• A gyakori vizelési inger kiváltó okai és kezelése

    Dr. Vajda Orsolya
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Sokaknál előforduló, gyakran visszatérő jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják. A legtöbben ilyen panaszok esetén egyszerű felfázásra (hólyaghurut) gondolnak, azonban egyéb alapbetegségek, szervi elváltozások is okozhatják a tüneteket.

    A férfiak, amikor szükségét érzik, egyszerre szabadulnak meg a nagyobb mennyiségű vizelettől, míg a nők gyakrabban és kevesebbet ürítenek. Mindennek az az oka, hogy a férfiak hólyagkapacitása sokkal nagyobb. A nőknek gyorsabban telik meg a hólyaguk, rövidebb a húgycsövük is, ezért sokkal érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre is.

    Hirdetés

    A húgyhólyag szerkezete
    A húgyhólyag és húgycső anatómiája
    (Nagyobb képért kattintson az ábrára!)

    A vizelési inger jelentkezése

    A vizeletkiválasztás útján létrejövő méregtelenítés bonyolult folyamat, amely több szerv (a vese, a húgyhólyag, a húgycső és bizonyos izomcsoportok) összehangolt munkájának az eredménye. A vizelet a vesében termelődik, majd a hólyag tárolja. Vizelési inger akkor keletkezik, ha a húgyhólyag megtelik vizelettel. Ez egészen addig kontrollálható, amíg a hólyag nem telítődik túl. Ha ez bekövetkezik, a vizelet akarattól függetlenül megindul.

    Amennyiben a hólyag eléri a maximális telítettségi kapacitását, idegi közvetítéssel tájékoztatja az agyat, ahonnan válaszként a vizelési ingerület visszajut a húgyhólyagba. A vizelet távozásához a hólyag izomzatának összehúzódása, a külső és belső zárógyűrű elernyedése szükséges.

    Gyakori kérdések a vizelési ingerrel kapcsolatban

    Egy bizsergető érzés és a gyakori vizelési inger mindig visszatér. Vírus okozhatja, súlyos lehet, esetleg lappang bennem valami?
    Vírus vagy súlyos betegség?

    Rendszerint olyankor jön rám vizelési inger, amikor nincs a közelemben mellékhelyiség (pl. utazás során, tanórákon). Ilyenkor érzem, hogy rám tör a szorongás. Pszichés okai lehetnek?
    Szorongás és vizelési inger

    Gyermekem este 15-20-szor kikéredzkedik. Még vissza sem bújik az ágyba, már szól, hogy megint kell. Fogdossa magát, és panaszkodik, hogy zavarja. Mi lehet a háttérben?
    Vizelési gond gyermekkorban

    Gyakori vizelési ingert kiváltó okok

    A mellékhelyiség gyakori látogatásának általában az alsó húgyutakat érintő fertőzés az oka.

    Fizikai problémák

    Vannak olyan betegségek (a cukorbetegség, a diabetes insidipus, a veseműködés elégtelensége, illetve a szívelégtelenség), amelyeket kísérhet az átlagtól eltérő mértékű vizeletürítés. Előfordulhat az is, hogy maga a betegség önmagában nem hat a vizeletürítési szokásokra, de a kezelés során alkalmazott gyógyszer vízhajtó hatással rendelkezik, ami viszont fokozza a vese működését.

    Nők esetén a leggyakoribb probléma valamilyen fertőzéses eredetű kórkép megjelenése (pl. húlyaghurut vagy a szexuális együttlét okozta fertőzés). Ekkor jellemző a kis mennyiségű, fájdalmas vizeletürítés. A hólyaghurut rendszerint bőséges folyadékfogyasztás mellett néhány napon belül rendeződik, azonban láz, hidegrázás esetén feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni. Természetesen a férfiaknál is előfordulhat hólyaghurut, csak sokkal ritkábban. Különösen jellemző nőknél a gyakori vizeletürítés a menstruációt megelőző időszakban, a hormonális változások hatására, illetve terhesség során, amikor a növekvő méh folyamatos nyomást gyakorol a hólyagra. Ez teljesen természetes folyamat és semmilyen kezelést nem igényel, általában magától megoldódik.

    Ez is érdekelheti Önt! Húgyúti fertőzésekről részletesen

    Férfiak esetében a hólyaghurut és a fertőző nemi betegségek után a leggyakoribb ok a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, amely átlagosan ötven éves kor fölött jelentkezik. Jellemző erre a betegségre, hogy éjszaka  jelentkező, általában akadozó, kis mennyiségű vizeletürítéssel jár, és gyakran olyan érzést okoz mintha még maradt volna a húgyhólyagban vizelet. Javasolt urológus szakorvost felkeresni a panaszokkal, aki ki tudja zárni a hasonló tüneteket okozó rosszindulatú prosztatarákot.

    Mindkét nem esetén egyaránt okozhat  ilyen tünetet a húgyhólyagdaganat is, illetve időskorban a hólyagrenyheség, bár ilyenkor inkább a vizelettartás nehézsége a domináló tünet. A páciens a húgyhólyag működési rendellenessége miatt gyakrabban érezhet vizelési ingert. Ha csökken a hólyag aktivitása, akkor nem képes a teljes kiürítésre, ha viszont túlságosan megnő, váratlan és gyors összehúzódások tapasztalhatóak. A betegség miatt vagy teljesen elmarad a vizelési inger, vagy annyira hirtelen jelentkezik, hogy az illető már nem tud eljutni a kijelölt helyiségbe, hogy könnyítsen magán.

    Ez is érdekelheti Önt! Vizelettartási problémák

    Bármilyen szervi elváltozás és betegség esetén – például a húgycső fala izgalomba kerül, vagy a hólyag nem üríthető ki teljesen – vizelési zavar léphet fel, amely mennyiségi és minőségi változásokat hozhat, mint az inkontinencia vagy a vizelési képtelenség.

    Lelki problémák

    Aktív testmozgás után vagy nyári kánikulában természetesen mindenki többet iszik. A fokozott folyadékfogyasztás (és az ezzel járó sűrűbb vizeletürítés) pszichés betegségként is diagnosztizálható. Ez az úgynevezett pszichogén polidipszia, amikor a páciens lelki tényezők miatt túl sokat iszik.

    A lelki okok közül kiemelhető a szorongás okozta gyakori vizelési inger, illetve serdülőkorban gyakran tudat alatt így akarják magukra felhívni a figyelmet a tinédzserek. Ha ilyen okokra gyanakszunk, érdemes szakemberhez, pszichiáter szakorvoshoz fordulni.

    Mivel a gyakori vizelési inger számos fizikai vagy lelki probléma tünete lehet, ezért mindenképp ajánlott orvosi segítséget igényelni a panaszok megszüntetése érdekében.

    Hiperaktív hólyag szindróma is okozhatja

    A hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő betegek esetén a húgyhólyag nyálkahártyájának fokozott ingerelhetősége vagy a hólyag izmainak görcse okoz sürgető, hirtelen jelentkező vizelési ingert. A tünetegyüttes okai egyelőre ismeretlenek. A betegség tünetei:

    • Erős, hirtelen jelentkező vizelési inger.
    • A vizelési inger jelentkezése után rögtön tapasztalható akaratlan vizeletcsepegés.
    • Napi több mint 8 alkalommal történik vizeletürítés.
    • Éjszakánként 2-3 alkalommal történik vizeletürítés.

    Az emberek többsége kellemetlennek érzi, hogy ilyen kényes témáról beszélgessen az orvossal, pedig fontos felkeresni a fenti tünetek jelentkezésekor a szakembert. A hiperaktív hólyag akár egy háttérben meghúzódó betegség jele is lehet.

    TIPP Hogyan beszéljen a problémáról partnerével?

    Kezelési lehetőségek és jó tanácsok

    A hólyag edzése: a vizelési inger jelentkezésekor ne szaladjon rögtön a WC-re, hanem próbálja meg egy kicsit tartani. Ezt az időtartamot fokozatosan növelve csökkenthetőek a hiperaktív hólyag által okozott kellemetlenségek.

    Időpont megválasztása: minden nap ugyanabban az időben próbáljon meg vizeletet üríteni, függetlenül attól, hogy érez-e ingert vagy sem. A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése szintén sokat segíthet.

    Ideális testsúly elérése: fontos odafigyelni a testsúlyra. A túlsúlyos embereknél gyakoribbak a vizelési problémák.

    Műtéti beavatkozás: súlyos esetekben a botulinum kezelés vagy a műtét jöhet szóba. Ez utóbbinál a cél a hólyag tárolóképességének növelése, illetve az arra nehezedő nyomás csökkentése.

    Kerülendő ételek és italok gyakori vizelési inger esetén

    • Túl sok folyadék – Egészségünk érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, ám ezt sem szabad túlzásba vinni. Napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, és annak nagy részét a nap folyamán érdemes elfogyasztani, hogy az éjszakai alvást ne kelljen vizeletürítéssel megzavarni.
    • Túl kevés folyadék – Elsőre jó taktikának hangzik a folyadékbevitel csökkentése, ám ez visszaüthet, mivel számos probléma adódhat a nem megfelelő folyadékbevitel miatt. A kiszáradás veszélyei
    • Alkohol – Mindegy, hogy az sör, bor, likőr vagy koktél. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, mégpedig úgy, hogy növeli a vizeletürítések számát. Az alkohol az agy azon részeit is befolyásolja, melyek a hólyagürítésre vonatkozó parancsot szállítják.
    • Koffein – A koffein vízhajtó hatású, gyakori vizelési ingert vált ki. Nem csak a kávé- és teafogyasztást kell csökkenteni, hanem a csokival is óvatosnak kell lenni!
    • Savas ételek és italok – A citrusfélék, a kávé, tea és paradicsom mind olyan ételek, melyek ingerlik a hólyagot.
    • Szénsavas üdítők – A szénsavas üdítőitalok szintén gyakori vizelési ingert váltanak ki. Amennyiben pezsgőt vagy habzó bort kíván, ne feledje, hogy a szén-dioxid mellett azok alkoholtartalma is növeli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit.
    • Csípős ételek – Chili, wasabi, salsa szósz. Ezek nem csak az ízlelőbimbókat készítik ki, vagy a szemet irritálják, hanem a húgyhólyagot is.
    • Édesítőszerek – A cukor, a méz és a mesterséges édesítők is kiválthatnak gyakori vizelési ingert.
    • Egyes gyógyszerek – Egyes antidepresszánsok, izomlazítók és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek szintén növelhetik a vizelet ürítések számát.

    Forrás:  WEBBeteg.hu
    Orvos szakértőink: Dr. Vajda Orsolya, háziorvosDr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.06.11 17:05, Megjelenés: 2017.08.30 14:55
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Tünetmentes bacteruria - Esettanulmány

    Az urológiai rendeléseken rendszeresen jelentkeznek olyan női páciensek, akiknél baktériumot találtak vizeletvizsgálat során. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy valóban fertőzésről van-e szó, ami antibiotikumkezelést igényel?

    Nyitott húgyhólyag és az aktív sport

    A nyitott hólyag (extrophia vesicae urinariae) egy fejlődési rendellenesség, amely a fiú és leány magzatokban egyaránt előfordul. 50 000 szülésre jut 1 eset, fiúknál 3-szor gyakoribb.

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások