszokkal, aki ki tudja zárni a hasonló tüneteket okozó rosszindulatú prosztatarákot.

Mindkét nem esetén egyaránt okozhat ilyen tünetet a húgyhólyagdaganat is, illetve időskorban a hólyagrenyheség, bár ilyenkor inkább a vizelettartás nehézsége a domináló tünet. A páciens a húgyhólyag működési rendellenessége miatt gyakrabban érezhet vizelési ingert. Ha csökken a hólyag aktivitása, akkor nem képes a teljes kiürítésre, ha viszont túlságosan megnő, váratlan és gyors összehúzódások tapasztalhatóak. A betegség miatt vagy teljesen elmarad a vizelési inger, vagy annyira hirtelen jelentkezik, hogy az illető már nem tud eljutni a kijelölt helyiségbe, hogy könnyítsen magán.

Bármilyen szervi elváltozás és betegség esetén – például a húgycső fala izgalomba kerül, vagy a hólyag nem üríthető ki teljesen – vizelési zavar léphet fel, amely mennyiségi és minőségi változásokat hozhat, mint az inkontinencia vagy a vizelési képtelenség.

Részletesen Húgyúti fertőzések | Vizelettartási problémák

Lelki problémák

Aktív testmozgás után vagy nyári kánikulában természetesen mindenki többet iszik. A fokozott folyadékfogyasztás (és az ezzel járó sűrűbb vizeletürítés) pszichés betegségként is diagnosztizálható. Ez az úgynevezett pszichogén polidipszia, amikor a páciens lelki tényezők miatt túl sokat iszik.

A lelki okok közül kiemelhető a szorongás okozta gyakori vizelési inger, illetve serdülőkorban gyakran tudat alatt így akarják magukra felhívni a figyelmet a tinédzserek. Ha ilyen okokra gyanakszunk, érdemes szakemberhez, pszichiáter szakorvoshoz fordulni.

Mivel a gyakori vizelési inger számos fizikai vagy lelki probléma tünete lehet, ezért mindenképp ajánlott orvosi segítséget igényelni a panaszok megszüntetése érdekében.

Hiperaktív hólyag szindróma is okozhatja

A hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő betegek esetén a húgyhólyag nyálkahártyájának fokozott ingerelhetősége vagy a hólyag izmainak görcse okoz sürgető, hirtelen jelentkező vizelési ingert. A tünetegyüttes okai egyelőre ismeretlenek. A betegség tünetei:

 • Erős, hirtelen jelentkező vizelési inger.
 • A vizelési inger jelentkezése után rögtön tapasztalható akaratlan vizeletcsepegés.
 • Napi több mint 8 alkalommal történik vizeletürítés.
 • Éjszakánként 2-3 alkalommal történik vizeletürítés.

Az emberek többsége kellemetlennek érzi, hogy ilyen kényes témáról beszélgessen az orvossal, pedig fontos felkeresni a fenti tünetek jelentkezésekor a szakembert. A hiperaktív hólyag akár egy háttérben meghúzódó betegség jele is lehet.

TIPP Hiperaktív hólyag: Hogyan beszéljen a problémáról partnerével?

Kezelési lehetőségek és jó tanácsok

A hólyag edzése: a vizelési inger jelentkezésekor ne szaladjon rögtön a WC-re, hanem próbálja meg egy kicsit tartani. Ezt az időtartamot fokozatosan növelve csökkenthetőek a hiperaktív hólyag által okozott kellemetlenségek.

Időpont megválasztása: minden nap ugyanabban az időben próbáljon meg vizeletet üríteni, függetlenül attól, hogy érez-e ingert vagy sem. A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése szintén sokat segíthet.

Ideális testsúly elérése: fontos odafigyelni a testsúlyra. A túlsúlyos embereknél gyakoribbak a vizelési problémák.

Műtéti beavatkozás: súlyos esetekben a botulinum kezelés vagy a műtét jöhet szóba. Ez utóbbinál a cél a hólyag tárolóképességének növelése, illetve az arra nehezedő nyomás csökkentése.

Kerülendő ételek és italok gyakori vizelési inger esetén

 • Túl sok folyadék – Egészségünk érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, ám ezt sem szabad túlzásba vinni. Napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, és annak nagy részét a nap folyamán érdemes elfogyasztani, hogy az éjszakai alvást ne kelljen vizeletürítéssel megzavarni.
 • Túl kevés folyadék – Elsőre jó taktikának hangzik a folyadékbevitel csökkentése, ám ez visszaüthet, mivel számos probléma adódhat a nem megfelelő folyadékbevitel miatt.
 • Alkohol – Mindegy, hogy az sör, bor, likőr vagy koktél. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, mégpedig úgy, hogy növeli a vizeletürítések számát. Az alkohol az agy azon részeit is befolyásolja, melyek a hólyagürítésre vonatkozó parancsot szállítják.
 • Koffein – A koffein vízhajtó hatású, gyakori vizelési ingert vált ki. Nem csak a kávé- és teafogyasztást kell csökkenteni, hanem a csokival is óvatosnak kell lenni!
 • Savas ételek és italok – A citrusfélék, a kávé, tea és paradicsom mind olyan ételek, melyek ingerlik a hólyagot.
 • Szénsavas üdítők – A szénsavas üdítőitalok szintén gyakori vizelési ingert váltanak ki. Amennyiben pezsgőt vagy habzó bort kíván, ne feledje, hogy a szén-dioxid mellett azok alkoholtartalma is növeli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit.
 • Csípős ételek – Chili, wasabi, salsa szósz. Ezek nem csak az ízlelőbimbókat készítik ki, vagy a szemet irritálják, hanem a húgyhólyagot is.
 • Édesítőszerek – A cukor, a méz és a mesterséges édesítők is kiválthatnak gyakori vizelési ingert.
 • Egyes gyógyszerek – Egyes antidepresszánsok, izomlazítók és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek szintén növelhetik a vizelet ürítések számát.

Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás: WEBBeteg.hu
Orvos szakértőink: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.