• Agyhártyagyulladás

    Agyhártyagyulladás

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    Az agyhártyagyulladás

    Az agyhártyagyulladást különböző kórokozók okozhatják, melyek az orr-garatüregen keresztül az idegek mentén jutnak el az agyhártyáig. Kullancsok is terjeszthetik a betegséget. A gyulladás hatására az agy idegsejtjei elpusztulnak, az idegműködés károsodik. Gyakori tünete a fejfájás és a hányás.

     

    A betegségből teljesen ki lehet gyógyulni, de előfordulhat, hogy bénulás, látás-hallászavarok vagy a szellemi funkciók csökkenése marad vissza.

     

    Agyhártyagyulladás>>

    Agyhártyagyulladás: ritka, de halálos betegség>>

    Kullancs által terjesztett betegségek>>

    A napszúrás akár életveszélyes is lehet>>

    Nyári veszélyek: Gennyes agyhártyagyulladás>>

    Nemi és egyéb fertőző betegségekről a WEBBetegen>>


   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Bőrgomba

    Bőrgomba

    Dr. Kónya Judit

    A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Behcet-kór: a betegség és tünetei

    A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.

    A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

    A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

    Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

    A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

    A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy kutatásból. Ez azonban – az esettanulmányok retrospektív felülvizsgálata alapján - megelőzhető a korai, célzott antibiotikum kezeléssel.

    Agyhártyagyulladás teszt

    A Neisseria meningitidis nevű baktérium a felelős a járványos agyhártyagyulladások egy részéért. A kórokozónak több altípusa ismeretes, melyeket A, B, C, Y és W betűkkel jelölünk. Magyarországon a B és C típus fordul elő.