• Parkinson-kór cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2019-12-03 18:35
    Parkinson-kór
    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
    2020-07-11 07:03
    A kutatókat élénken foglalkoztatja, hogyan használhatnák fel az őssejteket a Parkinson-betegség gyógyítására.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-06-17 05:06
    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.
    Panaszok
    Sleepcenter - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus főorvos
    2020-06-10 03:06
    Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek közt - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-05-18 22:03
    A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-05-16 03:06
    A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg
    2020-05-06 20:36
    200 évvel ezelőtt, a Parkinson-kór felfedezésekor még reszkető bénulásként emlegették a betegséget. Mára világszerte közel 6,5 millió Parkinson-betegről tudnak. Ön tudja, milyen tünetek jelezhetik a betegséget? Vajon hogyan kezelhető? Töltse ki tudástesztünket!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-02-28 20:36
    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - Szakértőnk: Dr. Lesznyák Judit
    2020-02-24 05:21
    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg összeállítás, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2020-01-23 18:35
    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.
    Élet betegséggel
    MTI
    2020-01-23 11:06
    Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!