Ultrahangos kezelés a Parkinson-kóros és esszenciális remegés csökkentésére

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Új megoldással, ultrahangos kezeléssel csökkentik a remegést a Parkinson-kórban és az esszenciális remegésben szenvedőknél. Ez az eljárás kiküszöböli a műtéttel kapcsolatos kockázatokat, és rövidebb kórházi tartózkodást tesz szükségessé.

A hagyományos módszer szerint műtéti úton egy kis elektródát csatlakoztattak az agyba, amely a szívritmus-szabályozóhoz hasonlóan a mellkasba ültetett impulzusgenerátorhoz kapcsolódott. Ezt válthatja ki az ultrahangos kezelés.

Ezt a módszert egyelőre még csak 16 kórházban tesztelték az Egyesült Államokban és 34 kórházban a világ más tájain. Az eljárás koncentrált ultrahang-energianyalábok kibocsájtásán alapszik, amelyeket mágneses rezonanciával vezérelnek (MRgFUS). Az eljárás során az agy jobb oldali kezelése csökkenti a test bal oldalán lévő tüneteket, és fordítva. Ez sokat segít a remegés csökkentésében – összegezte tapasztalatait Casey H. Halpern, a kaliforniai Stanford Health Care idegsebésze.

Az ultrahangos eljárással kiváltható a műtét, és így elkerülhetőek a műttéttel járó kockázatok, úgymint az esetleges fertőzés, a vérzés és a stroke megnövekedett kockázata.

Az ultrahangkezelés esetében a kórházi tartózkodás időtartama sokkal rövidebb. A kezelés „még a sérülékenyebb betegek számára is meglehetősen jól tolerálható eljárás” – mondta Federico Bruno, a tanulmány vezető szerzője és az olasz L'Aquila Egyetem biotechnológiai és alkalmazott klinikai tudományok osztályának radiológusa.

Bruno csapata 39 embert vizsgált meg, akiknek az átlagéletkora 64 év volt. A vizsgálat összes résztvevőjének legalább 10 éve már olyan remegése volt, amely nem reagált a korábbi kezelésre. A résztvevők közül 18-nak esszenciális remegési rendellenessége, míg 21-nek Parkinson-kórja volt. Az ultrahangos kezelést követően a 39 résztvevő közül 37-en tapasztalták remegésük jelentős és azonnali csökkenését.

"Ez egy egyszeri kezelés, amelyet általában ambulánsan végeznek" – mondta Maurice R. Ferre, az INSIGHTEC elnöke és vezérigazgatója, a tanulmányban használt ultrahangos készülék megalkotója. „Nagyon kevés ünnepi pillanat van egy kórházi környezetben. Ez az egyik ilyen volt.”

Jean-Philippe Langevin, a kaliforniai Santa Monica-ban található Providence Saint John Egészségügyi Központ idegsebésze "elég jelentősnek" nevezte a tanulmányt.

"Ez elsősorban azoknak a betegeknek szól, akiknek felső végtagjaiban remegés van, és akiknek nehézségeik vannak az étkezéssel, az öltözködéssel, és eddig olyan gyógyszereket kaptak, amelyek nem nagyon működtek az esetükben" – mondta Langevin a Healthline-nak. Ráadásul számos olyan beteg van, aki elutasítja a hagyományos műtétet, mert fél a kockázataitól. Számukra is megnyugtató megoldás lehet az ultrahangos kezelés” – tette hozzá.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Ultrasound Procedure Reduces Tremors in Parkinson’s Disease, Essential Tremor Disorder (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.