Parkinson-kór és a melanóma kölcsönhatása

Medipress
megjelent:

A Parkinson-betegeknél mintegy megkettőződik a bőr festéksejtes daganatának, a malignus melanómának a kockázata. Emiatt a szakértők ebben a betegcsoportban évenkénti bőrgyógyászati kontrollvizsgálatot ajánlanak.

A Parkinson-kór egy, az Egyesült Államokban mintegy egymillió embert érintő, központi idegrendszeri, folyamatosan rosszabbodó betegség, mely remegést és mozgási nehezítettséget okoz, kiterjedve a koordinációra és a járásra. A melanóma egy rendkívül agresszív viselkedésű bőrdaganat, az Egyesült Államokban körülbelül 70 ezer esetet diagnosztizálnak évente.

Ismert, hogy Parkinson-kóros betegeknél számos daganattípus kialakulásának kockázata csökkent, azonban Dr. Honglei Chen és az Amerikai Nemzeti Környezet- és Egészségtudományok Intézetének munkatársai szerint melanóma esetén növekszik a rizikó. Az összefüggés ráadásul kétirányú: melanómásoknál magasabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

Sajnos, a jelenség pontos hátterét nem sikerült feltárni, de tény, hogy mindkét betegség kialakulásában mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak. Mindazonáltal igen valószínűnek tűnik, hogy a daganatkockázat nincs kapcsolatban azokkal a gyógyszerekkel, amelyek a Parkinson-betegek kezelésében alkalmaznak. A Neurology június 7-i számában megjelent tanulmány arra is kitér, hogy az UV-sugárzással kapcsolatba hozható daganatok közül csupán a melanóma kockázata volt fokozott Parkinson-kórosok esetén, vagyis a sugárzás is kizárható.

Az elemzés 12 korábbi tanulmányra terjedt ki, melye 1965 és 2010 közötti adatokat tartalmazott melanómát, illetve Parkinson-kórt illetően. A tanulmányok egyenként csak maximum 10 esetet írtak le, amikor a két betegség találkozott, azonban az egészet összegezve mégis egyértelművé vált az összefüggés: férfiaknál a Parkinson-kór kétszeresre, nőknél másfélszeresre fokozza a melanóma kialakulásának kockázatát az egészséges populációhoz képest. Azonban meg kell jegyezni, hogy mindkét betegség viszonylag ritka, emiatt az abszolút kockázat sem túl magas.

Mindenesetre a kezelőorvosnak számolnia kell a lehetőséggel, ezért évente egyszer érdemes elküldeni a Parkinson-betegeket bőrgyógyászati kivizsgálásra.

(Medipress)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.