• A táplálkozás és a meddőség kapcsolata

    Szerző: www.versysclinics.com

    Talán meghökkentőnek tűnik a kérdés, mégis a termékenység nem pusztán hormonális szinten dől el, számos egyéb más dolog is befolyásolja - kezdi Schmidt Judit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusa.

     A testi, lelki tényezők mellett a nő és a férfi étkezése is döntő fontosságú abban, hogy szülőkké válhatnak-e, s ha igen, gyermekük milyen esélyekkel jön a világra. Manapság még elsősorban a nők egészségi állapotát igyekszünk minél kedvezőbbé tenni, ha családtervezésről esik szó, valójában a leendő apa egészsége sem lebecsülendő. De erről talán majd legközelebb bővebben. Szerencsére a természet maga alkotta olyannak az emberi testet, hogy egyfajta önszabályozó rendszer legyen. Lényegében azt is mondhatnánk, hogy akkor tud megfoganni a nő, ha testileg (és lelkileg is) abban a tökéletes vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszüléséhez szükséges. A saját környezetünkben is észrevehetjük, hogy a szélsőséges életvitellel, testi adottságokkal bíró hölgyek kevésbé könnyen vagy talán egyáltalán nem fogannak meg és előbb-utóbb valamilyen mesterséges módot választanak az anyává váláshoz.

     

    Hirdetés

    Még mielőtt ide jutnánk, gondoljunk át néhány dolgot!

    Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál állapot elérése lenne a cél. Örök érvényű tanács: az arany középutat válasszuk! Ha csak a mérleget figyeljük, az sem vezet jóra, hiszen nemcsak maga a testtömeg, de a testzsírszázalék is befolyásolhatja a termékenységet. Ez pedig, alkati és egyéb tényezők mellett a táplálkozástól is függ. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia is egyike a(z akár csak átmeneti) meddőséget okozó problémáknak, ez esetben a testzsírszázalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad, vagyis nincs peteérés sem, amely nélkül fogantatás sem jöhet létre. Ennek fényében érdemes kicsit magunkba nézni, és felülbírálni a saját testünkkel szembeni elvárásainkat: biztosan annyira vékonynak kell lennünk, mint a címlapokon, óriásplakátokon ránk mosolygó modelleknek? – teszi fel a kérdést a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakembere.

    A másik oldalt vizsgálva az is gyakori probléma lehet, hogy ha egy túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, mintegy a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag ennek persze nemcsak ez áll a hátterében, hanem számos endokrinológiai probléma, krónikus betegség is felsorolható, amelyek esetében nehéz lenne már megállapítani, hogy mi is okozza magát a terméketlenséget, a túlsúly vagy az abból eredő betegség, netán a kettő egyszerre. A jó hír az, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Még egy érv tehát az egészséges, zsírban, finomított cukorban, rostszegény élelmiszerekben, ételekben gazdag étrend ellen.

    A változatosság gyönyörködtet

    Természetesen a gyermeket tervező nőknek nem kell tápanyagtáblázattal a kezében és a fejében járnia az élelmiszerboltokat, piacokat, ha szeretne kiegyensúlyozottan étkezni. A másik tanács éppen ezért ez lehetne: a változatosság gyönyörködtet. Mind az élelmiszerek, nyersanyagok típusa, mind az elkészítési módját tekintve, de minden esetben a lehető legtermészetesebb irány felé közelítve. Ne hagyjunk ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek közül: teljes kiőrlésű gabonafélék és –termékek, idény jellegű zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek (hacsak nem küzdünk tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel), tojás, sovány húsok, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Megfigyelések szerint a túl aszketikus, vegán jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért ha eddig mellőztük az állati fehérjéket, pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan kezdjük visszaépíteni ezeket is. Persze ne a párizsit, szalámit, hurkát, hanem a jó minőségű húsokat, halakat, tojást, végül a tejet és tejtermékeket értve ezalatt.

    A szénhidrát nem bűnös, de nem mindegy, melyiket választjuk.

    Sajnos, egyre több esetben derül ki, hogy a meddőség hátterében egy bizonyos, PCOS nevű betegség áll – mondja a dietetikus. Napjainkban a policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női hormonrendszert érintő betegség. A fogamzóképes korban levő nők 5-10%-ánál, más adatok szerint 10-20%-ánál diagnosztizálható, nemhiába tekinthető ennek a korosztálynak a fő meddőségi okának. A betegség rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul, ezért időben történő felismerésének és megfelelő kezelésének nagy a jelentősége, mind az egyén, mind a társadalom szempontjából. Ma már tudjuk, hogy a betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van. Ide tartozik a helytelen táplálkozás, így többek között az étkezések kihagyása, emellett egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása, túlzott energia-bevitel, rostszegény táplálkozás, a zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban (cukor, finomliszt) gazdag ételek gyakori fogyasztása. A sor folytatható, mivel a mozgásszegény életmód, a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás és a fokozott stressz is gyakran vezet PCOS-hoz. Kezelésének hatékony megvalósulásához elengedhetetlen a különböző szakterületek (endokrinológia, diabetológia, nőgyógyászat, háziorvostan, pszichológia, dietetika, gyógytornászat) szoros együttműködése. Ugyan a betegség véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. A hármas kezelés fő elemei az irányított (dietetikus segítségével összeállított) táplálkozás, a rendszeres testedzés és az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése. A gyógyszeres kezelés szükségességét az orvos feladata megállapítani, azonban, mivel a diéta az egészséges táplálkozás alapelvein nyugszik, mindenkinek javasolt, laboreredményektől és testtömegtől függetlenül. A PCOS-ban jellemző inzulinrezisztencia megállapítása esetén ajánlott diéta lényegében a minden egészséges ember számára, megelőző jelleggel javasolt, unásig ismert, mégsem követett, egészséges táplálkozással azonos.

    Alultápláltan nem könnyű megfoganni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) mellett nem szabad elfeledkezni az energiát nem szolgáltató vitaminokról, ásványi anyagokról sem. Ezek megfelelő aránya és mennyisége mind az anyai, mind a magzati egészséget is jelentősen befolyásolja: Ezért is fontos a vegyes, kiegyensúlyozott étrend, amely esetén a hiányállapotok esélye minimálisra szorítható. A családtervezés időszakában, mivel a sikeres fogamzásról csak közel egy hónap elteltével értesül az újdonsült édesanya, már érdemes úgy étkeznie, mintha már valóban gyermeket várna. Ezért – többek között - a magzatvédő vitaminnak is nevezett folsav fogyasztására kell fokozottan figyelnie. Ha normál táplálkozással nem valószínűsíthető, hogy eleget visz be (például télen, amikor kevesebb a friss, nyers zöldség, gyümölcs vagy egyéb okból, például epebetegsége miatt nem bír annyi zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani), étrend-kiegészítő formájában is szedheti, mindenképpen az orvosával egyeztetve. Ugyanezen okból az alkoholfogyasztással is érdemes óvatosan bánnia, és inkább absztinensnek vagy nagyon mértékletesnek maradnia, hogy ezzel se okozzon kárt a magzatban. Az újabb kutatások szerint a mértékletes kávéfogyasztás nem okoz meddőségi problémákat, ettől független napi egy-két, legfeljebb három (nem túl erős) adagban húzzuk meg a felső határát e koffeintartalmú ital (valamint a feketetea) fogyasztásának.

    Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világra jöttéhez, ezért sosem késő jobban szemügyre venni, mi kerül a tányérunkra.

    (Schmidt Judit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusa/ Felhasznált irodalom: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél, IV. évfolyam 2. szám, 2011. február)

     

    Legutóbb frissült: 2012.05.09 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

    A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    A síkosítók gátolják a fogantatást

    Azok a párok, akik éppen családot terveznek, jobb, ha odafigyelnek, milyen síkosítót használnak, mivel a legújabb kutatások szerint nagy részük csökkenti a spermiumok mozgékonyságát - számolt be a Medheadlines.

    Babavárás: Táplálkozásterápia és életmód

    Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálást. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, és sokszor valóban hormonális eltérések állnak a meddőség hátterében.

    Hatással van-e a fogamzásgátló a termékenységre?

    Mikor fogamzásgátlási módszert választ, sok nő aggódik a mellékhatások miatt. A hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a női reprodukciós rendszer működését, azáltal, hogy megakadályozzák az ovulációt és a beágyazódást. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a termékenységre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.