Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek, gélek - Melyiket válasszuk?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Számtalan esetben szükségünk lehet fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatóanyag-tartalmú külsőleges készítmények alkalmazására, mint reumás ízületi gyulladás (térd, boka, kéz ujjai), ficam, zúzódás, rándulás, húzódás, teniszkönyök, hátfájás, de akár felületes vénagyulladás adjuváns kezelése esetén is.

Külsőleg vagy belsőleg?

A külsőleg alkalmazandó fájdalom- és gyulladáscsökkentő krémek, gélek, emulgélek hatóanyagai nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), amely hatóanyagok belsőleges alkalmazásra is kaphatóak számos - vény nélküli, esetleg vényköteles - formában. Sok betegben felmerül ezért a kérdés, hogy van-e értelme külsőleges készítményt alkalmazni. Bizonyított, hogy a hatóanyagok a külsőleges gyógyszerkészítményekből feszívódnak, és a bőr alatti területben felhalmozódva, a gyulladt területekbe (pl. ízület) szétoszolva, itt kifejezetten magasabb a koncentrációjuk, mint a vérplazmában.

Ezekből a gyógyszerkészítményekből a választék hatalmas, nem könnyű a megfelelő gyógyszer kiválasztása.

A készítmények hatóanyagai

A legtöbb gyógyszerkészítmény hatóanyagai a diklofenak, naproxen, etofenamát, aceklofenak, szalicilát, és az ibuprofen. Mindegyik a prosztaglandin szintézis gátlásával csökkenti a gyulladást, az etofenamát és az aceklofenak még más gyulladást keltő anyagok gátlásával is csökkentik a folyamatot. A készítmények felszívódása nagyban meghatározza a hatásukat, ez pedig függ attól, hogy milyen gyógyszerformában alkalmazzuk őket.

Gyógyszerformák

A gyulladáscsökkentő készítmények gél, emulgél, krém gyógyszerformában kaphatóak.

A legtöbb készítmény gyógyszeres gél

A gyógyszerformát polimer anyagok vizes duzzasztásával érik el. Nagy előnye, hogy a vizes részben jól oldódó hatóanyag esetén, könnyen felvihető, és jól fel is tud szívódni a hatóanyag. Emellett a vizes résszel az alkohol és a propilénglikol (bőr irritációt okozhat, például kiütések jelennek meg), jól elegyedik. Az utóbbiak biztosítják a gyógyszerkészítmények hűsító hatását, amely szintén csökkenti a panaszokat. Hátránya viszont, hogy a gél megszáradásával száríthatja a bőrt, így hosszabb alkalmazás esetén, vagy időseknél, akiknek a bőre már vékonyabb, érdemes más időpontban testápolóval bekenni a területet, elkerülendő a berepedését. A diklofenak mellett az etofenamát, az ibubrofen, és a naproxen gél formában kapható.

Az 5%-s diklofenak-natrium tartalmú, ill. az 1%-s diklofenak-dietilamin tartalmú gélt iontoforéziskor is alkalmazzák. Ez egy fizikoterápiás kezelés, amellyel meggyorsítják a hatóanyagnak a fájdalmas területbe való bejutását.

Az emulgél

Az emulgél elősegíti, hogy a hatóanyag mélyebben a szövetekbe hatoljon. Az emulgél a gél és a krém keveréke, mely paraffint (a kőolaj egy párlata) tartalmaz. Hogy ne váljanak szét, ezért egy emuldgeáló segédanyagot is tartalmaznak a készítmények. A készítmények hűsítő és egyben nyugtató hatást fejtenek ki a fájdalmas területen.

A formulának köszönhetőn a 2%-s emulgélt 12 óránként is elegendő alkalmazni, (a többi készítményt általában napi 3x, 4x alkalmazzák), így akinek a panaszai mellett dolgoznia kell, annak előnyös ez a forma. Mivel a főleg időseket érintő osteoarthritisre kifejezetten jó hatással van, ezért idősek reumás izületi panaszaira jól alkalmazható. A készítmény paraffin tartalma miatt zsíros foltot hagyhat az ágyneműn, ruhán. Ugyancsak a paraffin tartalom miatt figyeljünk arra, hogy tűző napon ne tároljuk.

A krém

A krém nagy víztartalmú, lágy konzisztenciájú rendszer, mely könnyen felszívódik, így juttatva be a hatóanyagot a fájdalmas területre. Az aceklofenák, és a szalicilát tartalmú készítmény csak krém, míg az ibuprofen krém formájában is kapható.

Egyéb hatóanyagok

A levomentol erőteljesen hűtő és ezzel további gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A hatóanyagok, mint a naproxen, ibuprofen bőrön keresztül történő felszívódását is fokozza, és csökkenti a bőrben található idegvégződések érzékenységét, ezzel is csillapítva a fájdalmat.

Segédanyagok

A készítményekben található segédanyagok segítik a hatóanyag felszívódását, vagy hozzájárulnak a fájdalmas tünetek csökkentéséhez.

A diklofenak tartalmú gélből a szójalecitin-tartalmú fokozza a hatóanyagnak a bőrön át történő felszívódását. Klinikai tanulmányok szerint a lecitin tartalmú gél hatékonyabb, mint a lecitin nélküli, és ez lehetővé teszi a napi 2 x-i alkalmazást.

Egyes készítmények illatanyagokat tartalmaznak, melyek egyrészt részt vesznek a tünetek csökkentésében. Ugyanakkor lehet, hogy allergiás reakciót váltanak ki az arra érzékenyeknél. Ilyen pld. az eugenol, a rózsaolaj illatanyaga, a cinneol, az eukaliptusz olaj tartalmazza, bőrön egyeseknél égető érzést okozhat, a benzyl-benzoát, melyet stabilizáló anyagként is alkalmaznak. Így vásárlás előtt érdemes tájékozódni, tartalmaz-e illóanyagot a készítmény.

A levendulaolaj lazító hatásával segíti a fájdalom csökkentését.

A készítmények gyulladáscsökkentő és analgetikus hatásai a traumás és reumatikus gyulladások esetében csökkentik a duzzanatot, a fájdalmas terület nyomásakor és mozgatásakor jelentkező fájdalom csökkentését. Rövidítik a szokásos mindennapi tevékenységhez történő visszatérés idejét.

Mindegyik készítmény alkalmazására igaz

  • Tartsuk be a betegtájékoztatót, és az előírt mennyiségnél többet ne alkalmazzunk.
  • Csak ép bőrfelületen alkalmazzuk, kerüljük az ekcémás területeken való alkalmazást.
  • Fürdés előtt várjuk meg, míg a gél, vagy az emulgél beszívódik.
  • Fejezzük be a kezelést, ha kiütések jelentkeznek.
  • Ne alkalmazzuk a készítményeket 14 év alattiaknál, különösen figyeljünk a mentol tartalmú készítményeknél, hogy kis gyermek ne érintkezhessen vele.
  • A gyógyszer felvitele után töröljük meg kezünket, majd mossuk is meg, kivéve, ha a kezünkön alkalmazzuk a gyógyszert. A gyógyszer nem kerülhet szembe, szájba!
  • Párakötést ne alkalmazzunk az adott területen!
  • Kérdezzünk rá, hogy felbontás után mennyi ideig használható a készítmény.
  • Különösen figyeljünk a gyógyszerek alkalmazásakor, ha allergiásak, vagy asztmásak vagyunk.
  • Amennyiben a betegtájékoztatóban javasolt kezelési idő alatt nem javul az állapot, vagy a tünetek rosszabbodnak, forduljunk kezelőorvoshoz.
  • A terhesség első két trimeszterében szigorúan csak orvosi javaslatra alkalmazhatóak, a harmadik trimeszterben pedig nem. Szoptatáskor alkalmazásuk nem ajánlott.

Fájdalomcsillapítók

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.