Mit kell tudni a liszteriózisról?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenállóképességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg.

Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

Melyek a liszteriózis tünetei?

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?

Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.

Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek.

A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.

Az általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől, heveny gyomorrontástól. A kialakult betegségnek - főként a várandós nők körében - igen súlyos következményei lehetnek.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőződése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal végződhet.

Kik a veszélyeztetettek?

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, drogfogyasztók, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) ellenben az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.

Mit tehet a betegség megelőzése érdekében?

  • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse meg, főzze át, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius-fokot 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető.
  • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolhat. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
  • A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot! Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtési lánc ne szakadjon meg!
  • A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni.
  • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

Liszteriózis szempontjából „kockázatos" ételek

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak:

  • Fogyasztásra kész élelmiszerek.
  • Nyers tej és abból készült termékek.
  • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert stb.).
  • Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
  • Nyers halak, füstölt lazac.
  • Nyers zöldségből készült saláták.

Tovább Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.