Parkinson-kór - Mi a wearing off (gyógyszerhatás rövidülés)?

Szerző: WEBBeteg - Rewritetomorrow

Wearing off-nak hívjuk azt a jelenséget (általában levodopa esetében), amikor a gyógyszer „megszokottá válik”, vagyis csökken a hatékonysága, hatástartama rövidül.

A „korai wearing off” szintén ezt jelenti, utalva arra a tényre, hogy az idő múlásával egy gyógyszerdózis hatása hamarabb lecseng, mint korábban. A kifejezést dopamin agonistákkal kapcsolatban is használhatjuk, de ebben a leírásban a levodopára hivatkozunk.

Wearing off jelentkezésekor a parkinsonos tünetek hamarabb jelentkeznek, vagy romlanak a következő gyógyszerdózis bevétele előtt. Ez a Parkinson-kór progressziójával gyakrabban fordul elő, és ekkor a motoros és nem-motoros tünetek is hullámzó jellegűvé válnak.

Ön tudta?

Egy életminőség vizsgálatban („Participation in Life Survey”), amit az EPDA végzett 7000 alany bevonásával 14 országból, 63% tapasztalt wearing off-ot és 88% jelezte, hogy három vagy több alkalommal kellett gyógyszert bevenniük, hogy ezt enyhítsék.

Korábban úgy tudtuk, hogy az 5 vagy több éve levodopát szedő betegek kb. 30-50%-a mutat motoros és nem-motoros fluktuációt.

Újabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ez korábban is előfordulhat- 3 betegből 1 tapasztal wearing off-ot 1 -2 évvel a levodopa – szedés kezdete után. Természetesen-mint más parkinsonos tünetek esetében - a wearing off progressziója betegenként változik.

A wearing off tünetei

Nem lehet előre megmondani, hogy mikor fog jelentkezni a wearing off és milyen tüneteket fog okozni.

Ön tudta?

A táplálék fehérje tartalma befolyásolja a levodopa felszívódását. Egyes betegek esetében hasznos lehet a nap folyamán elfogyasztott fehérje mennyiségének csökkentése a gyógyszerhatás javítása céljából, amikor az leginkább szükséges. Ám ne felejtsük el, hogy a fehérje az egészséges étrend része, tehát annak jelentős csökkentése nem javasolt. Hasznos lehet a napi fehérje bevitelt a nap végére korlátozni, azonban ez nem minden beteg esetében lehet megfelelő, célszerű ezt megbeszélni a kezelőorvossal a diéta elkezdése előtt.

Egyes betegek esetében motoros tünetekkel jelentkezik, mint pl. tremor, míg másokban merevség vagy a mozgások indításának nehézsége lehet az első jel.

Azonban a wearing off tünetei sokkal kevésbé szembetűnőek is lehetnek, és lehet, hogy nem-motoros tünetként jelentkeznek, mint ahogy több beteg tapasztal szorongást, fáradtságot, hangulatváltozást, gondolkodási nehézséget, nyugtalanságot, izzadékonyságot és fokozott nyáltermelést.

Általában akkor mondjuk, hogy wearing off-ról van szó, ha a tünetek újra jelentkeznek, vagy romlanak két vagy három órával a levodopa bevétele után és javulnak, vagy megszűnnek a következő dózis bevételekor.

Ezek a tünetek széles skálán mozognak, ezért ha bármilyen változást észlel a megszokott tüneteiben, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Orvosa a tünetek kontrollálása céljából változtatni tud gyógyszerelésén.

A wearing off tünetei: áttekintés
A wearing off tünetei: áttekintés

A wearing off kérdőív

Ha Ön úgy érzi, hogy wearing off-ra jellemző tünetei vannak, érdemes kitölteni a wearing off kérdőívet. Ezt a Parkinson-kór kezelését végző szakemberek, betegek és az EPDA állította össze, elsősorban a wearing off jeleire és tüneteire fókuszálva.

Napló vezetése a motoros tünetekről

Orvosának jobb rálátása lesz az Ön wearing off tüneteire, ha minél több információval látja el. Ennek egyik módja az, ha pár napig naplót vezet, amiben jelzi, hogy hány órakor veszi be antiparkinsonos gyógyszereit , mikor kezdődnek a tünetek és mik ezek. Egy wearing off naptár tipikusan a következőket tartalmazza:

  • a gyógyszerek bevételének időpontja
  • a jól kontrollálható tünetek ideje és tartama
  • mely tünetek jelennek meg újra a nap folyamán és mikor
  • mely tünetek jelentkeznek éjszaka
  • a diszkinézia esetleges jelenléte és időbeli viszonya a gyógyszerbevételhez
  • étkezés, ivás, nassolás feljegyzése ( a nap folyamán elfogyasztott táplálék minősége befolyásolja a tüneteket, például a fehérje a levodopa hatását)

Ez az információ segíteni fogja kezelőorvosát az Ön tüneteinek jobb megértésében, és így biztosabban módosíthatja a terápiát tüneteinek megfelelően.

Terápiás lehetőségek

A kezelés egyéni; a fő cél az, hogy a dopamin agyba történő bejutását javítsuk és egyenletessé tegyük a vérszintjét és ezáltal biztosítsuk a folyamatos dopaminerg stimulációt. Ez nem feltétlenül jelent több levodopa szedést – számos más módja van. Például, az orvosa javasolhatja kisebb levodopa dózis gyakoribb szedését.

A kezelőorvosa javasolhatja azt is, hogy gyógyszerét egy un.kontrollált felszívódású levodopa készítményre cseréljék, annak érdekében, hogy a dopamin szintet stabilan tartsák. Ez a szükséges gyógyszerszedések közötti időt akár 50%-kal is megnövelheti.

Dopamin agonista hozzáadása a levodopa mellé szintén hasznos lehet, mivel az agy „becsapva érzi magát”, azt érzékeli, mintha dopamint kapna. Ezen kívül az entacapone és tolcapone meghosszabbítja a levodopa hatástartamát és enyhíti a wearing off-ot, mivel stabilizálja a dopamin szintet a vérkeringésben. Azonban a tolcapone májkárosodást okozhat egyes páciensek esetében.A selegilint szintén javasolhatja orvosa, mivel ez a szer csökkenti a dopamin lebomlását az agyban.

Bármilyen kezelésben részesül, a legmegfelelőbb kezelés elérése érdekében szorosan együtt kell működnie kezelőorvosával. Együtt kell ellenőrizniük a tünetek változását a gyógyszerek hatására, hogy biztos lehessen benne, hogy a lehető legmegfelelőbb terápiát választotta.

Mint minden gyógyszer esetében, bármilyen módosítást beszéljen meg kezelőorvosával!

Kihez fordulhat segítségért?

Ha wearing off-ra jellemző tüneteket tapasztal, beszélje ezt meg kezelőorvosával. Mindenképpen javasolt, hogy kérjen tanácsot, mert a tünetek nagy valószínűséggel nem fognak maguktól javulni, sőt, kezelés nélkül fokozódni fognak.

Testmozgás és pihenés

A testmozgás, mint az úszás vagy sétálás segíthet, és természetesen az alvás is fontos. Sok beteg úgy érzi, hogy nerválttá válik a wearing off jelentkezésekor és a mindennapi tevékenységek végzése, mint a séta, vagy a munka majdnem lehetetlenné válik. Hasznos lehet, ha a tevékenységeit akkorra időzíti, amikor a levodopa hatékony, így azokat könnyebben elvégezheti.

Lehetséges, hogy gyógytornászt kell majd felkeresnie, vagy foglalkozási terápián kell részt vennie, ez függ attól, hogy melyik országban él, mi az, ami az Ön számára elérhető és mik az egyéni szükségletei. A terapeuták szorosan együttműködnek a neurológussal, mivel a sikeres kezelés nagyban függ a megfelelő gyógyszerbeállítástól.

A fizioterapeuta megtanítja a a wearing off motoros tüneteinek kontrollálását és a mozgás javítását, beleértve az egyensúlyt, járást és testtartást. A foglalkozási terapeuta segít a wearing off tünetek melletti önállóság megteremtésében. Felmérik az Ön otthonát és napi rutinját, és segítenek az otthona átalakításában, azzal a céllal, hogy a lakásban való mozgása könnyebb és biztonságosabb legyen. Fontos! A fenti lehetőségek változhatnak aszerint, hogy Ön melyik országban él, és az egészségügyi rendszer mit tesz elérhetővé.

Hogyan segíthet önmagán?

Az magától értetődő, hogy megfelelően kommunikál kezelőorvosával, hogy ő a tünetei alapján a legmegfelelőbb terápiát alkalmazza. Ne várja, hogy orvosa kérdezzen rá minden egyes tünetére! Ön tapasztalja, hogy a gyógyszerek milyen hatással vannak Önre, tehát tudasson vele minden kellemetlenséget, hogy a megfelelő változtatásokat tudja végrehajtani a gyógyszerelésében.

Diéta

Az egészséges étrend fontos, és megfelelő figyelmet kell fordítani orvosa utasításaira a levodopa szedés és étkezés összefüggéseivel kapcsolatban. A fehérje fogyasztás befolyásolja a levodopa felszívódását az agyba és csökkentheti hatását.

Ügyeljen rá, hogy a nem – motoros tüneteit is tudassa orvosával, mivel ezek ugyanolyan fontosak és az életminőséget is befolyásolják. Néha az is segít, ha hátradől és relaxál, mert a frusztráció és a görcsös akarás, hogy legyőzze tüneteit a wearing off során, fokozhatja a tüneteket. Másrészről egyes betegek úgy találhatják, hogy a tüneteket enyhítheti, ha valamivel lefoglalják magukat. Az egészséges étrend fontos, és megfelelő figyelmet kell fordítani orvosa utasításaira a levodopa szedés és étkezés összefüggéseivel kapcsolatban. A fehérje fogyasztás befolyásolja a levodopa felszívódását az agyba és csökkentheti hatását.

(Forrás: Rewritetomorrow)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A Parkinson-kór diagnosztizálása

A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni....

A Parkinson-kór szövődményei

A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is...

A Parkinson-kór tünetei és...

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer...

Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros...

A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség...

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.