• Leukémia és gyermekvállalás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Közismert tény, hogy mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés alapvetően meghatározhatja a termékenységet, illetve az egészséges gyermek születésének lehetőségét. Ugyanakkor jó hír, hogy a gyógyult leukémiás betegek az esetek többségében problémamentes terhességgel egészséges gyermeket hoznak világra. A károsodással született gyermekek aránya nem magasabb, mint az egészséges, nem daganatos szülőktől károsodással született gyermekek aránya. A leukémia pedig nagyon kis arányban örökletes, főleg, ha más genetikai eltérés is előfordul az egyik szülőnél.

    Bővebben Itt írtunk részletesen a leukémia kialakulásáról és gyakoriságáról

    Az elfogadott javaslat alapján a gyógyulástól és utolsó kezeléstől érdemes két évet várni a családalapítással.

    Hirdetés

    Milyen hatása lehet a sugárkezelésnek a termékenységre?

    Bizonyos leukémiákban és egyedi esetekben szükséges lehet (elsősorban helyi) sugárkezeléssel segíteni a gyógyulást. A termékenység szempontjából meghatározó lehet:

    • Nőknél a has, kismedence, a petefészek régió sugárzása, mely egyrészt a petesejtek károsodásához is vezethet (emiatt fejlődési rendellenesség is kialakulhat a magzatban), vagy a petesejtek pusztulását is okozhatja (ez valódi meddőséghez vezethet). Ha a méh nyálkahártyája károsodik, nem tud megtapadni az embrió.
    • Férfiaknál a has, kismedence, herék besugárzása a spermiumok átmeneti vagy akár végleges pusztulásához, illetve a hímivarsejtek károsodásához vezethet.
    • Az agy helyi sugárzása hatására hormonképzési zavar is kialakulhat, mely akár a petesejtek, akár a spermiumok képződésének zavarához is vezethet.
    • A sugárkezelés hatása függ még az alkalmazott sugárdózistól is.

    Milyen hatása van a kemoterápiának a gyermekvállalásra?

    Sok kemoterápiás szer befolyásolhatja a termékenységet, és okozhat magzati károsodást is, a petesejtben vagy hímivarsejtben okozott eltérés miatt, de nem mindegyiknek van hatása a fertilitásra.

    Az okozott hatás függ:

    • A kemoterápiás szer típusától, a leginkább az úgynevezett alkilálószerek (pl. ciklofoszfamid) befolyásolják a fertilitást, a többi citosztatikum kevésbé toxikus.
    • Az alkalmazott dózistól.
    • A kombinációban több citosztatikum adása rontja az eredményeket.

    Az őssejt-átültetés és az azzal járó kemoterápia és esetleges sugárkezelés nagy rizikóval járhat terméketlenséggel.

    Olvasson tovább A meddőségről szóló cikkeinket itt találja

    Mi történik a férfi betegek esetén?

    • A hímivarsejtek károsodhatnak, ennek hatására a magzatban is kialakulhat rendellenesség. Emiatt kemoterápiás kezelés, sugárkezelés alatt gondoskodni kell a megfelelő védekezésről. Ebben az időszakban semmiképpen nem tanácsos gyermeket vállalni.
    • Megszűnhet a hímivarsejtek termelődése is. Ez lehet átmeneti is (ami akár 1-5 évet is igénybe vesz, míg rendeződik), de lehet végleges is.

    Mi történik női betegek esetén?

    • Egy felnőtt nő összes petesejtje már magzat korában kialakul, később több nem termelődik. Ezért a daganatok kezelése károsodást, és ezzel a petesejt pusztulását, vagy a petesejtek direkt pusztulásával végleges meddőséget (korai menopauzát) is okozhat.

    Milyen teendők vannak gyermekvállalás szempontjából a leukémiás betegeknél?

    Bár egy daganatos betegség igazolódásakor nem feltétlenül egy terhesség és családalapítás az első dolog, ami a betegek eszébe jut, mivel később ez már valóban felmerül, szükséges a kezelés előtt gondolkozni ezen, és lépéseket tenni a biztonságos gyermekvállalás érdekében.

    A kezelés alatt nem kizárt a teherbeesés, ugyanakkor ez nem kívánatos (nem jó a kemoterápia alatt teherbe esni, a magzat és a nő szempontjából sem, és a kemoterápiát kapó férfi se vállaljon gyermeket a magzati károsodás veszélye okán), emiatt feltétlen indokolt a megbízható védekezés.

    Kezelést követően természetesen nem kizárt sem női, sem férfi betegnél a gyermekáldás, de ezt célszerű megbeszélni a hematológus és nőgyógyász kezelőorvossal. (Mennyi idővel a kezelés után és az egyéni állapotot mérlegelve szabad-e gyermeket vállalni, illetve felmerülhet a kezelések során kialakult infertilitás problémája is.)

    Ha olyan leukémia fajta vagy kezelés merül fel, melyet követően feltehetően nem lesz természetes úton alkalom a gyermekvállalásra, akkor fontos feladat a kezelés előtt a megfelelő ivarsejtek fagyasztása is. Férfiaknál érdemes spermium fagyasztást végezni. Nőknél petesejt vagy megtermékenyített petesejt (embrió) fagyasztás lehet jó megoldás.

    Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.09.18 13:01, Megjelenés: 2018.06.30 08:50
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    A leukémia tünetei és diagnosztizálása

    A leukémiák kezdeti tünetei általánosak lehetnek, ezért nehéz lehet a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt nem azonnal fordulnak a betegek orvoshoz.

    A nyirokrendszer daganatai

    A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy lymphomák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek sokféle típusa, eltérő működése és elhelyezkedése, a betegségek genetikai háttere és molekuláris jellegzetességei vezetnek ahhoz, hogy a nyirokrendszer daganatai sokrétűek lehetnek, eltérő kezelési lehetőséggel és eltérő gyógyhajlamokkal.

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A Castleman-betegség

    A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia vagy túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív kórkép. Az egy nyirokcsomót érintő betegség inkább fiatal felnőttekben, a több nyirokcsomót érintő (kettő vagy több esetén beszélünk multicentrikus formáról) idősebb korban, és kicsit gyakrabban férfiakban fordul elő.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakost érint évente.

    Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.