Mit kell tudni a liszteriózisról?

Szerző: WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenállóképességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg.

Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

Melyek a liszteriózis tünetei?

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?

Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.

Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek.

A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.

Az általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől, heveny gyomorrontástól. A kialakult betegségnek - főként a várandós nők körében - igen súlyos következményei lehetnek.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőződése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal végződhet.

Kik a veszélyeztetettek?

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, drogfogyasztók, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) ellenben az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.

Mit tehet a betegség megelőzése érdekében?

  • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse meg, főzze át, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius-fokot 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető.
  • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolhat. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
  • A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot! Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtési lánc ne szakadjon meg!
  • A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni.
  • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

Liszteriózis szempontjából „kockázatos" ételek

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak:

  • Fogyasztásra kész élelmiszerek.
  • Nyers tej és abból készült termékek.
  • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert stb.).
  • Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
  • Nyers halak, füstölt lazac.
  • Nyers zöldségből készült saláták.

Olvasson tovább! Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor...

A calicivírus-fertőzés tünetei és...

A calici a hasmenést leggyakrabban okozó vírusok közé tartozik, a rotavírus, az enterális adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett....

A norovírus-fertőzés kialakulása...

A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A...

A rotavírus-fertőzés - Mit kell...

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.