• Leukémia és gyermekvállalás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Közismert tény, hogy mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés alapvetően meghatározhatja a termékenységet, illetve az egészséges gyermek születésének lehetőségét. Ugyanakkor jó hír, hogy a gyógyult leukémiás betegek az esetek többségében problémamentes terhességgel egészséges gyermeket hoznak világra. A károsodással született gyermekek aránya nem magasabb, mint az egészséges, nem daganatos szülőktől károsodással született gyermekek aránya. A leukémia pedig nagyon kis arányban örökletes, főleg, ha más genetikai eltérés is előfordul az egyik szülőnél.

    Bővebben Itt írtunk részletesen a leukémia kialakulásáról és gyakoriságáról

    Az elfogadott javaslat alapján a gyógyulástól és utolsó kezeléstől érdemes két évet várni a családalapítással.

    Hirdetés

    Milyen hatása lehet a sugárkezelésnek a termékenységre?

    Bizonyos leukémiákban és egyedi esetekben szükséges lehet (elsősorban helyi) sugárkezeléssel segíteni a gyógyulást. A termékenység szempontjából meghatározó lehet:

    • Nőknél a has, kismedence, a petefészek régió sugárzása, mely egyrészt a petesejtek károsodásához is vezethet (emiatt fejlődési rendellenesség is kialakulhat a magzatban), vagy a petesejtek pusztulását is okozhatja (ez valódi meddőséghez vezethet). Ha a méh nyálkahártyája károsodik, nem tud megtapadni az embrió.
    • Férfiaknál a has, kismedence, herék besugárzása a spermiumok átmeneti vagy akár végleges pusztulásához, illetve a hímivarsejtek károsodásához vezethet.
    • Az agy helyi sugárzása hatására hormonképzési zavar is kialakulhat, mely akár a petesejtek, akár a spermiumok képződésének zavarához is vezethet.
    • A sugárkezelés hatása függ még az alkalmazott sugárdózistól is.

    Milyen hatása van a kemoterápiának a gyermekvállalásra?

    Sok kemoterápiás szer befolyásolhatja a termékenységet, és okozhat magzati károsodást is, a petesejtben vagy hímivarsejtben okozott eltérés miatt, de nem mindegyiknek van hatása a fertilitásra.

    Az okozott hatás függ:

    • A kemoterápiás szer típusától, a leginkább az úgynevezett alkilálószerek (pl. ciklofoszfamid) befolyásolják a fertilitást, a többi citosztatikum kevésbé toxikus.
    • Az alkalmazott dózistól.
    • A kombinációban több citosztatikum adása rontja az eredményeket.

    Az őssejt-átültetés és az azzal járó kemoterápia és esetleges sugárkezelés nagy rizikóval járhat terméketlenséggel.

    Olvasson tovább A meddőségről szóló cikkeinket itt találja

    Mi történik a férfi betegek esetén?

    • A hímivarsejtek károsodhatnak, ennek hatására a magzatban is kialakulhat rendellenesség. Emiatt kemoterápiás kezelés, sugárkezelés alatt gondoskodni kell a megfelelő védekezésről. Ebben az időszakban semmiképpen nem tanácsos gyermeket vállalni.
    • Megszűnhet a hímivarsejtek termelődése is. Ez lehet átmeneti is (ami akár 1-5 évet is igénybe vesz, míg rendeződik), de lehet végleges is.

    Mi történik női betegek esetén?

    • Egy felnőtt nő összes petesejtje már magzat korában kialakul, később több nem termelődik. Ezért a daganatok kezelése károsodást, és ezzel a petesejt pusztulását, vagy a petesejtek direkt pusztulásával végleges meddőséget (korai menopauzát) is okozhat.

    Milyen teendők vannak gyermekvállalás szempontjából a leukémiás betegeknél?

    Bár egy daganatos betegség igazolódásakor nem feltétlenül egy terhesség és családalapítás az első dolog, ami a betegek eszébe jut, mivel később ez már valóban felmerül, szükséges a kezelés előtt gondolkozni ezen, és lépéseket tenni a biztonságos gyermekvállalás érdekében.

    A kezelés alatt nem kizárt a teherbeesés, ugyanakkor ez nem kívánatos (nem jó a kemoterápia alatt teherbe esni, a magzat és a nő szempontjából sem, és a kemoterápiát kapó férfi se vállaljon gyermeket a magzati károsodás veszélye okán), emiatt feltétlen indokolt a megbízható védekezés.

    Kezelést követően természetesen nem kizárt sem női, sem férfi betegnél a gyermekáldás, de ezt célszerű megbeszélni a hematológus és nőgyógyász kezelőorvossal. (Mennyi idővel a kezelés után és az egyéni állapotot mérlegelve szabad-e gyermeket vállalni, illetve felmerülhet a kezelések során kialakult infertilitás problémája is.)

    Ha olyan leukémia fajta vagy kezelés merül fel, melyet követően feltehetően nem lesz természetes úton alkalom a gyermekvállalásra, akkor fontos feladat a kezelés előtt a megfelelő ivarsejtek fagyasztása is. Férfiaknál érdemes spermium fagyasztást végezni. Nőknél petesejt vagy megtermékenyített petesejt (embrió) fagyasztás lehet jó megoldás.

    Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.09.18 13:01, Megjelenés: 2018.06.30 08:50
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    Osteomyelosclerosis - a betegség tünetei és kezelése

    A régebben osteomyelosclerosisnak nevezett és myelofibrosisként is emlegetett betegségről mára kiderült, hogy két, egymástól genetikailag elválasztható betegségről van szó.

    A limfómák tünetei és okai

    A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T és B limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, ún. haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások