• Hogyan befolyásolja a termékenységet a mióma?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi központot, ahol alaposan kivizsgálják a meddőség okát mindkét fél részéről, és amennyiben szükséges, kezelik is azt. A női meddőség hátterében többek között mióma is állhat.

    A téma cikkei

    8/1 Mi az a mióma?
    8/2 A mióma hajlamosító tényezői
    8/3 A mióma tünetei
    8/4 A mióma diagnosztizálása
    8/5 A miómák típusai
    8/6 A mióma kezelési lehetőségei
    8/7 Mióma terhesség idején
    8/8 Így hat a termékenységre a mióma

    A miómák meddőséget okozhatnak, mivel megnehezíthetik a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába, illetve vetéléshez vagy koraszüléshez vezethetnek. Nem minden mióma okoz azonban problémát és áll a szülővé válás útjába. Ez a mióma méretétől és elhelyezkedésétől függ.

    Elsősorban azok a miómák, amelyek a méhfalban vagy a méh üregében találhatóak, okoznak gyakran a normálisnál erősebb, esetleg fájdalmasabb havi vérzést.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt 6 nőgyógyászati tünet, melyet komolyan kell venni

    Hirdetés

    Hogyan vezethetnek meddőséghez a miómák, és milyen problémákat okozhatnak terhesség alatt?

    Ha a mióma közvetlenül a méhnyálkahártya alatt vagy a méhüregben helyezkedik el, akkor az embrió beágyazódását zavarhatja. Ennek következménye méhen kívüli terhesség (ekkor a petevezetékbe ágyazódik be a megtermékenyített petesejt) vagy vetélés lehet. Az is meddőséget okozhat, ha a mióma elzárja a petevezetéket. Azon nők körében tehát, akiknek miómájuk van, nagyobb a vetélések és koraszülések aránya.

    Amennyiben kialakul a terhesség és a mióma meglétére csak ekkor derül fény, a miómákat már nem távolítják el, mivel terhesség során a műtét nagy kockázattal járna. Terhesség során a miómák eltávolítására csak abban az esetben kerül sor, ha azok veszélyeztetik az anya életét. Gyakori, hogy terhesség során a kisméretű miómák is gyorsan nőnek, mivel az ekkor nagyobb mennyiségben termelődő ösztrogén nevű női nemi hormonok gyorsítják növekedésüket.

    Ezt olvasta már? Miómák a terhesség idején

    Miómák okozta fájdalom

    A miómák fájdalmat okozhatnak a terhesség során, mivel több szövet van nyomás alatt, mint normál esetben. Kímélés hatására ezek a fájdalmak általában enyhülnek. Erős fájdalmak, vérzés vagy koraszülésre utaló jelek esetén a terhesség teljes ideje alatt állandó kórházi tartózkodás szükséges a terhesség folyamatos orvosi felügyelete, ellenőrzése mellett.

    A szubszerózus miómák nyomhatják a hashártyát és nyeles változataik nyele megcsavarodhat. Mindkettő nagy fájdalmat okoz, utóbbi azonnali orvosi beavatkozást igényel. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a problémák nem csak terhesség során jelentkezhetnek!

    Bizonyos méret fölött a miómák korai fájásokat okozhatnak, továbbá a magzat rendellenes fekvéséhez, például farfekvéshez vagy harántfekvéshez vezethetnek.
    Ha egy mióma a méh alsó részében helyezkedik el, szülés során akadályt képezhet a szülőcsatornában, ami miatt császármetszés válhat szükségessé. Néhány esetben a miómák csak a terhesség során nyomódnak lejjebb, így megnehezíthetik a szülést.

    Az idő előtti méhlepényleválás kockázata csak akkor nő meg jelentősen, ha a mióma nagyon nagyméretű (nagyobb, mint 20 cm - ez kb. 200 ml-nek felel meg térfogatban) és a méhlepény tapadási helyének közvetlen közelében található.
    Ha a terhesség és a szülés normálisan zajlik, még akkor is felmerülhetnek komplikációk, szülést követően a méh izomrétegében elhelyezkedő (intramurális) nagyméretű miómák miatt a méhlepény (placenta) leválása késhet, és nagy vérveszteséggel járhat.

    A gyermekágy időszakában a miómák mérete gyakran a terhesség előttire csökken, de mindenképpen szükség van rendszeres ellenőrzésükre nőgyógyászati kontrollvizsgálatok keretében.

    Gyermekvállalás előtt - Mikor szükséges kezelés?

    Mint említettük, a mióma elhelyezkedésétől és méretétől függ, hogy befolyásolja-e a termékenységet.

    A méh külső felületén elhelyezkedő miómák nincsenek befolyással a termékenységre. Ha azonban panaszokat okoznak vagy nagyon nagyméretűek (nagyobbak 7-8 cm-nél), akkor még a terhesség előtt műtéti úton el kell azokat távolítani. Bár az ennél kisebb és egyébként panaszt nem okozó szubszerózus miómák a teherbe esést nem akadályozzák, a terhesség során még okozhatnak gondokat: a hashártyába nyúló mióma nyomása, illetve a nyélen ülő mióma nyelének megcsavarodása nagy fájdalmat okozhat. Mindezek miatt a terhesség előtt ezek műtéti eltávolítása is ajánlott.

    A méh izomrétegében, a méhfalban elhelyezkedő miómák az embrió beágyazódását befolyásolhatják, de csak akkor, ha méretük eléri vagy meghaladja a 3-4 cm-t. A terhesség előtt ezeket el kell távolítani laparoszkópos vagy nyílt hasi műtét keretében.

    Azok a miómák, amelyek a méhüregben helyezkednek el, nagy eséllyel befolyásolják a termékenységet, akadályozzák a teherbe esést, teljesen függetlenül attól, hogy mekkora a méretük. Ezért azoknál a nőknél, akik gyermeket szeretnének, ezeket a miómákat műtétileg szintén el kell távolítani. Ez gyakran megoldható a kíméletesebb laparoszkópos eljárással.

    Függetlenül attól, hogy egy nő szeretne-e (még) gyermeket szülni vagy sem, minden nőnél műtétileg el kell távolítani azokat a miómákat, amelyek panaszokat okoznak, nagyon nagyméretűek, gyorsan nőnek, vagy amelyek esetében rosszindulatú elváltozás veszélye áll fenn.

    A kedvezőtlen elhelyezkedésű vagy bizonyos mérethatár fölötti nem diagnosztizált miómák is állhatnak a (többszöri) vetélés hátterében.

    Vannak más kezelési lehetőségek is?

    Néhány éve új terápiás módszerek is rendelkezésre állnak a mióma kezelésére, ám ezek nem alkalmazhatók azoknál a nőknél, akik gyermeket szeretnének. Így például a mióma embolizáció (a miómát ellátó erek elzárása röntgenkontroll mellett) a medencét érő sugárterhelés miatt semmi esetre sem alkalmazható azoknál, akik még gyermeket akarnak. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy a mióma ultrahangos kezelése hogyan befolyásolja a termékenységet és a későbbi terhességekre milyen kihatással lehet.

    Ezt olvasta már? A mióma kezelési lehetőségei

    Mikor forduljon orvoshoz?

    Bármilyen nőgyógyászati tünet, panasz esetén mielőbb forduljon nőgyógyász szakorvoshoz! Ez minden nőre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e ismert betegsége vagy sem. Bizonyos húgyúti panaszok is utalhatnak miómára. Urológiai panasz esetén urológus szakorvost keressen fel, aki szükség esetén nőgyógyászhoz irányítja Önt.

    Az esetek 0,8-ában a mióma rosszindulatúvá (leiomioszarkóma) fajul. Ezért minden nőnek, akinél miómát diagnosztizáltak, negyed-, félévente kontrollvizsgálatra kell járnia, abban az esetben is, ha nincsenek panaszai.

    A miómák gyakran gömb alakúak, néhány esetben egy nyélen ülnek, ami a miómagöböt összeköti a méh szövetrétegével. A nyélben vérerek futnak, amelyek a miómagöb vérellátását biztosítják. Ha a nyél megcsavarodik, a benne lévő erek elnyomódnak, ami orvosi vészhelyzetet jelent, azonnali műtéti beavatkozást igényel.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; 9monate.de
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.04.05 19:03, Megjelenés: 2018.06.26 13:36
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?

    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi a türelmét, és rengeteg módszert kipróbálnak, hogy a problémától megszabaduljanak. Diétáznak, lecserélik a fehérneműiket, elhagyják a fogamzásgátlóikat, kiiktatják a tampont, az illatosított betéteket.

    Lelkileg is készüljünk a baba érkezésére

    Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Mennyi időm van még?

    Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két évtizedben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás kora. Ezért az egyik legfontosabb információ a női szervezet állapotáról az a termékenységet tükröző eredmény, amely személyre szabottan megmutatja, mennyi idő állhat még rendelkezésre a gondtalan teherbeeséshez.

    9 természetes termékenységnövelő módszer

    Próbál teherbe esni, de eddig nem sikerült? Cikkünkben számos tippet olvashat, melyek segíthetnek Önnek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.