Az étrend és a Parkinson-kór gyógyszerei

Szerző: WEBBeteg - Rewritetomorrow

A legtöbb gyógyszer bármikor bevehető, és nem kell odafigyelni az étkezésekhez fűződő időbeli viszonyára. Ha azonban Ön levodopát szed, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával az étrendjéről, hiszen az elfogyasztott táplálék befolyásolja a levodopa felszívódását.

A fehérje többnyire húsokban, tejtermékekben, tojásban, halban, dióban és hüvelyesekben található meg, és nagymértékben befolyásolja a levodopa felszívódását. Érdemes a napi fehérje bevitelt az esti órákra korlátozni, így napközben a levodopa hatékonyabban dolgozhat.

Ebben az esetben a napközben elfogyasztott étkezéseket érdemes alacsony fehérjetartalmú ételekből összeállítani, mint a szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, édességek és zsír. A kezelőorvosa tanácsot tud adni arra vonatkozóan, hogy mikor vegye be a gyógyszerét, célszerűen 45 perccel étkezés előtt, leginkább egy kevés szénhidrát, például keksz kíséretében. Az is lehetséges, hogy egy órával étkezés előtt vegye be a gyógyszert éhgyomorra, de ez hányingert okozhat

A savtúltengégátló gyógyszereket és az antiparkinson gyógyszereket ne egyidőben vegye be, mert az előbbiek is befolyásolhatják a felszívódást. Más időben bevéve nyugodtan szedhetők.

A gyógyszereket érdemes néhány korty folyadékkal bevenni, de ne felejtse el, hogy ne tejet igyon, amikor levodopát vesz be, mivel fehérjét tartalmaz.

Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek úgy találhatják, hogy a szénhidrátban gazdag táplálék rontja a diszkinézist. Fontos, hogy ne száműzzék az étrendből a szénhidrátokat, mivel fontosak a testsúly és aktivitás megtartásához, egy ésszerű egyensúly megtartása szükséges.

A Parkinson-kórban szenvedő betegek speciális étrendje

Antioxidáns-forrásaink

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-vitamin, a C-vitamin, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

Ajánlás van néhány ételre, vitaminra vagy speciális diétára, amik előnyösek lehetnek a Parkinson-kórban szenvedő betegek számára, de általánosságban nincs ezeket igazoló tudományos bizonyíték.

A lóbab (fava bab) állítólag javítja a parkinsonos tüneteket, mivel levodopát tartalmaz, de sajnos olyan kis mennyiségben, hogy nem lehet hatékony.

Az a mennyiség, amire szükség lenne a megfelelő mennyiségű levodopa bevitelhez, valószínűleg már mellékhatásokat is okozna, így az nem ajánlott.

A táplálkozással kapcsolatos érdekességek jönnek és mennek, érdemes bármilyen újdonságot megbeszélni a kezelőorvosával vagy dietetikusával

Kitől kérhetek tanácsot az étrenddel és étkezési problémákkal kapcsolatban?

Attól függően, hogy melyik országban él, a kezelőorvosa az alábbi specialistákat ajánlhatja Önnek, hogy tanácsot adjanak az étrendjével vagy a tapasztalt étkezési problémákkal kapcsolatban.

A dietetikus a táplálkozással és étrenddel kapcsolatos bármilyen problémára tud tanácsot adni. Javasolni fogják az egészséges étrend fenntartását és a saját szükségletei és tünetei szerinti személyre szabását, figyelemben véve a gyógyszerszedést is. A logopédus segíthet a nyelési problémák megoldásában, illetve a beszédzavarok megoldásában. Anélkül is megszüntethetik a nyelészavart, hogy az étrendjén változtatni kellene. A foglalkoztató terapeuta olyan módszereket keres, amivel az étel elkészítése egyszerűbbé válhat, többek között a konyhai eszközök lecserélése által.

Egyszerű változtatások is sokat segíthetnek, például:

 • korlátok felszerelése, a mozgás biztonságosabbá tétele céljából
 • az eszközök átrendezése úgy, hogy azok a konyha egyik részében legyenek, csökkentve a főzéshez szükséges mozgást
 • turmixgép, aprítógép vagy mikrohullámú sütő vásárlása rövidítheti a főzés előkészítéséhez szükséges időt.

A foglalkoztató terapeuta speciális eszközök használatával kapcsolatban is tanácsot tud adni, így könnyebbé és kényelmesebbé téve a főzést.

Hogyan segíthetek magamon?

Számos praktikus módszer van arra vonatkozóan, hogy hogyan kövessünk egy egészséges étrendet, de gyakran túl sok erőfeszítést kíván az ételek elkészítése, így lehet, hogy nincs hozzá elég energiája vagy hajlandósága, hogy helyesen táplálkozzon. Íme néhány tipp, ami segíthet a problémán.

Vásárlás és főzés

A gondos tervezés jóval könnyebbé teheti a vásárlást és a főzést. Egy foglalkoztató terapeuta segíthet ötleteket adni ebben a témában. Íme néhány ötlet, ami az Ön segítségére lehet:

 • tartson a kamrában és a hűtőben hosszú lejárati idejű ételeket, ezek jó szolgálatot tehetnek, ha nem tud bevásárolni
 • tervezze meg előre a menüket, és írjon egy listát a hozzávalókról, mielőtt vásárolni megy, vagy kérjen meg valakit, hogy vásároljon be
 • gondolja végig, hogy az étel elkészítése közben meddig tud állni, és ne válasszon olyan ételt, aminek az elkészítése ennél hosszabb ideig tart
 • ha olyan ételt főz, ami lefagyasztható, főzzön kétszer vagy háromszor akkora mennyiséget, így később lesznek gyorsan és könnyen elővehető ételei
 • vegye hasznát a félkész ételeknek, mivel ezek könnyen melegíthetők, így elektromosságot vagy gázt, illetve energiát takaríthat meg. Ne feledje, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek is lehetnek olyan táplálóak, mint a friss.
 • ha nincs mikrohullámú sütője, érdemes vásárolni egyet, mivel az ételek egyszerűen és gyorsan megfőzhetők és melegíthetők ilyen módon
 • a nagyáruházakban olyan bevásárlókocsit keressen, amit korlátozott mozgásképességűeknek terveztek.

Speciális segédeszközök

Léteznek speciális segédeszközök. Kérdezze foglalkoztató terapeutáját arról, hogy az Ön országában mi elérhető, és Önnek mire van szüksége. Íme néhány javaslat, bár lehet, hogy nem mind elérhető ott, ahol él:

 • olyan evőeszközt használjon, aminek nehéz nyele van, vagy olyan kést, ami egy kézzel is használható
 • próbáljon meg két fülű bögrét vagy poharat használni, vagy egy nagy bögrét csak félig töltsön meg, hogy megakadályozza a kilötyögést
 • használjon szigetelt bögrét, hogy a forró italokat melegen tartsa
 • használjon nehéz bögrét, ami segít a remegés csökkentésében
 • használjon szívószálat, és ne töltse túl a poharat
 • használjon kötényt vagy előkét, és könnyen letörölhető asztalterítőt
 • próbálja meg a könyökét az asztalon tartani, hogy evés közben megtámassza a kezét és a karját
 • emelje meg a tányért úgy, hogy egy könyvre vagy dobozra helyezi, így közelebb kerül a szájához
 • helyezzen a tányérja alá egy nedves ruhát vagy csúszásgátló alátétet, így az nem mozdul el evés közben
 • használjon olyan tányért, ami melegen tartja az étet, vagy melegítse meg, hogy gusztusos maradjon. Létezik olyan tányér, aminek magasított pereme van, hogy megelőzze a kilötyögést, és megkönnyíti az étel evőeszközre helyezését
 • keressen olyan speciális eszközöket, amiket a befőttesüvegek és palackok könnyű kinyitására terveztek
 • vegye fel a kapcsolatot a helyi Parkinson társasággal arra vonatkozóan, hogy az Ön országában milyen segédeszközök érhetők el

Evés és nyelés

Testtömeg-index (BMI)

Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Önnek mekkora a BMI értéke? Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunkkal

Az étkezés alatti kényelemérzet fontos ahhoz, hogy képes legyen megfelelően rágni és nyelni. Ha sokáig tart az étkezés, és az étel kihűl és már nem étvágygerjesztő, érdemes kisebb adagokat enni, inkább 4-5 kisebb adagot naponta, mint 3 nagyot. Szintén jó ötlet lehet az étkezések időzítése úgy, hogy az ne az off periódusokra essen, hiszen akkor nehezebb az étkezés. Ha úgy érzi, hogy nehezére esik nyelni vagy kinyitni a száját, kérjen segítséget egy logopédustól.

Ő javaslatot tud tenni arra vonatkozóan, hogy milyen legyen az étel állaga, hogy könnyebb legyen elfogyasztani, valamint az étkezés módjára. Íme néhány tipp a könnyebb nyeléshez:

 • próbálja ellazítani a torok izmait evés előtti és alatti ásítással
 • bizonyosodjon meg arról, hogy komfortosan és egyenesen ül, ne hajoljon az asztalra
 • a nyelés megkönnyítése érdekében közelítse az állát a mellkasához
 • lágyítsa a szilárd táplálékot szószokkal, mártásokkal
 • kerülje az apró darabos leveseket, inkább a krémleveseket válassza, mint a vizes leveseket
 • kisebb adagokat tegyen a szájába, és gyakran kortyoljon vizet evés közben
 • kerülje a száraz, ropogós ételeket, mint a pirítós vagy a sós keksz, de ha mégis vágyik rá, mártogassa szószba vagy levesbe
 • a fehér kenyér helyett válassza a teljes kiőrlésűt, mert ez kevésbé tapad a szájához
 • kenyér helyett válasszon tésztát, nudlit vagy tört burgonyát a szénhidrátok pótlására
 • győződjön meg róla, hogy minden fogpótlása jól rögzül, és nem zavarja a rágásban.

A félig szilárd étrend megkönnyíti a nyelést. Szélsőséges esetben pépesített étrend is szóba jön, de csak akkor kövessen ilyen jellegű diétát, ha ezt orvosa, dietetikusa és logopédusa tanácsára teszi.

Javaslatok menüre

Alább olvasható egy példa a napi étkezésekre, amely minden tápanyagcsoportból a megfelelő arányban tartalmaz összetevőket. Ezek a javaslatok csak tájékoztató jellegűek, természetesen más lehetőségek is vannak.

 • Reggeli: Gyümölcs vagy gyümölcslé; müzli (teljes kiőrlésű, ha székrekedés áll fenn) tejjel; kenyér vagy pirítós vajjal vagy margarinnal és lekvárral; szalonna, kolbász, tojás, sajt, hideg húsok, stb.
 • Ebéd: Hús, hal, tojás, sajt, hüvelyesek, lencse, vagy egyéb fehérje; burgonya, rizs, tészta, nokedli, kenyér vagy egyéb szénhidrát; zöldségek vagy saláta; joghurt, tejes puding vagy gyümölcsital.
 • Vacsora: Mint ebédre.
 • Főétkezések között: Gyümölcs, sütemények, keksz, szendvics, gabonafélék.
 • Italok: Az étkezések alatt és között is javasolt a folyadékfogyasztás, például tea, kávé, gyümölcslé, víz, tej, leves. Óvakodjon a túl sok szénsavas ital fogyasztásától, mivel ezek puffasztanak és nehezítik az ételek elfogyasztását.

(Rewritetomorrow)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A Parkinson-kór tünetei és...

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer...

Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros...

A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség...

A Parkinson-kór kezelési...

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy...

Ultrahangos kezelés a Parkinson-kóros...

Új megoldással, ultrahangos kezeléssel csökkentik a remegést a Parkinson-kórban és az esszenciális remegésben szenvedőknél. Ez az eljárás...

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép...

Tanácsok Parkinson betegek részére...

Néhány hasznos tanács, ami könnyebbé teszi a hétköznapokat a Parkinson-kóros betegek számára. A lista nem teljes, de reméljük, segítségére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.